fbpx

Ministrul Stelian Ion îi transmite unui președinte de Curte că riscă închisoare dacă emite acte administrative privind anumite drepturi salariale

După ce în februarie îi spunea cum să aplice o sentință, acum Ministrul Justiției Stelian Ion îi transmite președintelui Curții de Apel Timișoara că riscă închisoare dacă emite acte administrative privind drepturi salariale stabilite prin hotărâri judecătorești, pentru care nu au fost alocate fonduri în bugetul pe 2021.

”După cum vă informam prin nota de fundamentare nr. 2/23682/11.03.2021 prin care a fost stabilită repartizarea bugetului de stat pe anul 2021 al Ministerului Justiţiei către ordonatorii secundari şi tertiari directi, prin Legea bugetului de stat pe anul 2021, nr.15/ 2021 nu au fost asigurate fonduri pentru plata drepturilor salariale restante stabilite prin hotărări judecătoreşti, acte administrative, respectiv OUG nr.3/2019.

Emiterea unor acte administrative prin care se stabilesc drepturi salariale care exced prevederilor legale mai sus-mentionate, presupune angajarea unor cheltuieli peste limita creditelor de angajament aprobate prin buget, ori, potrivit abn.2 şi 3 ale art.4 din Legea nr.500/ 2002 privind finantele publice, cu modificănte şi completărite ulterioare,

“(2) Sumete aprobate, la partea de cheltuieli, sub forma creditelor de angajament şi creditelor bugetare, in cadrul cărora se angajează, se ordonantează şi se efectueoză plăti, reprezintă limite maxime care nu pot fi depăşite.

(3) Angajarea cheltuielilor din bugetele prevăzute la ort. 1 alin. (2) se face numai in limita creditelor de angajament şi in scopurile pentru care au fost aprobate.”

De asemenea, trebuie avute in vedere şi prevederile art.71 din Legea nr.500/ 2002 pnvind finantete publice, cu modificările şi completările ulterioare care stabileşte că Nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (2) şi (3) constituie infractiune şi se pedepseşte cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”, se arată în adresa ministrului.

Adresa a fost făcută publică de Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial.

”Chiar dacă avalanșa declarațiilor belicoase continuă la Ministerul Justiției, iar zilele trecute se dădeau asigurări că ”bugetul a fost construit ca salariile să fie plătite până la finalul anului” (vezi articol), o serie de adrese și circulare ce conțin amenințări cu sancțiuni din partea ministerului au fost trimise președinților Curților de Apel care vor să respecte legea, deciziile  Î.C.C.J. și C.C.R. (vezi). În fata acestei situații considerăm că suntem îndreptățiți să adresăm o întrebare la care așteptăm răspuns urgent: de ce ați acceptat diminuarea bugetului pe anul 2021? Să înțelegem că aveați de gând să faceți economie pe spatele salariaților? Domnilor, nu vom permite să fim pârghia de sacrificiu sub amenințarea că se dă cu biciul!”, a precizat conducerea sindicatului.

Comments

comentarii

U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a câştigat pentru a patra oară Supercupa României la baschet masculin, după ce a învins-o pe CSO Voluntari.... Citește mai mult
Un accident rutier a avut loc marți seara în Piața Cipariu din Cluj-Napoca. Impactul dintre două mașini a cauzat rănirea a două femei și doi copii.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!