fbpx
col. (rez) Ioan Onac Herța

Fostul șef al Jandarmeriei Alba, condamnat la Tribunalul Militar Cluj. În dosar mai sunt 36 de militari

Fostul şef al Jandarmeriei Alba, Ioan Onac Herţa, şi căpitanul Liviu Valentin Rusu au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 5 ani pentru mai multe infracțiuni, între care fals intelectual, abuz în serviciu și omisiunea sesizăii organelor judiciare. Cei doi și alți 35 de jandarmi sunt acuzați că au format un grup ce avea ca scop obținerea ilegală de credite bancare. Sentința poate fi atacată cu apel.

Colonelul (în rezervă) Ioan Onac Herța a fost achitat de infractiunea de înselaciune, dispunându-se aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ, respectiv amenda în suma de 1.000 lei. În schimb, a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru savârsirea infractiunii de fals intelectual. 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos material sau nematerial, 1 an si 6 luni  pentru  uz de fals, 3 ani închisoare pentru savârsirea infractiunii de asociere pentru savârsirea de infractiuni și 3 ani închisoare pentru omisiunea sesizarii organelor judiciare. Instanța Tribunalului Militar Cluj-Napoca a dispus contopirea pedepselor aplicate si a dispus ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare. De asemenea, instanța a dispus suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani.

Instanța a obligat inculpatul ca pe durata termenului de încercare sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:

  • Sa se prezinte la Serviciul de probatiune al judetului Alba, la datele fixate de acesta;
  •  Sa anunte în prealabil orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si întoarcerea;
  • Sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;
  • Sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.

Pentru Onac Herța. instanța a constatat recuperat prejudiciul cauzat partii civile ALPHA BANK și că Banca Transilvania nu s-a constituit partea civila față de fostul șef al Jandarmeriei Alba.

In cazul căpitanului Liviu Valentin Rusu, se constata recuperat prejudiciul cauzat partii civile UNICREDIT TIRIAC BANK, dar judecătorul l-a obligat pe inculpatul Rusu la plata sumei de 28.602,65 lei în favoarea partii civile Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba cu dobânda legala prev. de O.G. nr.13/2011, calculata de la data ramânerii definitive a prezentei hotarâri si pâna la achitarea integrală.

De asemenea, s-a admis în parte actiunea civila formulata de partea civila B.V. si obliga inculpatul cpt. Rusu Valentin Liviu, în solidar cu partea responsabila civilmente Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba la plata sumei de 94.325 lei cu titlu de daune materiale si la plata sumei de 10.000 euro cu titlu de daune morale.

Alți trei militari, printre care Ioan Virgul Moșneag – contabilul de la data faptelor al IJJ Alba,  au primit pedepse de câte 2 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 4 ani. Altul de un an cu suspendare pe 3 ani. Unii au primit amenzi administrative de 1.000 de lei, iar alții au fost achitați.

Unii dintre jandarmi au de plătit diverse sume de bani băncilor:

”obliga inculpatul mr. B.F.C. în solidar cu partea responsabila civilmente Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba la plata sumei de 111.903,98 CHF (franci elvetieni) în favoarea partii civile BANCPOST cu sediul în Bucuresti, Bd. Dimitrie Pompeiu nr.6 A, sector 2, cu dobânda legala calculata conform O.G. 13/2011, de la data ramânerii definitive a hotarârii si pâna la achitarea integrala.

”obliga inculpatul în solidar cu partea responsabila civilmente Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba la plata sumei de 44.629,33 Euro în favoarea partii civile ALPHA BANK”

”obliga inculpatul G.M în solidar cu partea responsabila civilmente Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba la plata sumei de 22.979,33 lei în favoarea partii civile ALPHA BANK cu sediul în Bucuresti, calea dorobantilor nr.237 B, sector 1 si la plata sumei de 46.226,28 lei în favoarea partii civile BANCA TRANSILVANIA S.A”

”obliga inculpatul H N I  în solidar cu partea responsabila civilmenteInspectoratul Județean de Jandarmi Alba la plata sumei de 68.926,51 lei în favoarea partii civile VOLKSBANK”

Lista cu toți inculpații și toate condamnările le puteți vedea AICI.  sau AICI

Cu toții au fost trimiși în judecată în decembrie 2013 de către secția pentru militari a DNA într-un mega-dosar, a cărui judecată a durat până acum.

Procurorii arată în rechizitoriu că în 2006, la nivelul IJJ Alba, s-a format o “asociere de tip infracţional” iniţiată Herţa şi Moşneag, care îndeplineau în acea perioadă funcţiile de inspector şef, respectiv de contabil şef al IJJ Alba, asociere la care au aderat, în calitate de subordonaţi, şi trei din lucrătorii biroului financiar al unităţii, respectiv inculpaţii Dârlea, Marian şi Borteş.

Scopul acestei asocieri de tip infracţional, notează anchetatorii, a fost acela de a elibera, pentru anumite cadre militare, adeverinţe false de venit, în care erau trecute sume mai mari decât cele obţinute în mod real, în scopul ca titularii acestor adeverinţe să le depună la bănci pentru a obţine, în mod fraudulos, împrumuturi în cuantumuri mai mari decât cele la care aveau dreptul în mod legal.

Cei cinci membri ai asocierii şi-au eliberat şi lor înşişi adeverinţe false, care au fost utilizate, în acelaşi scop – de a obţine credite în mod ilegal. Începând din 2010, nivelul veniturilor salariale a fost redus substanţial, împrejurare în care cadrele militare din IJJ Alba care luaseră credite mai mari decât cele pe care le puteau obţine pe cale legală au început să aibă dificultăţi reale în a-şi achita ratele lunare bancare, motiv pentru care au obţinut alte adeverinţe false, completate şi semnate de aceleaşi persoane, în scopul reeşalonării ratelor şi a obţinerii unui nivel cât mai mic al ratei lunare, care era direct proporţional cu veniturile din adeverinţă.

Spre exemplu, se arată în documentul citat, Herţa, în calitate de inspector şef în cadrul IJJ Alba, a aprobat eliberarea a 101 de documente false, pe baza cărora au fost obţinute credite în mod fraudulos.

Tot Herţa a determinat colegii subordonaţi să-i elibereze patru astfel de adeverinţe false, de care s-a folosit la unităţi bancare. Suma obţinută ilegal de către Herţa, în acest mod, depăşeşte suma de 200.000 de lei, arată DNA.

Procurorii militari mai arată că în perioada 2006-2013, profitând de funcţia de comandant de grupă, Rusu şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, pe timpul misiunilor de pază şi patrulare, de pe raza municipiului Alba Iulia, în sensul că, în toată perioada descrisă, acesta dădea ordin conducătorului auto al echipajului mobil de patrulare compus din mai mulţi lucrători ai Jandarmeriei să staţioneze în mod repetat şi nelegal în diferite locuri, pentru ca el să-şi poată rezolva probleme personale.

La data 19 iulie 2011, opt subofiţeri ce făceau parte din grupa al cărei comandant era Rusu au depus rapoarte personale inspectorului şef al IJJ Alba Herţa privind staţionările nelegale. Comandantul Herţa nu a sesizat însă nici consiliile de onoare de la nivelul unităţii şi nici organul judiciar competent, pentru efectuarea de cercetări împotriva lui Rusu referitoare la aspectele penale reclamate de subordonaţii săi.

“În cursul anului 2011, Herţa Ioan Onac, deşi luase la cunoştinţă despre o faptă de furt calificat săvârşită de Rusu Liviu Valentin în paguba unui subordonat, nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a sesiza de îndată organul judiciar competent”, se arată în rechizitoriu.

În 2006, mai notează procurorii militari, un subordonat al lui Herţa a întocmit un raport în care a consemnat că era nevoit să efectueze servicii mai dese din cauză că un alt coleg lipsea luni întregi de la serviciu. Acesta din urmă, fiind zugrav, avea permisiune din partea şefilor săi să lipsească în schimbul unor lucrări pe care le executa gratuit. Herţa nu şi-a respectat obligaţia de a sesiza organul judiciar competent cu privire la faptele comise, iar în perioada 2005-2006, Rusu a lucrat fără forme legale la o baltă de pescuit aparţinând unei societăţi comerciale şi s-a ocupat de aprovizionarea unui magazin al aceleiaşi societăţi, prestând astfel activităţi incompatibile cu funcţia exercitată.

Anchetatorii susţin că Herţa, deşi a aflat despre aceste activităţi, nu a luat nicio măsură în sensul efectuării de cercetări ori a sesizării organelor competente, iar în cursul anului 2009, luând la cunoştinţă în mod direct de săvârşirea unei infracţiuni, respectiv de lovirea ofiţerului inferior în grad, comisă de un subordonat al său, nu a sesizat organul judiciar competent.

Comments

comentarii

Transmiterea gripei aviare H5N1 la oameni reprezintă „o îngrijorare enormă”, avertizează OMS.... Citește mai mult

Lasă un răspuns