fbpx

Se complică dosarul jafului de la BT: în loc de pronunțare, a fost repus pe rol. Ce dubii au judecătorii

Înalta Curte trebuia să se pronunțe astăzi în dosarul jafului de la Banca Transilvania, însă a repus cauza pe rol pentru a se lămuri cu privire la expertizele ADN, care au născut multe discuții în acest caz și pe care se bazează în mare parte acuzarea.

Repune cauza pe rol şi fixează termen la 28.01.2015 pentru punerea în discuția părților relațiile referitoare la datele originale brute în urma tuturor analizelor ADN, existența extractului ADN conservat, audierea experților ce au semnat expertizele ADN şi a expertului parte”, se arată în soluția judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, obținută în premieră de CLUJUST.ro

În 10 decembrie 2014 a fost ultimul termen de judecată la Înalta Curte. Atunci completul de judecată a hotărât să amâne pronunțarea mai bine de o lună, până în data de 14 ianuarie 2015. Avocatul celor doi inculpați, Vlad Hosu, a spus că nu a mai întâlnit o amânare de pronunțare atât de lungă, dar că e semn că judecătorii s-au aplecat asupra cauzei.

Tinerii Andrei Hosu și Bogdan Baciu sunt acuzați de jaful armat de 60.000 de euro de la Banca Transilvania din Cluj din 2009.

Istoricul cazului:

  • 13 februarie 2009 – are loc jaful armat de la agenția din cartierul Mănăștur a Băncii Transilvania
  • 19 ianuarie 2010 – sunt arestați preventiv Andrei Hosu și Bogdan Baciu, care aveau atunci 20 de ani
  • 29 martie 2010 – cei doi suspecți sunt trimiși în judecată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj
  • 5 mai 2011 – inculpații sunt eliberați din arest preventiv
  • 13 martie 2012 – Tribunalul Cluj îl condamnă pe Hosu la 17 ani de închisoare și îl achită pe Baciu
  • 14 iunie 2013 – Curtea de Apel Cluj îi condamnă pe ambii inculpați la câte 10 ani de închisoare
  • 29 octombrie 2014 – primul termen de judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție în recurs

Avocații celor doi au susținut pe parcursul procesului că ADN-ul luat din bancă nu este al lor. Potrivit avocaților, expertul desemnat în cauză de parchet a zis în ziua comiterii infracțiunii că a găsit urme ADN ce corespund la două persoane de sex feminin și una masculină. După un an, a precizat că este urmă unică masculină aparținând lui Hosu. De altfel o expertiză realizată în Germania, la cererea avocaților, a arătat că pe unele dintre obiecte nu mai sunt urme de ADN din cauza conservării proaste, iar pe care mai sunt probe ADN, urmele îi exclud pe Hosu și Baciu. Această expertiză a fost înlăturată la Curtea de Apel Cluj pe considerente de ordin procedural, nu pe fond.

imagini jaf btPotrivit motivării Curții de Apel Cluj, mărimea pantofilor, înălţimea atacatorilor suprinși de camerele de supraveghere, o microurmă găsită în interiorul băncii şi localizarea apelurilor telefonice ale celor doi tineri au dus la condamnarea de 10 ani de închisoare. Detalii AICI.

Andrei Hosu a stat ieri cu familia și a așteptat sentința. ”Sperăm că va fi bine și cred că judecătorii de la Înalta Curte sunt corecți și fac dreptate, nu ca aceștia de la Cluj”, ne-a spus Hosu ieri, când aștepta cu emoție verdictul.

Andrei Hosu s-a căsătorit între timp și are un copil
Andrei Hosu s-a căsătorit între timp și are un copil

Andrei Hosu a postat pe Facebook în 13 ianuarie un verset din Bilblie: 

Sfânta Evanghelie după Luca, Capitolul 18

1. Şi le spunea o pildă cum trebuie să se roage totdeauna şi să nu-şi piardă nădejdea,
2. Zicând: Într-o cetate era un judecător care de Dumnezeu nu se temea şi de om nu se ruşina.
3. Şi era, în cetatea aceea, o văduvă, care venea la el, zicând: Fă-mi dreptate faţă de potrivnicul meu.
4. Şi un timp n-a voit, dar după acestea a zis întru sine: Deşi de Dumnezeu nu mă tem şi de om nu mă ruşinez,
5. Totuşi, fiindcă văduva aceasta îmi face supărare, îi voi face dreptate, ca să nu vină mereu să mă supere.
6. Şi a zis Domnul: Auziţi ce spune judecătorul cel nedrept?
7. Dar Dumnezeu, oare, nu va face dreptate aleşilor Săi care strigă către El ziua şi noaptea şi pentru care El rabdă îndelung?
8. Zic vouă că le va face dreptate în curând. Dar Fiul Omului, când va veni, va găsi, oare, credinţă pe pământ?

 

Comments

comentarii

Meciul disputat în deplasare de CFR Cluj cu echipa lui Hagi s-a încheiat cu o remiză. Clujenii revin acasă doar cu un punct și se mențin pe poziția a treia a clasamentului.... Citește mai mult
Trei persoane au fost arestate preventiv de Tribunalul Bihor pentru trafic de droguri, după ce procurorii au descoperit la percheziţii o cultură indoor de canabis.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!