CSM: avocata Mikolt – atitudine necorespunzătoare, judecătoarea Daradics- lipsă de tact

Inspecția judiciară din CSM a concluzionat despre incidentul de la Judecătoria Cluj-Napoca: avocata Kapcza Mikolt a avut ”atitudine necorespunzătoare”, la care judecătoarea Oana Daradics ”a manifestat lipsă de tact” și ”exprimare ce denotă lipsa de experiență în sala de judecată”

Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în schimbul de replici din data de 2 septembrie, în cadrul unei ședințe de judecată de la Judecătoria Cluj-Napoca, atât avocata, cât și judecătoarea au greșit. Detalii despre incident aici. 

”Inspectorii judiciari au reţinut că reacţia judecătorului, modalitatea de adresare folosită de preşedintele completului la replicile avocatului şi la momentul scoaterii din sală a avocatului nu au fost adecvate. Aceştia au apreciat că a fost manifestată o lipsă de tact faţă de atitudinea necorespunzătoare a avocatului, conduită în mare parte scuzabilă datorită experienţei limitate a doamnei judecător în magistratură. Din audierea înregistrării şedinţei de judecată a rezultat că judecătorul a avut în permanenţă o atitudine calmă în dialogul cu părţile, excepţie făcând situaţia în care avocatul a răspuns afirmativ la întrebarea dacă înţelege să certe instanţa pentru măsurile dispuse, context în care magistratul a apreciat că atitudinea avocatului este de subminare a autorităţii şi încălcarea a solemnităţii şedinţei de judecată. Pe acest considerent, magistratul a dispus, pe un ton ferm şi răspicat, excluderea din sală a avocatului, dar folosind o exprimare ce denotă lipsa de experienţă în sala de judecată.”, se arată în comunicatul CSM. 

După incident, Baroul Cluj a sesizat inspecția judiciară din cadrul CSM. Ulterior, la data de 11 septembrie, judecătoarea Oana Maria Daradics a formulat o cerere de apărare a independenţei şi reputaţiei profesionale, ulterior completată.

Conferință la Baroul Cluj. Kapcza Mikolt în strânga
Conferință la Baroul Cluj. Kapcza Mikolt în strânga

”În susţinerea cererii, doamna judecător a arătat că presa locală din Cluj Napoca a publicat mai multe articole tendenţioase la adresa sa şi a conduitei manifestată în sala de judecată în cadrul şedinţei din data de 02.09.2014. Magistratul a apreciat articolele ca fiind de natură a-i aduce atingere imparţialităţii, onoarei şi demnităţii profesionale. De asemenea, doamna judecător a apreciat că poziţia adoptată de Baroul Cluj, prin Hotărârea nr.186/09.09.2014, de a mediatiza prin conferinţă de presă reacţia Baroului faţă de incident, de a formula sesizare în vederea cercetării disciplinare, precum şi derularea unui protest, în perioada 15.09-19.09.2014, prin purtarea de banderole albe de către toţi membrii baroului în semn de solidaritate profesională cu doamna avocat Kapcza Mikolt Krisztina, sunt de natură de a-i afecta independenţa.”, precizează CSM

În şedinţa din data de 16 octombrie 2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis ca întemeiată cererea de apărare a independenţei şi reputaţiei profesionale formulată de doamna Daradics Oana Maria, judecător în cadrul Judecătoriei Cluj Napoca. Totodată, Plenul a hotărât transmiterea raportului Inspecţiei Judiciare către curţile de apel, în vederea diseminării şi a aducerii la cunoştinţa judecătorilor, precum şi înaintarea acestuia către comisia de evaluare a activităţii profesionale a judecătorilor constituită la nivelul Judecătoriei Cluj Napoca, pentru a fi avută în vedere în cadrul activităţii de evaluare.

”Ca urmare a analizei materialelor de presă, a situaţiei de fapt şi a legislaţiei aplicabilă în materie, inspectorii judiciari au apreciat că reacţia autorului articolului, publicat în ”Ziar de Cluj” în data de 03.09.2014 şi postat pe site-ul acesteia, a fost una disproporţionată, cu scop imediat de discreditare din punct de vedere profesional a magistratului şi scop mediat de discreditare a modului de funcţionare a sistemului judiciar, în ansamblul său. Totodată, inspectorii au considerat că reacţia publică a Baroului Cluj a fost excesivă şi este de natură să afecteze independenţa magistratului. Analizând toate aspectele, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că modul tendenţios în care autorul articolului a formulat şi prezentat materialul de presă a fost de natură să aducă atingere reputaţiei profesionale a doamnei Daradics Oana Maria, judecător în cadrul Judecătoriei Cluj Napoca.”, se arată în comunicatul CSM.

Comments

comentarii

Vreme capricioasă, cu temperaturi maxime de 34-36 de grade în sudul țării, dar și cu înnorări persistente, averse cu caracter torențial și vijelii în restul teritoriului.... Citește mai mult
O explozie hidrotermală impresionantă a avut loc în celebrul Parc Național Yellowstone din Statele Unite. Incidentul s-a produs în zona Biscuit Basin.... Citește mai mult

Lasă un răspuns