Milionarul care a învins definitiv Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului (APUC) în instanță, în cazul Luminia, a demarat un nou mega-proiect imobiliar de locuințe și birouri.
O zonă de aproape un hectar de pe strada Porțelanului din Cluj-Napoca a fost transformată în șantier săptămâna trecută: excavatoarele au început să sape, a fost delimitat perimetrul, iar pe ganduri deja au apărut anunțurile de vânzare locuințe și spații pentru birouri.
Pe strada Porțelanului vor apărea în următorii ani turnuri cu 9 și 10 etaje, în baza PUZ-ului votat în Consiliul Local, despre care Clujust.ro a scris în premieră. Terenul vizat a fost platformă industrială. ”Zona reprezintă un viitor pol de dezvoltare, facilitat de tendința de retragere a unităților industriale către periferiile orașului și ascensiunea funcțiunilor de locuire și servicii publice pe fostele platforme industriale”, se arată în referatul Direcției de urbanism, ce a stat la baza hotărârii de Consiliu Local. PUZ-ul a fost solicitat de societatea Kremlin Development SRL, înființată în 2015 și în care sunt asociați Gheorghe ”Gicu” Buzdugan, supranumit ”regele betoanelor din Cluj”, care deține 50% din firmă, alături de Daniel Sabău și Ioan Ciorbă.
Primăria Cluj-Napoca a emis trei autorizații de construire pe numele beneficiarului Kremlin Development în data de 25 august, iar la scurt timp au început lucrările. Firma milionarului Gicu Buzdugan a amenajat un nou trotuar pe strada Porțelanului. În planșele expuse la șantier se poate vedea cum vor arăta viitoarele clădiri.
Singurul lucru care poate afecta acest proiect imobiliar și implicit profitul dezvoltatorului imobiliar este podul Porțelanului peste Someș, aflat în imediata apropiere. Acest pod vechi are o singură bandă, astfel că se formează zilnic cozi de mașini pentru se da prioritate dintr-o parte sau alta. Reprezentanții Primăriei au anunțat de mai multe ori ba că-l vor reabilita, ba că vor face un pod nou lângă el. City-managerul Gheorghe Șurubaru anunța în luna mai că în termen de o lună se va trece la licitația pentru execuție. De atunci nu s-a mai auzit nimic despre licitație și rezultatul ei. Iar dacă ținem cont cât au durat lucrările de reabilitare la Podul Traian, construirea unui pod nou, chiar dacă nu așa mare, s-ar putea să nu se finalizeze până la recepția blocurilor în care vor locui sute de familii și în care vor fi sute de birouri.