Legea privind indexarea pensiilor militare, care ar fi degrevat pe viitor instanțele de procese pentru recalcularea pensiilor, dar ar fi impactat grav bugetul Statului, a fost declarată neconstituțională.
Legea privind indexarea pensiilor militare aflate în plată în raport cu solda sau cu salariul de grad sau de funcţie este neconstituțională, în ansamblul său, a decis cu unanimitate de voturi Curtea Constituțională.
”În ședința din data de 11 martie 2025, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului și a constatat că Legea pentru completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat este neconstituțională, în ansamblul său.
În esență, Curtea a reținut că reglementarea a două sisteme de echilibrare a pensiilor militare, cu regimuri juridice diferite, în funcție de data intrării în vigoare a legii criticate, încalcă prevederile art.16 alin.(1) din Constituție.
Decizia este definitivă și general obligatorie.”, a transmis CCR.
Impactul bugetar al acestei legi era estimat la 1,4 miliarde de euro și urma a accentua deficitul bugetar. Totodată, exista riscul suspendării de noi fonduri PNRR, dacă legea trece de CCR pentru că modifică jalonul privind pensiile speciale, considerat anterior îndeplinit.
Dacă legea ar fi trecut de Curtea Constituțională și ar fi fost promulgată de președinte, România risca să piardă încă 660 milioane de euro din PNRR, deoarece actul modifică jalonul privind pensiile speciale, considerat anterior îndeplinit de Comisia Europeană.