Acasă » STUDENT LA DREPT » De trei ori mai mulți candidați la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca față de anul trecut

De trei ori mai mulți candidați la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca față de anul trecut

Până la această dată, s-au înscris de trei ori mai mulți candidați la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca față de aceeași perioadă de anul trecut. Decanul facultății, Anca Georoceanu, spune că s-ar putea să se ocupe toate locurile în prima sesiune de admitere, care se încheie în 25 iulie. Facultatea s-a apropiat de liceeni prin evenimente dedicate acestora și prin studenții care au mers în licee și au ținut lecții de educație juridică. De asemenea, forma de învățământ cu frecvență redusă este căutată de profesioniști din alte domenii, pe care îl ajută cunoștințele de drept.

Contactată de Clujust.ro cu privire la situația admiterii, decanul Anca Georoceanu a precizat: ”Anul acesta, până la acest moment, s-au înscris la admitere de 3 ori mai mulți candidați fata de anul trecut. Ne putem astepta sa se ocupe toate locurile in prima sesiune de admitere. Solicitările sunt in egala masura atat la forma de învățământ cu frecvență cat și la învățământ cu frecvență redusă”

Am stat de vorbă cu câțiva candidați și i-am întrebat de ce au ales Facultate de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca?

”Pentru că este o facultate foarte bună care îți oferă multe responsabilități pentru viitor. Este o facultate cu grad înalt profesionat, de renume și chiar este mai ok decât celelalte. ”, a spus tânărul Marc.

”Pentru că văd un viitor strălucit în facultatea aceasta. M-am interesat despre facultate, am văzut absolvenți, festivitatea cu rugăciune, mi-a plăcut foarte mult și am zis că opttez și eu pentru asta”, a răspuns Luciana Pop.

”Pentru că eu sunt și la facultatea de psihologie și vreau să fac psihologie judiciară, astfel că m-am gândit că dacă aș veni la această facultate ar fi un avantaj. Am venit la frecvență redusă pentru că nu le-aș putea face pe amândouă la zi.”, ne-a spus Irina Șleam.

De unde s-a informat despre facultate? ”M-am interesat de pe internet, de la o prietenă care a terminat aici și de la o profesoară care a terminat aici.”

Prima sesiune de admitere se încheie în 25 iulie. Cifra de școlarizare pentru licență este de 200 de locuri la ZI și 150 al FR (frecvență redusă), iar la master sunt 100 de locuri la două specializări. Mai multe detalii la secțiunea Admitere de pe site-ul facultății. 

”Noi încercăm să formăm viitorii juriști ca niște persoane armonioase”

Invitată la emisiunea Clujust live din data de 10 iunie, decanul Anca Georoceanu, a vorbit despre alegerea pe care trebuie să o facă absolvenții de liceu și despre atmosfera din facultatea pe care o conduce.

Facultatea a organizat de-a lungul timpului mai multe evenimente dedicate liceenilor, precum proiect ”Student pentru o zi”, în care tineri de la mai multe liceee din Cluj au vizitat instituția de învățămând superior, au participat la un curs și au văzut un proces simulat. De asemenea, numeroși studenți de la ”Cantemir” au urmat cursul de educație juridică al judecătorului Cristi Danileț și au predat mai departe lecții educație juridică în școli. 

”Ca absolvenți de liceu, fiind tineri, probabil de multe ori sunt îndrumați de părinți. Dar dacă totuși aleg calea Dreptului, eu cred ca cel mai bine este să fie în cunoștință de cauză. Noi am încercat să facem în așa fel încât să-i invităm pe liceeni la noi, pentru că, pe de o parte văd baza materială unde își vor desfășura studiile timp de patru ani, iar pe de altă parte la întâlnirile sau vizitele liceenilor, aceștia interacționează cu studenții noștri, iar studenții sunt cei care le prezintă realitatea din cadrul facultății: relațiile pe care le au cu cadrele administrative, cu cadrele didactice, tot ceea ce înseamnă o armonie poate fi prezentată de către studenți. ”, a spus Anca Georoceanu.

Întrebată care cred că este principalul atuu al facultății, aceasta a răspuns: ”Profesorii, aceste cadre didactice ale noastre care reușesc să creeze un mediu armonios, care reușesc să colaboreze cu studenții. Noi încercăm tot timpul să formăm viitorii juriști ca niște persoane armonioase, care să iasă din facultate cu o bază. Nu insistăm pe detalii, pe prea multă materi, care ulterior se poate modifica sau care a fost poate memorată pe scurtă durată. Încercăm să-i facem să înțeleagă principiile dreptului și să știe să caute în actele normative, iar atunci când găsesc actul normativ să înțeleagă ceea ce citesc. Marea majoritate a colegilor mei sunt practicieni, judecători, avocați”

Totodată, viitorii absolvenți sunt ajutați să își aleagă drumul mai departe în cadrul canferinție ,,Zilele carierei”, la care au fost invitați funcționari publici,  judecători, procurori, dar și oameni cu profesii liberale precum avocați, executori, notari.

La forma de învățământ FR se înscriu mulți economiștii, medici și polițiști. ”Unii poate sunt condiționați pentru avansarea în carieră, pentru o mărire de salariu, dar sunt și mulți care vin pentru experiență. Avem foarte mulți medici care urmează cursurile de Drept, în special medici de famili. Ei spun că le folosește în profesia pe care o desfășoară.”, a explicat decanul.

Emisiunea Clujust live din 10 iunie

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina