fbpx

În atenția instituțiilor publice! Când sunt numele și prenumele informații de interes public

Consiliul Județean Cluj a revenit cu un alt răspuns la solicitarea privind echipele proiectelor pe fonduri europene, după ce în primul răspuns ne trimitea pe pagini goale de pe site. În al doilea răspuns, se invocă decizia ÎCCJ privind numele și prenumele ca date cu caracter personal și liberul acces la informații de interes public.

Reprezentanții Consiliului Județean au invocat punctul 29 din Decizie: ”In cazul cererilor de liber acces la informatii de interes public intemeiate pe dispozitiile Legii nr. 544/2001, atunci cand informatiile de interes public si informatiile cu privire la datele cu caracter personal sunt prezente in cuprinsul aceluiasi document, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informatiilor, accesul la informatiile de interes public se realizeaza prin anonimizarea informatiilor cu privire la datele cu caracter personal”.

În răspuns, suntem invitați să plătim copierea tuturor documentelor, care vor fi apoi anonimizate, sau consultarea lor la sediul Consiliului Județenea.

30049 Raspuns REVENIRE Alin Golban ref. membrii echipe proiecte-page-001

30049 Raspuns REVENIRE Alin Golban ref. membrii echipe proiecte-page-002

 

Prin urmare, am mers la sediul Consiliului Județean și le-am arătat directorului de investiții Mariana Rațiu și șefului serviciului juridic Ștefan Iliescu punctul 41 din aceeași decizie a Înaltei Curți: ”Asadar, datele cu caracter personal se subsumeaza notiunii generale de informatii si, in masura in care privesc activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice, sunt susceptibile sa reprezinte informatii de interes public, in sensul art. 2 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 544/2001.”

Articolul 2 lit b) din Legea 544/2001 spune așa ”prin informatie de interes public se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informatiei”

Din punctul 41 se înțelege că dacă solicităm documente ale unei instituții, în care apar și numele funcționarilor, dacă sunt legat de activitatea acestora, se comunică în baza legii 544. Adică exact ce am cerut: Numele funcționarilor din CJ care fac sau au făcut parte din echipele unor proiecte pe fonduri europene.

Un exemplu când s-ar fi impus anonimizarea numelui și prenumelui: Dacă am fi cerut de la Poliția Rutieră procesele-verbale de sancționare a funcționarilor din Consiliul Județean. Acele contravenții nu au legătură cu activitatea în instituția publică, ci cu viața lor privată. Discutabil ar fi dacă cerem aceste date cu privire la șoferii de la Consiliul Județena.

În completare, cităm și punctul 42 din Decizie: ”Pentru a intra insa efectiv in aceasta categorie trebuie indeplinita o conditie suplimentara, respectiv aceea de a afecta capacitatea de exercitare a functiei publice, intrucat, conform art. 14 alin. (1) din Legea nr. 544/2001, ”Informatiile cu privire la datele personale ale cetateanului pot deveni informatii de interes public numai in masura in care afecteaza capacitatea de exercitare a unei functii publice.”

Lucrul în echipele proitectelor europene ale CJ Cluj afectează capacitatea de exercitare a funcției. De altfel, potrivit răspunsului CJ Cluj, remunerațiile din fonduri europene sunt incluse în veniturile funcționarilor scrise în declarațiile de avere. Acestea sunt incluse în venituri și nu apar separat.

Prin urmare, reprezentanții CJ Cluj ne-au pus la dispoziție copii electronice ale dispozițiilor de numire a membrilor echipelor de la proiectele europene vizate, care cândva erau pe site-ul instituției, dar au dispărut în urma unui atac cibernetic al unor hackeri neidentificați.

Comments

comentarii

Agenţia pentru Azil a Uniunii Europene (EUAA) a publicat miercuri date conform cărora numărul de cereri de azil în UE a crescut anul trecut cu 18%, la 1,14 milioane, cel mai ridicat nivel după criza migraţiei din 2015-2016.... Citește mai mult
Miercuri dimineață, la Palatul Victoria, a avut loc ceremonia de semnare a contractelor pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași și a Spitalului Regional de Urgență Cluj.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!