fbpx

Un avocat a lansat o carte de povești pentru copii

Avocatul penalist Lucian Cristea, fost judecător de Curte de Apel, autorul a mai multe romane și cărți de poezii, a lansat în premietă o carte cu povești pentru copii.

lansare carte copii Cristea (20)Zeci de copii și părinții lor au participat la lansarea cărții ”Povești pentru copiii din noi”, despre care Lucian Cristea spune că se adresează vârstelor 5-100 de ani. Copiii au avut parte de citirea câtorva povești pe roluri de către doi specialiști. Despre autor și despre carte a vorbit criticul literar Irina Petraș, care a amintit că Lucian Cristea a crescut într-o familie de pictori, motiv pentru care poveștile sunt însoțite de desene bine alese, realizate de Laura Poantă, fiica Irinei Petraș.

lansare carte copii Cristea (1)”A deprins fără nicio îndoială poftă atât de culori, cât și de cuvinte. A crescut între povești și mai târziu a ajuns să facă facultatea de Drept și să devină avocat fiindcă a vrut să afle cum poate fi deosebit adevărul de minciună. Cum poți să vezi dacă un cuvânt este adevărat și celălalt este mincinos. O vreme s-a descurcat cu această meserie, însă rătăcirile lui de a fi artist nu i-au dat pace și a trebuit să scrie, să folosească niște cuvinte care ascultă numai de regulile lui, fiindcă un scriitor este un stăpân de cuvinte, unul care face ce vrea cu personajele, cu eroii lui. Cu toată povestea pe care o pune în seama acestor eroi. Timpul a trecut, Lucian a scris poezie, a scris proză, timpul iarăși a trecut și Lucian a devenit bunic. Este momentul în care vine în fața voastră cu o carte pentru nepoții lui, dar și pentru voi toți. Poveștile lui trebuiau să aibă și culoare, așa cum o vedea el. S-a întâlnit cu fiica mea Laura, care este și pictor, și scriitoare și medic. Vă urez să nu o cunoașteți în această calitate niciodată. Lucian i-a povestit Laurei cum să arată desenele și arată așa cum le vedeți în această carte”, a povestit Irina Petraș.

lansare carte copii Cristea (21)

lansare carte copii Cristea (19)În stilul său caracteristic, avocatul Lucian Cristea a ținut un discurs cu umor, ajungând până la…extratereștri.  ”Ideile sunt împărțite. Unii spun că s-ar putea să trăiască chiar pe acest Pământ și chiar printre noi, ba mai mult chiar noi oamenii am putea fi de origine extraterestră. Nu știu dacă lucrurile stau așa, dacă este adevărat sau nu. Fantezii avem toți, dar un lucru este cert și asta cred că o știu toți părinții, toți bunicii, unchii: absolut toți copiii noștri, până la o vârstă, sunt extratereștri de-a dreptul. Vă mulțumesc”, a spus Lucian Cristea.

Întrebat de CLUJUST de ce a scris cartea pentru copii, a răspuns: ”Am scris în primul rând pentru că am devenit bunic de doi ani jumătate și a fost și o provocare. Literatura pentru copii e ceva foarte serios, contrar aparențelor. Am scris 20 de cărți pentru adulți și acum am decis ca o perioadă mai lungă să mă dedic literaturii pentru copii. Chiar îmi caut un erou pe care să-l dezvolt”

Cristea spune că de vârsta de  5-6 ani pot fi înțelese poveștile lui. ”Nu-s numai pentru copii, a fost mai mult un experiment. Au și subînțeles. Sper ca la următoarele să devin mai limpede în mesajul pentru copii.”, a spus avocatul.

Cartea conține 12 povești, pe care autorul le-a scris într-o… săptămână. La lansare au fost prezenți judecători de la Curtea de Apel Cluj, unde Cristea a fost magistrat, și avocați.

lansare carte copii Cristea (18)

Un amplu material despre judecătorul, avocatul și scriitorul Lucian Cristea puteți citi AICI.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!