clujust.ro

Secția penală a Curții de Apel e decimată. Minus o treime din judecători în patru luni

Pensionările timpurii afectează grav activitatea secției penale a Curți de Apel Cluj. Două completuri au fost desființate și redistribuite și mai urmează unul. La 1 aprilie 2022 rămân 12 judecători din 18 câți erau la 1 decembrie 2021. Adică dispare o treime din secție. Cinci judecători s-au pensionat sau sunt în curs de pensionare, iar unul a avansat la Înalta Curte. Judecătoarea Adina Lupea, care în noiembrie s-a despărțit de colega de complet pensionată la 48 de ani, descrie situația din ”tranșeele” justiției:

”Stiu ca e oarecum frivol acum cand a inceput razboiul mult anuntat sa ma gandesc la realitatea imediata, insa dupa sedinta de judecata de astazi nu pot evita subiectul.

Nu vreau ca mesajul meu sa fie interpretat ca un strigat de SOS, pentru ca am anticipat in ultimul an ce urmeaza sa se intample in Sectia Penala a Curtii de Apel Cluj si chiar in tara. Am incercat si sa identific motivele pentru care atat de multi dintre noi – si nu numai dintre noi, fenomenul e generalizat la nivel de tara – parasim sistemul acum, in acesti doi ani – 2021-2022 , unii abia implinind varsta de pensionare, altii care pana acum au ramas desi aveau decizia de pensionare. Oricum, varstele sunt cuprinse, in marea majoritate, undeva intre 47-51 de ani, deci pleaca oameni care ar mai fi avut ceva de spus.

Nu pot intra in motivatiile intrinseci ale fiecaruia dintre noi, nici nu este treaba mea, fiecare este cu optiunea lui si asa si trebuie sa fie, insa trebuie sa spun ca ceva foarte rau trebuie ca sa se fi intamplat incat sa asistam la aceste masive plecari care lasa literalmente instantele (si parchetele) goale. Eu cred ca toti factorii decidenti in sfera justitiei ar trebui sa se aseze la o masa rotunda si sa faca o analiza foarte serioasa a motivelor pentru care asistam azi la asa ceva.

Nu mai repet argumentele legate de incarcatura, de lipsa motivatiilor, personale si profesionale, de schimbarea permanenta a legislatiei, de avalansa – cel putin in penal – a deciziilor CCR, a RIL-urilor sau HP-urilor in ultimii ani. Nici pe acelea legate de blocarea oricaror concursuri si promovari timp de doi ani. Cert este ca am ajuns aici. Si e grav.

Nu stiu nici cine e de vina, poate si societatea in ansamblu, pentru ca si noi suntem exponenti si parte a societatii, nu acuz si nu arat cu degetul pe nimeni, insa nu pot sa nu ma gandesc ca noi tot spunem, de ani, ce ne framanta si vorbim cu peretii. Ca dovada ca cei care decid nu ori nu cunosc, ori au ignorat realitatea din instantele si parchetele tarii. Altfel nu ajungeam intr-o situatie nemaintalnita pana acum, unde pensionarea colegilor a devenit o regula, pe cand in alte vremuri, demult apuse, era un prilej rar si unic de sarbatoare. Acum parca suntem la priveghi.

Nu ma mai intind, dau doar exemplul concret al Sectiei noastra, in trei luni ne-am imputinat cu o treime. La 1 aprilie 2022, fata de 1 decembrie 2021, din 18 ramanem 12. Atat. Mai mult nici nu mai poate fi spus. Cu mentiunea ca suntem mandri si onorati ca un singur coleg nu a plecat prin pensionare, ci prin promovare la ICCJ. Nici nu vreau sa adaug cati dintre cei ramasi au decizii de pensionare sau vocatia de pensionare, daca nu in acest an, cel mai tarziu anul viitor, ca daca socotim asa ajungem la vreo 6….

La 4 judete si 17 judecatorii in competenta, este absolut iluzoriu sa iti inchipui ca se poate functiona normal asa, ca poti livra o justitie de calitate, deja cu o incarcatura de peste 30 de dosare in apel si contestatii pe sedinta, care va ajunge la sfarsitul verii undeva optimist pe la vreo 40. Cine face penal stie ce vorbesc, despre efectul devolutiv al apelurilor, despre administrarea de probe in apel, despre audieri, despre loturi de inculpati, despre necesitatea asigurarii continuitatii compunerii completului, la care in vremuri de pandemie s-a adaugat si fixarea cauzelor pe ore si necesitatea de a respecta orele de videoconferinta fixate cu locurile de detentie. Cine sa vrea sa ramana sa lucreze asa, plus permanenta tot la trei saptamani?

Nu scriu asta ca sa ma plang, doamne fereste, inca mai fac fata, cred bine, scriu pentru ca inca imi mai pasa de acest sistem pe care il servesc, iata, azi-maine de aproape un sfert de veac si pentru ca ma doare la propriu dezastrul spre care ne indreptam. Justitiabilii in primul rand si apoi noi…

Stiu ca situatia nu este deloc roza nici pe raza Curtii, nici in tara, insa sper ca nu este inca prea tarziu sa se faca ceva. Altfel vom ajunge la termene cu lunile si anii si, la final, ultimul va stinge lumina….”, a postat judecătoarea Lupea.

Comments

comentarii

Un bărbat care a fost reținut de polițiști pentru că a violat o minoră în Cășeiu, județul Cluj, a dispărut înainte să fie emis mandatul de arestare. Acum Poliția îl caută, dar acesta nu este de găsit.... Citește mai mult
Clujul metropolitan are o populație de aproape 400 de mii de locuitori, potrivit datelor INS. Proiectele metropolei trebuie însă armonizate, pentru a fi compatibile și funcționale.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!