Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Un investitor imobiliar a cumpărat proprietatea vecinului reclamagiu. A cedat șantajului sau i-a închis gura?

Un investitor imobiliar a cumpărat proprietatea vecinului reclamagiu. A cedat șantajului sau i-a închis gura?

Un conflict urbanistic despre care am scris la începutul acestui an s-a finalizat simplu, fără proces: Investitorul imobiliar a cumpărat proprietatea vecinului reclamagiu. A cedat șantajului sau i-a închis gura? Greu de spus care este răspunsul corect, dar cert este că ambele părți se arată, oficial, mulțumite.

Vorim de cazul de pe strada Constantin Brâncuși nr. 57-59, unde CEO-ul Arobs, Voicu Oprean și soția lui, ridică o clădire de birouri cu șase etaje, iar proprietarul casei de la numărul 55, Ștefan Ajtay, i-a pus bețe în roate.

În decembrie 2017, Ștefan Ajtay ne scria disperat un e-mail cu subiectul ”Am o problemă de urbanism, rog ajutor”, în care se plângea pe larg de proiectul vecin. Am publicat articol în ianuarie, după ce am primit punctul de vedere al arhitectului angajat de investitor.

În 15 iunie, planul urbanistic de detaliu al proiectului imobiliar a ajuns în Consiliul Local, fiind votat după unele discuții ridicate de consilieri PSD, care au adus aminte de nemulțumirile vecinului.

Văzând că a trecut proiectul cu discuții, l-am contactat pe vecin să vedem ce vrea să facă în continuare, dacă merge în instanță.

Acesta ne-a dat surpriza: ”Va multumesc pt faptul ca mi-ati scris. Va raspund ca in prezent situatia este rezolvata; S-a ajuns la o intelegere prin vanzarea imobilului catre  titularii investitiei de cladire de birouri. Cu stima Stefan Ajtay”

În traducere liberă, omul s-a făcut cu un purcoi de bani pe o casă dărăpănată și ne face cu mâna din țările calde.

Ca urmare a acestui răspuns-șoc, i-am adresat câteva întrebări investitorului Voicu Oprean:

  • Cum vedeti dvs ceea ce s-a intamplat? Putem zice ca ati fost santajat de vecin?
  • Cu ce valoare ati cumparat? Sau este vorba de o valoare peste pretul pietei?
  • Ce putem intelege: ca ati cedat santajului sau ca i-ati inchis gura cumparand casa?
  • Ce veti face daca se plange si urmatorul vecin si urmatorul si tot asa?

Fiind un om ocupat, dar amabil cu presa, Oprean ne-a răspuns în două e-mailuri:

”Domnul Ajtai, da, vroia sa isi maximizeze pretul pe proprietate. De aceea v-a si scris si a facut toate reclamatiile posibile legale. Nu a fost un santaj, eu nu discut cu oameni care ma santajeaza (ca regula personala). Cred ca el oricum vroia sa vanda, fiind mutat de multa vreme la Deva. A fost mai mult o negociere facuta dupa conditiile si modul de negociere al dansului.”, a precizat, inițial, Voicu Oprean.

Continuarea din al doilea e-mail: ”Am avut nevoie de terenul acela pentru realizarea optima a businessului in ceea ce priveste edificarea constructiei. Prețul e confidențial, dar e in zona prețului pieței din ceea ce mi s-a spus de catre agentul care s-a ocupat de tranzactie. Am observat insa ca legislația  e proasta: PUG-ul te obliga la schimbare de destinație, dar legea 50/91 solicita acordul vecinilor ceea ce introduce arbitrariul si genul de “reclamatii” ale vecinilor mai bine sau mai rau intentionate, care duc la o escaladare a polemicii si chiar la procese fara sens din punctul meu de vedere. De aceea, imi permit sa va sugerez sa prezentati aceasta anomalie si daca se poate sa prezentati cat mai multe cazuri in acest sens, poate se reuseste schimbarea legii.”

Concluzia o trage fiecare.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina