fbpx
Defrișările din zona Borșa-Vișeu de Sus

13 zile a tras ”mafia lemnului” de procurorul din Vișeu de Sus care a sesizat și a colaborat cu DNA Cluj

Clujust.ro vă prezintă detalii din rechizitoriul DNA Cluj, prin care fratele unui pădurar și un complice au fost trimiși în judecată pentru că i-au dat mită unui procuror din Vișeu de Sus. Acesta a intrat în ”jocul” mituitorilor, care au fost foarte insistenți, și a acceptat o sumă de bani, însă după ce sesizase DNA Cluj și fusese autorizat în calitate de colaborator.

Procurorul Daniel Marius Maria de la Parchetul Dragomirești, delegat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus, îl ancheta pe pădurarul Grigore Tomoiagă tocmai pentru tăiere și furt de arbori când a primit oferta care l-a uimit. Potrivit rechizitoriului DNA Cluj, fratele pădurarului l-a rugat pe un amic comun cu procurorul să vorbească cu el și să-i spună de bani.

În seara de 7 iunie, procurorul Maria a dispus reținerea pe o durată de 24 de ore a inculpatului Tomoiagă Grigore, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Dragomireşti, pentru săvârșirea infracţiunilor de participaţie improprie la tăiere fără drept de arbori şi participaţie improprie la furt de arbori. În 8 iunie, pădurarul a fost arestat preventiv la Judecătoria Vișeu de Sus, iar în 15 iunie, Tribunalul Maramureș i-a respins contestația.

”După pronunțarea hotărârii instanței de fond, în jurul orelor 17,00 magistratul a fost apelat telefonic de către inculpatul Andreica Grigore zis ”Sfătucu” persoană care, profitând de relația amicală dintre ei, i-a solicitat să se întâlnească.”, se arată în rechizitoriu.

În dimineața zilei de 13 iunie, în jurul orelor 07,45, Maria Daniel s-a întâlnit cu inculpatul Andreica Grigore într-un restaurant situat în proximitatea sediului parchetului, ocazie cu care acesta dn urmă i-a relatat motivul pentru care l-a căutat în data de 8 iunie, respectiv ”pentru a-i transmite că fratele persoanei arestate dorea să-i ofere procurorului suma de 25.000 de euro pentru ”a-l scăpa” pe fratele său.”

Potrivit actului de sesizare, ”fiind surprins de această propunere, Maria Daniel i-a cerut inculpatului Andreica să se întâlnească din nou, în cursul aceleiași zile, după finalizarea programului de muncă, pentru a-i da mai multe detalii.

Cu ocazia celei de-a doua întâlniri desfășurate în după-amiaza zilei de 13.06.2017 tot în incinta aceluiași local, Andreica Grigore a precizat că i-ar fi promis numitului Oli că va interveni pe lângă procuror, fapt pe care nu îl intenționa în realitate, afirmând însă că în data de 08.06.2017 Oli intenționa să-i ofere magistratului suma de 20.000 de euro în bancnote de câte 500 de euro. Acesta a precizat că în cursul celei de-a doua întâlniri avute cu inculpatul Andreica, acesta a fost apelat telefonic de către ” Oli” , care l-ar fi întrebat ”no, ce-ai rezolvat” fiind însă expediat cu exprimarea ”vorbim mai târziu”. Acest fapt a fost de natură a confirma odată în plus sinceritatea și seriozitatea ofertei transmise de către inculpatul Andreica.”

Sesizarea la DNA

La data de 15 iunie, procurorul Daniel Maria a formulat sesizare penală prin care a adus la cunoștința organelor de urmărire penală de la DNA Serviciul teritorial Cluj că i-a fost transmisă, prin intermediar, oferta de remitere a unei sume de 20.000-25.000 de euro în legătură cu desfășurarea urmăririi penale în cauză. Procurorii DNA notează în rechizitoriu contribuția substanțială a tânărului magistrat de la parchetul local la instrumentarea dosarului de corupție.

”Dosarul a debutat urmare a sesizării penale formulate de către magistratul ale cărui servicii se intenționa a fi cumpărate, descoperirea și documentarea activității infracționale fiind posibile datorită conduitei acestuia, care a denunțat de îndată oferta de mituire și a colaborat cu organele de urmărire penală, în condițiile procedural penale pentru strângerea probelor necesare tragerii la răspundere penală. (…)

Probele administrate atestă că în intervalul 13 iunie 2017-26 iunie 2017 au fost desfășurate acțiuni tipice care realizează conținuturile alternative ale faptei ilicite de dare de mită, fiind transmisă în mod repetat, prin intermediar, oferta de mituire a magistratului cu suma de 20.000 de euro; de asemenea, în data de 26 iunie 2017 în jurul orelor 17,00, inculpatul Tomoiagă Gheorghe a remis în mod direct și nemijlocit magistratului Maria Daniel Marius suma de 3.000 de euro, promițând suplimentar remiterea sumei de aproximativ 2.000-3.000 de euro până în cursul serii precum și material lemnos pentru construcția casei.”, scrie în rechizitoriu.

Flagrantul

Din interceptările telefonice rezultă faptul că în data de 19 iunie, la orele 10:07, magistratul a fost contactat de către inculpatul Andreica Grigore, care a solicitat insistent o întâlnire după ce, în cursul zilei de 18 iunie (duminica) fusese la rândul său apelat repetat de către inculpatul Tomoiagă, fiind înregistrate un număr de două apeluri nepreluate de către destinatar.

”Precizăm că în discuțiile telefonice purtate, inculpații sunt foarte expeditivi, evitând orice aluzie cu privire la fapta ilicită, rezumându-se în a stabili detalii de întâlnire sau în a transmite, cel mult, mesaje de încurajare.”, arată procurorii DNA.

Potrivit rechizitoriului, ”în urma acestor insistențe, în data de 23.06.2017, a avut loc o nouă întâlnire între Andreica și procuror, desfășurată în localitatea Ocna Șugatag”. Cu această ocazie, procurorul a transmis intermediarului că este de acord să se întâlnească cu inculpatul Tomoiagă Gheorghe.

Procurorii DNA arată că Tomoiagă ar fi pregătit suma de 20.000 de euro pentru a fi dată magistratului și că Andreica nu a fost de acord ca suma de bani să fie remisă prin intermediul său. În schimb, Andreica a fost de acord să realizeze punerea în legătură a inculpatului Tomoiagă cu magistratul procuror.

”Inculpatul Andreica a evitat implicarea sa în remiterea banilor, având convingerea că în acest mod nu va fi tras la răspundere penală, sens în care a arătat repetat că nu s-a atins de bani/ că nu a pus mâna cu toate că ”i-au sclipit ochii când a văzut atâția bani”, se arată în actul de sesizare a instanței.

Tot în acest document se descrie momentul flagrantului: ”Conform probelor administrate în cauză, în data de 26.06.2017, în jurul orelor 17,00-17,30 Maria Daniel Marius s-a întâlnit cu inculpatul Tomoiagă Gheorghe, întâlnire conspirată care s-a realizat în autoturismul celui dintâi, în timp ce vehiculul se afla în deplasare. Întâlnirea a fost stabilită cu concursul inculpatului Andreica Grigore, care a discutat în cursul acestei zile pe rând, atât cu inculpatul Tomoiagă, cât şi cu Maria Daniel. Ajutorul inculpatului Andreica a fost esenţial, în condiţiile în care Tomoiagă Gheorghe necunoscându-l în mod direct pe Maria, nu şi-a permis să îl abordeze.

În cursul acestei întâlniri, inculpatul Tomoiagă Gheorghe a remis efectiv lui Daniel Maria suma de 3.000 de euro, în bancnote cu cupiura de 500 (4 bucăți), 200 (2 bucăți) și 100 (6 bucăți), foloase materiale acceptate de către Maria Daniel în baza autorizării sale în calitate de colaborator.”

Fratele pădurarului a plusat cu lemn

Rechizitoriul DNA scoate la iveală faptul că fratele pădurarului era pregătit să-i dea procurorului și lemn, pe lângă bani, pentru a nu cere prelungirea arestului preventiv: ”În mod repetat, inculpatul Tomoiagă Gheorghe a solicitat lui Maria Daniel să nu solicite prelungirea măsurii arestului preventiv, insistând în a-i remite suma de bani pe care o avea pregătită asupra sa. Totodată, inculpatul a promis suplimentarea sumei cu circa 2.000-3.000 de euro, despre care a arătat că o poate obține chiar în cursul serii. De asemenea, inculpatul i-a oferit și alte foloase, respectiv material lemnos pentru construcție, în schimbul eliberării fratelui său din starea de arest preventiv, respectiv pentru ca magistratul să nu formuleze propunerea de prelungire a arestului”

Comments

comentarii

Îmbătrânirea populației României dă motive de îngrijorare economiștilor. VEZI care este vârsta medie a Clujului.... Citește mai mult
Gospodinele pot pune pe masa de Rusalii fructe și legume proaspete. Piața volantă din centrul Clujului are program prelungit astăzi, până la 17:30.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!