fbpx

Noaptea minții: Procurorii din CSM apără independența procurorilor față de o Hotărâre a judecătorilor din CSM

La solicitarea procuroarei de ședință din dosarul Colectiv, Secția pentru procurori din CSM a hotărât, astăzi, 14 septembrie, apărarea independenţei procurorilor din cadrul Ministerului Public față de Hotărârea Secției pentru judecători din CSM, prin care s-a constatat că a fost afectată independența și imparțialitatea judecătorilor din cadrul Curții de Apel București, învestiți cu soluționarea dosarului „Colectiv”.

”Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a calificat cererea formulată de doamna procuror DIACONESCU MELINDA ca fiind şi de apărare a independenţei procurorilor din cadrul Ministerului Public, şi a hotărât admiterea acesteia. (unanimitatea voturilor valabil exprimate: 4 voturi da, 2 voturi nule)

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea cererii formulate de doamna DIACONESCU MELINDA, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – structura centrală, de apărare a reputaţiei profesionale şi a independenţe, în raport cu aspectele prezentate în Hotărârea nr.825 din 29 iunie 2021 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în cadrul şedinţei Secţiei pentru judecători din data de 29 iunie 2021 şi în articolele publicate de Lumea justiţiei în perioada 25.04. -30.06.2021. (unanimitate)”, se arată pe ordinea de zi soluționată a secției de procurori CSM.

Judecătoarea Adina Lupea de la Curtea de Apel Cluj a reacționat: ”Ce se întâmplă acum în CSM e ceva de neimaginat. Încă o dovadă că trebuie separate carierele. Un grup de 5 procurori intră în conflict cu toți judecătorii din țară, pentru că un procuror DNA a sărit calul, după cum spune chiar Secția de judecători.

Nu ar fi bine să ne lăsăm în pace reciproc și să ne vedem fiecare de rolul nostru? Sau au unii probleme să accepte că epoca lor a murit?”

De asemenea, judecătoarea Adriana Stoicescu de la Tribunalul Timiș a scris un text despre acest subiect nemaiîntâlnit:

„Procurorii își desfășoară activitatea potrivit principiilor legalității, imparțialității, sub autoritatea ministrului justiției.
Judecătorii sunt independenți și se supun numai legii.
Asta zice foaia de care absolut toată lumea din România se folosește doar când are nevoie de ea.
Se numește Constituția.
Să vii în anul 2021 și să afirmi că Secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii încalcă independența tuturor procurorilor din această țară dovedește că, pur și simplu, toți am luat-o razna.

Atitudinea Secției pentru procurori arată că judecătorii acestei țări sunt văzuți, cel mult, ca o anexă a Ministerului Public.

S-a uitat, probabil, că magistratura este activitatea judiciară desfășurată de judecători în scopul înfăptuirii justiției și de procurori în scopul apărării intereselor generale ale societății a drepturilor și libertăților cetățenești. Nu o zic eu, o zice Legea.

Disprețul față de puterea judecătorească a devenit cronic.
Dacă vine din partea politicului, nu e nicio surpriză.

Dar când reacția vine dinspre procurori, ei bine, asta este absolut inacceptabil, într-o societate democratică.
Începută sub auspiciile luptei anticorupție, vânătoarea de judecători a trecut la nivelul următor.
Se vrea inversarea rolurilor, asta am înțeles cu toții din anul 2010 încoace, când procurorul putea șantaja judecătorul, dacă dorea, îi verifica hotărârile din perspectiva legalității și temeiniciei, pentru că i se permitea, îi verifica abținerile, pentru că putea, îl audia ca martor unde, cel mai probabil sub amenințare, îl determina să vină și să își recunoască o culpă inventată.
Dar, ce s-a întâmplat azi, depășește orice limită.

Atacul îndreptat împotriva Secției pentru Judecători, care nu a făcut altceva decât să își exercite rolul legal, acela de garant al independenței judecătorilor, dovedește că unii, pur și simplu, nu își înțeleg rolul și menirea.

Cu tot respectul pentru colegii și prietenii mei procurori, oameni pe care îi apreciez și îi stimez, cred ăa e timpul să spunem stop.
Justiția este înfăptuită de instanțele de judecată.

Puterea judecătorească nu înseamnă nici Ministerul Public nici parchete, nici procurori.
Înseamnă judecători și instanțe de judecată.

Parchetele funcționează PE LÂNGĂ instanțele de judecată, nu invers!

Judecătorii sunt cei care au în față dosarele procurorilor, nu invers.
Judecătorii sunt cei care arestează, condamnă, achită, nu procurorii.
Cei care nu își înțeleg rolul constituțional ar trebui să pună mâna pe carte sau să plece în politică, unde pot face jonglerii cu legea!
Vremea în care judecătorul tremura în fața securistului, a secretarului de partid sau a procurorului, a apus de mult, spre durerea unora.
Și oricât vă doriți întoarcerea în timp, nu se mai poate!”

Comments

comentarii

În 2021, echinocţiul de toamnă are loc astăzi, 22 septembrie, la ora 22:21 şi reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc.... Citește mai mult
Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, iar asta înseamnă că începem să scoatem din dulap hainele mai călduțe și accesoriile potrivite.... Citește mai mult
Antrenorul formaţiei Universitatea Craiova, Laurenţiu Reghecampf, a declarat, miercuri, 22 septembrie, într-o conferinţă de presă, că speră ca jucătorii săi să aibă o altă atitudine în meciul din şaisprezecimile de finală ale Cupei României la fotbal, cu CFR Cluj.... Citește mai mult
O echipă de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj a verificat depozitele carmangeriei Moldovan, după ce în spațiul public au apărut reclamații la adresa produselor comercializate.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!