Acasă » PROCESE » DNA Cluj a cerut condamnare cu suspendare și încetarea procesului față de 2 infracțiuni în dosarul ”Redox”
Stela Trif și avocatul Tiberiu Ban

DNA Cluj a cerut condamnare cu suspendare și încetarea procesului față de 2 infracțiuni în dosarul ”Redox”

Un lucru mai rar: Un procuror de la DNA Cluj a cerut, ieri, la Tribunalul Cluj condamnare cu suspendare pentru o infracțiune și încetarea procesului față de 2 infracțiuni care s-au prescris de care a fost acuzată Stela Trif, patroana firmei Redox Lab, care a dotat spitale cu aparatură contrafăcută în India.

Procurorul DNA Cluj, Adriana Meda Titu, și avocații Tiberiu Ban și Loredana Ploscar au pus concluzii pe fond în dosarul ”Redox”, care a fost rejudecat în primă instanță după decizia din februarie a Curții de Apel. Dosarul a fost trimis în judecată în 2012, iar inculpata Stela Maria Trif a primit, inițial, o condamnare de 2 ani și 3 luni de închisoare cu executare. Între timp, aceasta și-a schimbat atitudinea și a recunoscut comiterea faptelor, ceea ce se pare că a contat în ochii procurorului.

De asemenea, , infracțiunile de fals in declaratii si fals in inscrisuri sub semnatura privata s-au prescris, rămânând în picioare doar tentativa la folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene sau din bugetele administrate de acestea.

Procurorul de ședință a precizat că, prin faptele sale, inculpata Trif a pus in pericol viata pacienților, dar a cerut o condamnare cu suspendare a executării pedepsei pentru tentativă și încetarea procesului față de falsuri, precizând și că beneficiază de o reducere a pedepsei ca urmare a recunoașterii în totalitate a faptelor.

Avocata Loredana Ploscar, care a reprezentat societatea Redox Lab, a depus la instanță dovada că societatea s-a desființat.

Avocatul inculpatei, Tiberiu Ban, a spus ulterior, la începutul pledoariei, că ”spre deosebire de persoana juridica, persoana fizică nu poate fi radiată”. Acesta a punctat că s-au împlinit termenele de prescriptie pentru cele două infracțiuni de fals. Potrivit avocatului, instanța trebuie să țină cont de conduita bună a inculpatei inainte de săvârșirea infractiunilor și de staruinta pentru a limita efectul infractiunilor. Ban a precizat că dupa 8 ani de la comiterea faptelor, reactia justitiei este atenuata, element pe care practica l-a confirmat. ”Nu contestam ca aparatele au fost fabricate in india. Clienta mea si-a reconsiderat atitudinea. Am consiliat-o ca adevarul este cea mai bună apărare.”, a spus avocatul. Acesta a spus că apreciază modul în care a fost redactat rechizitoriul, în care se vorbea de animalele ce umblau libere lângă hala unde au fost fabricate aparatele medicale.  ”Apreciez autorul rechizitoriului. Parca eram in Cartea Junglei cu acele animale. Ma inclin în fata autorului. Am apreciat concluzia obiectiva a parchetului de condamnare cu suspendare sub control judiciar. Inculpata este o persoana care si-a reconsiderat intreaga atitudine”, a spus Tiberiu Ban.

Din cauza dosarului penal, Trif a avut probleme familiale  și financiare, care au culminat cu evacuarea din casa. ”Am ajuns la concluzia ca am facut o greseala foarte mare, imi asum tot ce s-a intamplat și regret enorm”, a precizat inculpata când i s-a acordat ultimul cuvânt în instanță.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina