Procurorul general al României, Alex Florenţa, spus, la bilanțul Ministerului Public, că 2024 a fost un an cu multe provocări, ”un an în care a trebuit să ne adaptăm rapid unui fenomen social şi infracţional de un nivel cu care nu ne familiarizasem până atunci”.
”Caut să vă mulţumesc pentru activitatea pe care aţi derulat-o în cursul anului 2024. Am traversat un an cu extrem de multe provocări, un an cu un proces electoral complex, un an în care a trebuit să ne adaptăm rapid unui fenomen social şi infracţional de un nivel cu care nu ne familiarizasem până atunci, care nu ne impactase activitatea de asemenea manieră”, a declarat procurorul general Alex Florenţa.
Acesta a precizat că în momente de criză este rolul instituţiilor esenţiale ale statului să îşi desfăşoare activitatea cu profesionalism.
”Este important să înţelegem că în momente de cumpănă şi în momente de criză este rolul instituţiilor esenţiale ale statului să-şi facă activitatea, să-şi desfăşoare activitatea cu profesionalism, cu responsabilitate şi mai ales cu curaj. Şi să înţelegem cu toţii că e nevoie în societate, cred înainte de orice altceva, să fim văzuţi, să fim percepuţi corect ca instituţii puternice care îşi desfăşoară activitatea în slujba cetăţenilor şi în slujba statului”, a afirmat Florența.
Aceasta a vorbit și despre situația posturilor de procuror vacante: ”În ceea ce priveşte resursele umane cu care a trebuit să-şi desfăşoare activitatea Ministerul Public, spuneam anul trecut la bilanţul similar că Ministerul Public se află într-una dintre situaţiile de criză în ceea ce priveşte personalul. Am depăşit parţial, în cursul anului 2024, această problemă, fără a avea însă, din punctul acesta de vedere, rezultate notabile din perspectiva ocupării funcţiilor vacante, atât la nivelul execuţiei, cât şi la nivelul funcţiilor de conducere.
Posturile de execuţie la nivelul Ministerului Public s-au ocupat, în momentul de faţă având o proporţie de 75% ocupate, 25% libere. Asta înseamnă, la o matematică simplă, că un procuror din patru lipseşte. Activitatea acestuia trebuie să fie suplinită în mod automat de ceilalţi.”