Judecătorii ÎCCJ au admis contestațiile a 15 inculpați arestați în dosarul cu Potra

Cei 15 inculpați, a căror contestații au fost admise, ies din arest preventiv. 11 vor sta în arest la domiciliu, iar patru sunt puși sub control judiciar. De asemenea, judecătorii îCCJ au respins contestațiile lui Horațiu Potra, a fiului său și ale încă patru inculpați.

”Admite contestaţiile formulate de inculpaţii S. D., A. M. S., M. D., L.B.F., B. C. S., M. O. C., L. C. M., G. M. A., D.V.L., D.M., T.C., A.I., C.A.I., L.T. şi P.D.C. împotriva încheierii nr. 90 din data de 28 februarie 2025, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul nr. 462/1/2025.

Desfiinţează, în parte, încheierea atacată şi rejudecând: În baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie – Secţia de Urmărire Penală de arestare preventivă a inculpaţilor M.D., L.B.F., B.C.S., M.O.C., L.C.M., G.M.A, D.V.L., D.M., T.C., A.I., C.A.I., L.T. şi P.D.C.

În baza art. 227 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 202 alin. 1 şi 3 Cod de procedură penală dispune luarea măsurii arestului la domiciliu, prevăzută de art. 202 alin. 4 lit. d Cod procedură penală, raportat la art. 218 Codul de procedură penală, faţă de inculpaţii B.C.S. (…), M.O.C. (…), L.C.M. (…), G.M.A. (…), D.V.L. (…), D.M. (…), T.C. (…), A.I. (…), C.A.I.(…), L.T. (…) şi P.D.C. (…) pentru o perioadă de 17 de zile, începând cu data de 13 martie 2025 până la data de 29 martie 2025, inclusiv. În baza art. 221 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpaţii să nu părăsească imobilul în care locuiesc, respectiv: – B.C.S. – imobilul situat în (…); – M.O.C. – imobilul situat în (…); – L.C.M. – imobilul situat în (…); – G.M.A. – imobilul situat în (…); – D.V.L. imobilul situat în (…) – D.M. – imobilul situat în (…); – T.C. – imobilul situat în (…); – A.I. imobilul situat în (…); – C.A.I. – imobilul situat în (…); – L.T. – imobilul situat în (…); – P.D.C. – imobilul situat în (…).

În baza art. 221 alin. 2 Cod procedură penală, pe durata măsurii arestului la domiciliu, inculpaţii B.C.S., M.O.C., L.C.M., G.M.A., D.V.L., D.M., T.C., A.I., C.A.I., L.T. şi P.D.C. au următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; b) să nu comunice cu inculpaţii din prezentul dosar. În baza art. 221 alin. 3 Cod de procedură penală dispune ca inculpaţii să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere; În baza art. 221 alin. 4 Cod procedură penală, atrage atenţia inculpaţilor B.C.S., M.O.C., L.C.M., G.M.A, D.V.L. D.M., T.C., A.I., C.A.I., L.T. şi P.D.C. că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.

În baza art. 204 alin. 12 Cod procedură penală cu referire la art. 211 și următoarele Cod procedură penală înlocuiește măsura arestării preventive luată față de inculpații M.D. şi L.B.F. precum şi măsura arestului la domiciliu luată faţă de inculpaţii S.D. şi A.M.S., cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, de la data de 13 martie 2025 până la data de 11 mai 2025, inclusiv.

În baza art. 215 alin.1 Cod procedură penală, pe durata controlului judiciar, inculpaţii M.D., L.B.F., S.D. şi A.M.S. trebuie să respecte următoarele obligaţii: – să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; – să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; – să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea (în a cărui rază teritorială locuiește fiecare) conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi. În temeiul art. 215 alin.2 Cod procedură penală, pe durata controlului judiciar, inculpaţii trebuie să respecte și următoarele obligaţii: – să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea organului judiciar; – să nu se deplaseze în mun. Bucureşti; – să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere; – să comunice periodic informații relevante despre mijloacele lor de existență; – să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. – să nu participe la manifestări sportive, culturale sau la alte adunări publice.

Atrage atenţia inculpaţilor M.D., L.B.F., S.D. şi A.M.S. asupra prevederilor art. 215 alin. 3 Cod procedură penală (în caz de încălcare cu rea credinţă a obligaţiilor ce le sunt stabilite, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestului preventiv), precum și asupra dispoziţiilor art. 215 alin. 7 Cod procedură penală (în cazul în care, pe durata măsurii controlului judiciar, inculpatul încalcă, cu rea-credinţă, obligaţiile care îi revin sau există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, la cererea procurorului ori din oficiu, poate dispune înlocuirea acestei măsuri cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive, în condiţiile prevăzute de lege). În baza art. 215 alin. 4 Cod procedură penală, desemnează cu supravegherea inculpaților organul de poliţie în circumscripţia căreia se află locuința fiecărui inculpat.

Dispune punerea de îndată în libertate a inculpaţilor M.D., L.B.F., B.C.S:, M.O.C., L.C.M., G.M.A., D.V.L., D.M., T.C., A.I., C.A.I., L.T. şi P.D.C., dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în alte cauze. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii contestate dacă nu sunt contrare prezentei încheieri. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

II. Respinge contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi de inculpaţii P.H., P.A.C., P.D., L.I., L.A.F. şi H.M.I. împotriva încheierii nr. 90 din data de 28 februarie 2025, pronunţate de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul nr. 462/1/2025. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală rămân în sarcina statului. Obligă contestatorii inculpaţi P.H., P.A.C., P.D., L.I., L.A.F. şi H.M.I. la plata sumei de câte 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, azi 13 martie 2025.”, se arată în minuta ÎCCJ.

Părțile din dosar:
  • Potra Horaţiu – Contestator (Inculpat)
  • Potra Dorian – Contestator (Inculpat)
  • Potra Alexandru Cosmin – Contestator (Inculpat)
  • Lup Andrei Florin – Contestator (Inculpat)
  • Borişca Cristian Sergiu – Contestator (Inculpat)
  • Comiza Adrian Inocentiu – Contestator (Inculpat)
  • Dragoman Vasile Leonard – Contestator (Inculpat)
  • Hauptman Manfred Ioan – Contestator (Inculpat)
  • Lascu Bogdan Florin – Contestator (Inculpat)
  • Lechinţan Traian – Contestator (Inculpat)
  • Lup Ioan – Contestator (Inculpat)
  • Moldovan Dionisie – Contestator (Inculpat)
  • Mureşan Ovidiu Claudiu – Contestator (Inculpat)
  • Panţa Dan Cristian – Contestator (Inculpat)
  • Szanto Daniel – Contestator (Inculpat)
  • Timofti Constantin – Contestator (Inculpat)
  • Lăpădatu Claudiu Marian – Contestator (Inculpat)
  • Apahidean Marius Samuel – Contestator (Inculpat)
  • Dărăbanţ Matei – Contestator (Inculpat)
  • Aniţei Iulian – Contestator (Inculpat)
  • Goloşoiu Mihail Alex – Contestator (Inculpat)

Comments

comentarii

O nouă trecere de pietoni va fi înființată pe strada Avram Iancu, la intersecția cu strada Kovacs Dezso.... Citește mai mult
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unui nou sistem Patriot. Această unitate de tragere va înlocui sistemul pe care țara noastră l-a furnizat Ucrainei în septembrie 2024.... Citește mai mult

Lasă un răspuns