România a primi recent un avertisment dur din partea Comisiei Europene pentru defrişările ilegale de păduri. Oficialii europeni a constatat că ”doar în judeţul Maramureş a dispărut o suprafaţă împădurită egală cu cea a Bruxelles-ului”. Clujust a arătat în numeroase articole cum Direcția Silvică Maramureș și Garda Forestieră Cluj s-au spălat pe mâini, iar poliția și parchetele din Maramureș bat pasul pe loc. O speranță mai este la DNA, unde au fost audieri în ultima vreme pe această temă.
Oficialii europeni au anunțat că au declanșat împotriva ţării noastre procedura de infringement, ceea ce poate însemna amenzi usturătoare, pe care le vom plăti din banii noştri, pentru nepăsarea de care au dat dovadă autorităţile de-a lungul anilor.
O nepăsare care ne-a lăsat fără păduri şi cu un aer din ce în ce mai greu de respirat.
Oficialii europeni au luat acestă decizie după ce au făcut propriile investigaţii. Au urmărit din satelit pădurile României şi le-au comparat inclusiv cu imaginile surprinse în 2007, în momentul aderării. Şi au fost şocaţi să constate că doar în judeţul Maramureş, de exemplu, a dispărut o suprafaţă împădurită egală cu cea a Bruxelles-ului.
Ștefan Turcu, reprezentant Comisia Europeană, citat de Stirileprotv.ro: ″Au dispărut unele arii protejate, aproape peste noapte, prin urmare ne întrebăm ce s-a întâmplat. Apoi, Comisia a constatat că operatorii economici nu sunt verificaţi. Nu este foarte transparent şi public acest registru al pădurilor″
Gabriel Păun, Agent Green: ″Este cel mai mare infrigement pe păduri din istoria UE. Este un infrigement cu foc încrucișat, pe șecuri sistemice ale statului român″
România are la dispoziţie o lună să ia măsuri urgente, altfel, riscă să ajungă în faţa Curţii Europene de Justiţie şi să suporte amenzi de sute de mii de euro pe zi.
”Tot noi vom plăti, în loc să plătească cei vinovați”
CLUJUST a scris în mai multe rânduri despre cazul unui proprietar de pădure din zona Borșa, clujeanul Crin Gălățean. Pentru hectarele rase de pe proprietatea lui sunt dosare penale în lucru la DNA (după două clasări desființate de judecaători) și la Parchetul de pe lângă Vișeu de Sus. Pentru că aici dosarele stagnează, Gălățean, prin avocați, a cerut parchetelor superioare să preia dosarele. După refuzul prim procurorului de la Parchetul Tribunalului Maramureș, și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a emis o ordonanță în octombrie 2019 în care erară că nu se impune preluarea cauzelor la PCA Cluj pe motiv că Parchetul din Vișeu de Sus a comunicat că până la sfârșitul anului 2019 dosarele vor fi soluționate. Nu s-a întâmplat asta nici până acum.
Avertismentul Comisiei Europene îi dă speranțe clujeanului Crin Gălățean, însă acesta atrage atenția asupra unui aspect: ”Nu se putea ajunge la acest dezastru din păduri, dacă Direcția Silvică și Garda Forestieră nu erau pe-o mână cu mafia lemnului și nu acopereau ilegalitățile. Problema este că faptele se vor prescrie și vom ajunge să plătim tot noi, cu toții, în fața Comisiei Europene, în loc să plătească cei vinovați în țară”
Efectul tăierilor ilegale: Deșertificare în munții Maramureșului VIDEO EXCLUSIV