fbpx

Spaima hoților de lemne din Maramureș a devenit șef la Parchetul Vișeu de Sus. Fosta șefă s-a pensionat după un ”cadou” pentru un inculpat

Procurorul care a refuzat anul trecut o mită de 25.000 de euro din partea unor hoți de lemne din Maramureș a devenit șef la Parchetul Vișeu de Sus. Fosta șefă s-a pensionat după un ”cadou” pentru un inculpat.

În vara anului trecut, procurorul Daniel Marius Maria de la Parchetul Judecătoriei Vieșu de Sus ieșea în evidență prin faptul că a refuzat mita oferită de fratele unui pădurar pe care îl ancheta pentru tăieri ilegale de pădure. Procurorul Maria nu s-a lăsat înduplecat și a sesizat DNA Cluj, care l-a trimis apoi în judecată pe cel care a încercat să-l mituiască.

De asemenea, procurorul din Vișeu de Sus l-a trimis în judecată pe pădurarul Grigore Tomoiagă pentru instigare la tăiere ilegală de arbori, mai exact îi pusese pe doi oameni, între care fratele care a încercat apoi să-l scape prin mituirea procurorului, să taie arbori de pe proprietatea a două persoane păgubite.

În 15 octombrie, procurorul Daniel Maria s-a transferat, din motive personale, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung. După câteva zile, o colegă de-a lui de la Parchetul Vișeu de Sus, Ionela Trenca, cerea în instanță închisoare cu executare pentru pădurarul Grigore Tomoiagă, dar judecătorul fondului de la Judecătoria Vișeu de Sus i-a aplicat o pedeapsă de 2 ani și 8 luni cu suspendare.

”Este adevărat că fapta inculpatului Tomoiagă Grigore este de o gravitate ridicată, dar se apreciază că, prin supravegherea acestuia o perioadă îndelungată, prin urmarea unui program de reintegrare socială , prestarea unei munci neremunerată în folosul comunităţii (80 de zile ) , cu luarea în considerare şi a faptului că a fost privat de libertate mai mult de trei luni de zile , perioadă în care a avut posibilitatea de a reflecta asupra faptelor sale şi comportamentului său, precum şi prin instituirea unor obligaţii şi interdicţii pe perioada termenului de supraveghere , se poate efectua o reală reeducare a inculpatului, determinându-l astfel să nu mai interacţioneze cu legea penală”, se arată în motivare.

Surprinzător este că fosta șefă a Parchetului Vișeu de Sus, Livia Burnar, nu a considerat că se impune atacarea sentinței cu apel, după ce procurorul de ședință ceruse pedeapsă cu executare, iar judecătorul hotărâse o pedeapsă cu suspendare. Chiar si asa, este singurul dosar cu delicte silvice din zona finalizat cu condamnare. Alte dosare cu taieri de zeci de metri cubi stau in sertare. Despre asta vom reveni in alt articol.

În luna martie a acestui an, prim procurorul Livia Burnar, care a fost anterior judecător 23 de ani, s-a pensionat. Aceasta se plângea la începutul acestui an, într-un articol pe Clujust.ro, de încărcătura mare de dosare pe procuror și cât de greu se lucrează în dosare cu tăieri masive de arbori.

Recent, Daniel Marius Maria s-a întors la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus, fiind delegat în funcția de prim-procuror. Surse din zonă spun că hoții de lemne au intrat în fibrilații la auzul acestei vești. Poate acest prim-procuror va face ordine prin cazurile neelucidate pana acum, desi se vede cu ochiul liber ca a disparut padure pe suprafete impresionante.

Comments

comentarii

Un bărbat de 50 de ani a murit la volan, luni seară, pe DN1, în apropiere de Dumbrava.... Citește mai mult
Patru bărbați din Huedin au fost prinși în flagrant în timp ce furau cablu din cupru de la infrastructura căii ferate.... Citește mai mult

Lasă un răspuns