Acasă » UTILE » Amenzile aplicate de polițiștii locali în domeniul circulației sunt atacabile. Vezi de ce

Amenzile aplicate de polițiștii locali în domeniul circulației sunt atacabile. Vezi de ce

Amenzile aplicate de polițiștii locali în domeniul circulației sunt atacabile. Asta deoarece Codul Rutier și Legea poliției locale se bat cap în cap.

Un cititor Clujust ne-a scris contrariat după ce a fost amendat de un polițist local pentru că a intrat pe sens interzis pe o alee din cartierul Mărăști. Șoferul a primit o amendă de 290 de lei în baza OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, pe scurt Codul Rutier.

Cititorului i s-a părut ciudat că este amendat de un polițist local pentru o contravenție la regimul circulației rutiere și ne-a întrebat dacă este posibil așa ceva. Clujust a contactat polițiști rutieri, reprezentanți IPJ și avocați pentru a afla răspunsul.

Mai întâi să vedem legislația relevantă.

Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Codul Rutier) prevede clar la articolul 109, alineatul 1) că amenzile prevăzute de acest act normativ se aplică doar de polițiști rutieri: ”Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră.”

În același timp există Legea nr. 155/2010 – legea poliției locale, care prevede la articolul 7 atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice, precum cele de la litera h): ”constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, avand dreptul de a dispune masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar”

Un polițist rutier ne-a declarat cu amărăciune, sub protecția anonimatului, că legea poliției locale le conferă polițitilor locali unele atribuții pe care le au și polițiștii rutieri în ciuda faptului că angajații primăriei nu au o pregătire specială în domeniu precum agenții sau ofițerii de poliție.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Traian Morar, ne-a spus că polițiștii locali pot aplica amenzi în domeniul circulației în baza legii poliției locale, dar că într-adevăr aceasta și codul rutier ar trebui puse în concordanță.

Avocatul Călin Iuga susține că procesul verbal de contravenție în discuție este nul absolut pentru că este întocmit de un organ necompetent. ”Legea politiei locale nu a modificat sau completat Codul rutier cu privire la competența polițiștilor rutieri. Legea nr. 24/2000 arată în mod expres la art. 59 – 67 cum poate fi modificat, completat sau abrogat un act normativ. Nefiind modificat Codul rutier, în opinia mea singurii competenți să constate și să aplice sancțiuni în domeniul circulației rutiere rămân polițiștii rutieri, iar în punctele de trecere de ale frontierei polițiștii de frontieră. In plus, formularul procesului verbal de contravenție este reglementat prin ordin al ministrului de interne, polițiștii locali neavând competență să îl folosească.”, a precizat Călin Iuga

Am întâlnit și cazuri în instanță în care s-a invocat faptul că polițiștii locali nu pot amenda pentru contravenție la Codul Rutier.

”La nivelul local, prin hotărâri de consiliu, administrațiile pot stabili o serie de reguli particulare cu privire la desfășurarea circulației rutiere (parcare, oprire, staționare), la ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar, la circulația pietonilor, a bicicliștilor sau a vehiculelor cu tracțiune animală, la circulația în zone pietonale, în zonele rezidențiale, în parcuri și locuri de agrement, ș.a.m.d.

În opinia noastră, personalul poliției locale este abilitat să constate și să aplice sancțiuni contravenționale numai în situația în care faptele sancționabile  respective sunt prevăzute în hotărâri de consiliu local, neavând aptitudinea de a constata contravenții la regimul circulației rutiere așa cum acesta a fost stabilit prin O.U.G. 195/2002.

În sprijinul acestei opinii aducem ca argument dispozițiile art. 15 al. 1 din O.G. nr. 2/2001, respectiv contravenția se constată printr-un proces verbal încheiat de persoanele anume prevăzute în actul normativ care stabilește și sancționează contravenția, denumite generic agenți constatatori precum și dispozițiile art. 109 pct. 1 din O.U.G. 195/2002 potrivit cu care, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițiștii rutieri iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră.

Pentru clarificarea noțiunii de polițist rutier trebuie să observăm dispozițiile art. 177 pct. 2 din H.G. nr. 1391/2006 (Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002) care prevede explicit că polițiști rutieri sunt ofițerii și agenții de poliție specializați și anume desemnați prin dispoziție a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției Române.

În concluzie pentru a putea constata contravenții și a aplica amenzi la regimul circulației rutiere astfel cum acesta este reglementat de Codul rutier, agentul constatator trebuie să îndeplinească două condiții :

1.    să fie ofițer sau agent de poliție specializat;

2.    să fie desemnat ca polițist rutier prin dispoziție a inspectorului general al I.G.P.R.

Observând că polițiștii locali nu îndeplinesc aceste condiții minimale dar că procedează la constatarea contravențiilor potrivit O.U.G. nr. 195/2002 și că aplică și sancțiuni pentru aceste fapte”, a precizat într-o acțiune avocata Lena Clejan.

Plângerea contravențională a fost însă respinsă.

În sprijinul celor afirmate mai sus vine un Ordin al ministrului afacerilor interne, prin care polițiștii locali care împart amenzi în domeniul circulației sunt trimiși la școală. Practic, prin acest ordin se recunoaște faptul că polițiștii locali nu au nicio pregătire în domeniu și nu ar trebui deocamdată să aplice sancțiuni în acest domeniu.

Ordinul nr. 13/2019 privind formarea inițială, în anul 2019, în instituțiile de formare ale Ministerului Afacerilor Interne a polițiștilor locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice și în domeniul circulației rutiere a intrat în vigoare în data de 1 februarie.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina