clujust.ro

HP ÎCCJ: Soluția de achitare este suficientă pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate și apoi achitate

După ce în 2021 articolul din CPP privind repararea pagubei în cazul privării nelegale de libertate a fost declarat neconstituțional, iar legiuitorul nu a intervenit ulterior, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la ÎCCJ a decis acum că ”soluția de achitare, conform art. 16 alin. (1) lit. a)-d) din Codul de procedură penală, este suficientă prin ea însăși pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate și, ulterior, achitate.”

Hotărârea prealabilă (HP) a fost pronunțată ca urmare a unei sesizări venite dintr-un dosar civil privind reparare prejudicii erori judiciare din 2019, în care se aplică legea în vigoare la data faptelor, deci articolul 539, declarat neconstituțional în 2021. Reclamantul în dosar este fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas, care a stat 112 zile în arest preventiv, iar apoi a fost achitat.

Decizia nr.1 în dosarul nr. 2149/1/2022: ”𝐀𝐝𝐦𝐢𝐭𝐞 sesizarea formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția I civilă, în Dosarul nr. 5.637/105/2019, şi, în consecinţă, stabileşte:

În interpretarea și aplicarea prevederilor art. 539 din Codul de procedură penală, față de efectele Deciziei Curții Constituționale nr. 136 din 3 martie 2021, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluție definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită în conformitate cu Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul competent să judece recursul în interesul legii nr. 15 din 18 septembrie 2017, soluția de achitare, conform art. 16 alin. (1) lit. a)-d) din Codul de procedură penală, este suficientă prin ea însăși pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate și, ulterior, achitate.

În acest context, „caracterul injust/nedrept al măsurilor privative de libertate”, respectiv „netemeinicia acuzației în materie penală”, constituie criterii autonome care dau dreptul persoanei în cauză la repararea pagubei și care extind sfera de aplicare a dispozițiilor art. 539 din Codul de procedură penală.

Obligatorie, potrivit art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.”

Art. 539 CPP – Dreptul la repararea pagubei în cazul privării nelegale de libertate

(1) Are dreptul la repararea pagubei și persoana care, în cursul procesului penal, a fost privată nelegal de libertate.

(2) Privarea nelegală de libertate trebuie să fie stabilită, după caz, prin ordonanță a procurorului, prin încheierea definitivă a judecătorului de drepturi și libertăți sau a judecătorului de cameră preliminară, precum și prin încheierea definitivă sau hotărârea definitivă a instanței de judecată învestită cu judecarea cauzei.

”Prin DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE nr. 136 din 3 martie 2021, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 494 din 12 mai 2021, s-a admis excepția de neconstituționalitate, constatându-se că, soluția legislativă din cuprinsul art. 539 din Codul de procedură penală care exclude dreptul la repararea pagubei în cazul privării de libertate dispuse în cursul procesului penal soluționat prin clasare, conform art. 16 alin. (1) lit. a)-d) din Codul de procedura penală, sau achitare este neconstituțională.

Conform art. 147 alin. (1) din CONSTITUȚIA ROMÂNIEI republicată în MONITORUL OFICIAL nr. 767 din 31 octombrie 2003 dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare, precum și cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituționale, își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept.

Prin urmare, în intervalul 12 mai 2021-25 iunie 2021, soluția legislativă din cuprinsul art. 539 din Codul de procedură penală care exclude dreptul la repararea pagubei în cazul privării de libertate dispuse în cursul procesului penal soluționat prin clasare, conform art. 16 alin. (1) lit. a)-d) din Codul de procedura penală, sau achitare, a fost suspendată de drept, încetându-și efectele juridice în data de 26 iunie 2021, întrucât legiuitorul nu a intervenit pentru modificarea prevederilor atacate.”, se arată pe site-ul de legislație al Ministerului Justiției.

Comments

comentarii

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Renew Europe) își anunță plecarea din USR - Uniunea Salvați Roomânia, din motive ce țin de direcția partidului.... Citește mai mult
Statuia lui Iuliu Maniu de lângă Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca a fost repusă pe soclu luni, după ce în weekend a fost pusă la pământ de muncitorii care efectuează lucrări de modernizare în zonă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!