fbpx
Acasă » AVOCATURA » Veste bună pentru avocați! Vor avea voie cu telefoane în parchete

Veste bună pentru avocați! Vor avea voie cu telefoane în parchete

După o intalnire intre conducerile UNBR, Baroului Bucuresti si PICCJ, s-a decis sa li se permita avocatilor cu telefoane in parchete. Mai multe Barouri din tara, intre care si Cluj, au facut sesizari in acest sens. Telefoanele ramaneau la jandarmii de la poarta.

Ministerul Public a anuntat prin urmarorul comunicat masura ce-i bucura pe avocati:

În cursul zilei de 14 decembrie 2018, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în cadrul dialogului interprofesional și al conlucrării loiale instituționale, domnul procuror general Augustin Lazăr a avut o întâlnire de lucru  cu domnii Gheorghe Florea, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România și Ion Dragne, decan al Baroului București. La întâlnire a participat și doamna Laura Oprean, prim adjunct al procurorului general precum și alți procurori din cadrul conducerii P.Î.C.C.J..

Discuțiile au avut ca punct de plecare Rezoluția Congresului Avocaților din 21 aprilie 2018, fiind abordată problema interdicției aplicate avocaților de a intra în unele unități de parchet cu dispozitive electronice, în special telefoane mobile, dispozitive care , în prezent, rămân în custodie la intrarea în sediu.

În urma analizei cadrului legal și a tuturor argumentelor invocate, s-a apreciat că măsura interzicerii de principiu a accesului avocaților cu telefoane mobile și alte dispozitive electronice (laptop, tabletă ș.a.), este disproporționată față de scopul urmărit – asigurarea unui echilibru între respectarea caracterului nepublic al urmăririi penale și protecția informațiilor clasificate și a celor confidențiale, pe de o parte, și buna desfășurare a profesiei de avocat pe de altă parte.

O abordare unitară care să înlăture inconvenientele aplicării acestei măsuri o reprezintă consacrarea, prin norme interne, a regulii ca accesul avocaților cu astfel de dispozitive să fie permis în toate cazurile în care procurorul nu are motive justificate să limiteze acest drept, în concret. Limitarea se va putea face cu acordul conducătorului parchetului.

În acest sens, la nivelul P.Î.C.C.J. s-a modificat cadrul intern privind accesul și circulația în sediu și s-au luat măsuri în vederea aplicării corespunzătoare și la celelalte structuri/unități de parchet.

Totodată, în cadrul întâlnirii s-a propus ca, în interesul îndeplinirii rolului profesiilor de procuror și avocat, să se desfășoare întâlniri lunare între reprezentanții instituționali desemnați ai celor două profesii, pentru schimb de informații necesare identificării și implementării măsurilor de îmbunătățire a cooperării interprofesionale.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina