fbpx

A stat în penitenciar 61 de zile pentru că a uitat de o amendă penală. Tribunalul Cluj l-a eliberat

Tribunalul Cluj a dispus eliberarea din penitenciar a unui tânăr clujean încarcerat de Crăciun. Când s-a întors în țară din Italia, a aflat cu surprindere că o parte din amenda penală primită în 2013 a fost transformată de Judecătoria Gherla în 4 luni de închisoare. A contestat sentința judecătoriei și a plătit amenda, dar a stat după gratii 61 de zile până s-a judecat contestația la Tribunal.

Un tânăr din Cluj a fost condamnat în 2013 la plata unei amenzi penale de 700 de lei pentru loviri și alte violențe. A plătit 250 de lei, după care a plecat in Italia. În aprilie 2016, Judecătoria Gherla s-a sesizat din oficiu și a înlocuit restul de amenda în suma de 450 lei cu pedeapsa de 4 luni închisoare.

Avocații inculpatului susține că tânărul nu a fost citat legal, iar pe comunicarea sentinței a semnat o persoana care nu există.

Când a venit în țară de Crăciun, tânărul a fost oprit la graniță și dus în Penitenciarul Oradea, unde a stat până s-a judecat contestația la Trinbunalul Cluj. Inculpatul a depus contestația în 13 ianuarie, iar Tribunalul a fixat termen pentru 15 februarie. Avocații nu au cerut preschimbare de termen, iar amenda a fost plătită în 8 februarie. Asrfel că în 15 februarie, Tribunalul Cluj a admis contestația împotriva sentinței Judecătoriei Gherla și a dispus eliberarea:

”În temeiul art. 4251 al. 7 pct. 2 lit. a Cod Procedura Penala rap. la art. 586 C.pr.pen., admite contestatia formulata de catre condamnatul C. F. I. , în prezent aflat în Penitenciarul Oradea, împotriva Sentintei penale nr.694/11.04.2016 a Judecatoriei Gherla pe care o desfiinteaza si rejudecând cauza :

În temeiul art. 586 al.6 C.pr.pen. respinge sesizarea Biroului Executari Penale din cadrul Judecatoriei Gherla privind înlocuirea amenzii penale în cuantum de 450 lei aplicata condamnatului C. F. I., prin Sentinta penala nr. 1865/2013 pronuntata de catre Judecatoria Gherla în dosarul cu nr. 915/235/2013 al aceleiasi instante.

Dispune anularea Mandatului de executare a pedepsei nr. 717/27.04.2016 emis de catre Judecatoria Gherla în baza Sentintei penale nr.694/11.04.2016 a Judecatoriei Gherla pronuntata în dosarul cu nr. 3411/235/2015 al aceleiasi instante.

Dispune punerea în libertate a condamnatului C. F. I. , în prezent aflat în Penitenciarul Oradea, daca nu este arestat în alta cauza.”, se arată în minută.

”Tribunalul Cluj a dispus desființarea sentinței contestate și punerea de îndată în libertate a domnului C.F.I., după ce acesta a executat, în mod nelegal, 61 de zile din pedeapsa închisorii. Totodată, a constatat că restul din pedeapsa amenzii, aplicate inițial, a fost executat. Cazul de față este elocvent pentru modul actual de înfăptuire a justiției penale în România: pe de o parte, este îngrijorător, din cauza existenței unor riscuri semnificative care pot conduce, iată, la derapaje judiciare greu de explicat și de acceptat; pe de altă parte, același caz, demonstrează, cel puțin în această situație, capacitatea aceluiași sistem de justiție de a recunoaște și de a repara, prompt și fără ezitare, propriile erori.”, se arată în comunicatul societății civile profesionale de avocați Plopeanu & Ionescu.

În continuare, inculpatul analizează posibilitatea formulării unei cereri de chemare în judecată a Statului Român, pentru acordarea de despăgubiri ca urmare a încarcerării pe o durată de 61 de zile.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!