fbpx

Sesizarea Baroului Cluj cu privire la incidentul ”Daradics-Mikolt”, clasată de CSM

Sesizarea Baroului Cluj cu privire la incidentul din 2 septembrie de la Judecătoria Cluj-Napoca a fost clasată de secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Baroul va ataca actul de clasare în instanță.

Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a clasat în data de 29 septembrie sesizarea Baroului Cluj, trimisă după incidentul dintre avocata Krisztina Kapcza Mikolt, în profesie de 36 de ani, și tânăra judecătoare Oana Maria Daradics, numită în funcție prin decret prezidenția la începutul acestui an. Motivarea clasării cuprinde o parte din argumenteșe expuse în comunicatul de ieri al CSM, referitor la apărarea reputației judecătoarei ca urmare a unor articole apărute în presă și a reacției Baroului imediat după incident. Anume, faptul că judecătoarea Daradisc a avut o reacție adecvată la replicile avocatei, dar că reacția este ”în mare parte scuzabilă” datorită lipsei de experiență a magistratului.

”Reacţia judecătorului, modalitatea de adresare folosită de preşedintele completului la replicile avocatului şi la momentul scoaterii din sală a avocatului nu au fost adecvate. Aceştia au apreciat că a fost manifestată o lipsă de tact faţă de atitudinea necorespunzătoare a avocatului, conduită în mare parte scuzabilă datorită experienţei limitate a doamnei judecător în magistratură. Din audierea înregistrării şedinţei de judecată a rezultat că judecătorul a avut în permanenţă o atitudine calmă în dialogul cu părţile, excepţie făcând situaţia în care avocatul a răspuns afirmativ la întrebarea dacă înţelege să certe instanţa pentru măsurile dispuse, context în care magistratul a apreciat că atitudinea avocatului este de subminare a autorităţii şi încălcarea a solemnităţii şedinţei de judecată. Pe acest considerent, magistratul a dispus, pe un ton ferm şi răspicat, excluderea din sală a avocatului, dar folosind o exprimare ce denotă lipsa de experienţă în sala de judecată.”, au apreciat inspectorii judiciari.

Conducerea Baroului Cluj a hotărât să atace la Curtea de Apel București raportul inspecției judiciare prin care a fost clasată sesizarea. În ce privește hotârârea plenului CSM  de admitere a cererii de apărare a independenţei şi reputaţiei profesionale formulate de Oana Maria Daradics, în care se precizează că ”reacţia publică a Baroului Cluj a fost excesivă şi este de natură să afecteze independenţa magistratului”, decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, nu a dorit să o comenteze, precizând că nu a primit-o încă oficial.

 

Comments

comentarii

31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi ani de la declanşarea invaziei ruse, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.... Citește mai mult
Universitatea Cluj nu a reușit să marcheze niciun gol în meciul contra Sepsi OSK, în etapa cu numărul 27 din Superligă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!