fbpx
Acasă » ȘTIRI » Președintele CSM, Lia Savonea, despre modificările la OUG 7: ”clarificări substanțiale pe zonele care au generat o stare de îngrijorare”

Președintele CSM, Lia Savonea, despre modificările la OUG 7: ”clarificări substanțiale pe zonele care au generat o stare de îngrijorare”

Președintele CSM a anuntat ca proiectul de modificare a OUG 7 a ajuns la CSM, urmând sa fie transmis instantelor si parchetelor din tara, iar saptamana urmatoare sa se ia o decizie in plen privind avizul care va fi emis.

“Se propune abrogarea art 57 care interzicea delegarea in functii de varf la nivelul parchetelor, se elimina ca posibilitatea de excludere din magistratura in cazul neindeplinirii conditiei bunei reputatii, se revine la forma anterioara privind drepturile salariale ale specialistilor IT, se abroga un text privind delegarea in functii de conducere la nivelul parchetelor. Acest proiect de OUG a fost transmis instantelor si parchetelor, urmeaza sa primim punctele lor de vedere iar saptamana viitoare sa da, in plen, un aviz pozitiv sau negativ”, a declarat Lia Savonea, citată de Stiripesurse.ro

Intrebata daca proiectul de modificare indeplineste cerintele magistratilor, presedintele CSM a spus: “Aduce niste clarificări substanțiale exact pe zonele care au generat o stare de îngrijorare. Intotdeauna este loc de mai bine”.

Potrivit g4media.ro, prin noua ordonanță, Tudorel Toader renunță la câteva modificări controversate. Astfel, la numirea procurorilor șefi, avizul se întoarce de la plen la secția pentru procurori, se elimină interzicerea delegării în funcție care risca să gnereze blocaje majore în sistem și se renunță la prevederea care le-a permis judecătorilor să candideze la funcții de conducere în parchete.

Tudrel Toader nu se atinge în schimb de modificarea care blochează procurorul general să infirme actele efectuate de secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție. Astfel, Secția condusă de Gheorghe Stan și Adina Florea rămâne cu un grad de autonomie sporit față de Parchetul General.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina