fbpx

Comisia Europeană a publicat două studii legate de digitalizarea justiției

Studiu privind utilizarea tehnologiilor inovatoare în domeniul justiției și Studiu privind justiția penală digitală.

Direcția Generală de Justiție a Comisiei Europene a publicat două studii legate de digitalizarea justiției: Studiu privind utilizarea tehnologiilor inovatoare în domeniul justiției și Studiu privind justiția penală digitală.

Studiul privind utilizarea tehnologiilor inovatoare în domeniul justiției (Study on the use of innovative technologies in the justice field) explorează politicile, strategiile și legislația existente la nivel național și european și face bilanțul utilizării actuale a instrumentelor tehnologice de inteligență artificială și blockchain în domeniul justiției. Părțile interesate consultate în cadrul studiului sunt instituțiile și agențiile UE, autoritățile publice și sistemul judiciar al statelor membre, organizațiile juridice profesionale și organizațiile TIC. Acest studiu este realizat în cadrul implementării Planului de acțiune e-justiție 2019-2023.

În urma consultărilor, studiul a identificat 130 de proiecte care utilizează tehnologii AI și Blockchain: 93 de proiecte de la autoritățile statelor membre și ale sistemului judiciar, 8 proiecte de la organizații profesionale juridice și 29 de proiecte (produse și / sau servicii) de la companii private.

Studiul privind justiția penală digitală (Digital criminal justice study)are la bază discuțiile privind conceptul de justiție penală digitală purtate în cadrul Consiliului de Justiție și afaceri interne din decembrie 2018. Astfel, Comisia Europeană a realizat studiul în colaborare cu Eurojust.

Cercetări ample și consultări cu diverse părți interesate (procurori naționali și judecători, reprezentanți ai statelor membre, agenții JAI și organisme ale UE) au identificat nevoile și provocările pentru comunicarea și schimbul de date referitoare la cazuri într-un mod digital și sigur atunci când cooperează în probleme transfrontaliere. În acest scop, în rezultatele sale, studiul recomandă șapte soluții pentru a răspunde nevoilor menționate anterior:

– Canal de comunicare securizat

– Instrument de comunicare

– Reproiectarea sistemului de gestionare a cazurilor Eurojust

– Platforma de colaborare JIT

– Schimb de date între agențiile JAI și organismele UE

– Verificarea încrucișată a cauzelor judiciare

– Soluție digitală pentru fișiere mari

Studiile sunt disponibile la următorul link (momentan doar în limba engleză): https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/digitalisation-justice/relevant-studies_en

 

Comments

comentarii

HOROSCOP 4 august 2021. Află ce zodie va primi o sumă mare de bani și ce nativ este arogant cu persoanele din jur.... Citește mai mult
Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit, marți, despre proiectul care prevede realizarea metroului de la Cluj, precizând că acesta este unul care „are maturitate”, fiind cuprins în PNRR.... Citește mai mult
Divizia 4 Infanterie „Gemina” sărbătorește 105 ani de istorie și tradiție militară.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!