Acasă » OPINII-ANALIZĂ » Tânăr judecător de la Judecătoria Cluj-Napoca: ”Imi doresc o societate caracterizată de moralitate!”

Tânăr judecător de la Judecătoria Cluj-Napoca: ”Imi doresc o societate caracterizată de moralitate!”

În urma evenimentelor de la Caracal, tânărul judecător Sergiu Cârlan de la Judecătoria Cluj-Napoca a scris pe Facebook un text despre însănătoșirea morală a societăți și rolul în magistraților în acest proces.

”Cand incompetenta, suficienta si coruptia capuseaza institutii, e clar, e o problema de sistem, dar cand toate acestea sunt insusiri personale ale celor care sunt in slujba cetateanului, in simțurile oamenilor, e o problemă ce nu poate fi rezolvată prin reforme institutionale, ci prin reforme morale, prin resetarea valorilor unei societati.

Șocul creat in urma ultimelor evenimente, din cauza incapacitatii statului de a ajuta un copil si in special din cauza unui deficit de valori al celor care au fost rugati sa sara in ajutorul acestuia (nu sa sara, macar sa pășească), mă determină pe mine, ca părinte, sa mă gândesc serios la responsabilitatea uriașă de a nu fi atât de naiv să cred că cineva, vreodată, aflat intr-o poziție de autoritate, ar avea suficientă capacitate de empatizare incât să-i poată oferi un sprijin real, într-o situație dificilă și totuși…

Dintr-o altă perspectivă, ca tânăr magistrat, mă gândesc serios daca nu cumva rolul meu si al altor magistrati nu este doar acela de a aplica legea, ci si acela de a simti legea, sau chiar de a gândi legea, atunci când alții au redat-o în scris, uitând să o gândească, sau refuzând sa o facă, pierzând drafturi și amendamente prin birourile Casei Poporului. Ma întreb dacă nu cumva rolul magistratului este acela de a îndrepta nu doar comportamente antisociale, ci și si de a regla deficite morale, în limitele autorității conferite.

Si mă gândesc și la alte lucruri…
Ma gândesc la lege si la oameni si constat că legile sunt făcute pentru oameni, nu pentru instituții; pentru protejatea cetatenilor, nu pentru eschivarea infractorilor.

Ma gândesc că instituțiile care trebuie să asigure ordinea publică au nevoie de oameni verticali, puternici și curajosi, cu capacitate de asumare a răspunderii, nu de persoane speriate de proceduri si de birocratie.

Mă gândesc la oamenii care se adreseaza unui polițist, procuror, judecător sau suna la 112 și așteaptă, uneori plângând, alteori animați de un puternic simț al dreptății și constat că…..

Legea chiar trebuie făcută pentru oameni și în pofida ultimelor evenimente observ un spirit empatic ce caracterizeaza o mare parte a cetățenilor, fie ei părinți, elevi, formatori de opinie..

Mi-aș dori ca toți să contribuim, atât la nivel personal, cât și la nivel profesional, la însănătoșirea morală a societății prin lucruri simple si necesare precum: implicare, verticalitate, profesionalism, aptitudinea educată de a fi empatici, dorința de a face bine. Și îmi mai doresc ceva..

Îmi doresc ca cetățenii să sprijine instituțiile în mod activ, sa le facă puternice, de nezdruncinat, să sancționeze derapajele si să le curețe în profunzime pentru ca apoi să aibă încredere în ele și în moralitatea celor care le reprezinta.

Imi doresc asta in primul rand ca parinte, apoi ca tânăr magistrat.

Imi doresc o societate caracterizata de moralitate!”, a scris judecătourl Sergiu Cârlan.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina