fbpx

Cererile de decizie preliminară trimise de instanţele din România la CJUE vizând statul de drept

Forumul Judecătorilor din România a realizat un tabel cu privire la cererile de decizie preliminară trimise de instanţele din România Curții de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) vizând statul de drept.

În total sunt nouă cauze, prima cerere fiind din 29 ianuarie 2019, emisă de Tribunalul Olt, iar ultima încheiere de sesizare a CJUE este din 13 mai, de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Întrebarea trimisă de ÎCCJ este următoarea: ”Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, articolul 19 alineatul (1) din acelaşi tratat şi articolul 47 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene trebuie interpretate în sensul că se opun intervenţiei unei curţi constituţionale (organ care nu este, potrivit dreptului intern, instanţă de judecată) cu privire la modalitatea în care instanţa supremă a interpretat şi aplicat legislaţia infraconstituţională în activitatea de constituire a completurilor de judecată?”

În tabel apare și sesizarea de la Curtea de Apel Cluj, din 3 aprilie, despre care am scris AICI.

Întrebarea CA Cluj: ”În contextul supremaţiei dreptului Uniunii, principiile securităţii raporturilor juridice şi al efectivităţii trebuie interpretate în sensul că se opun ca, într-un litigiu din domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor, regulile procedurale să fie modificate ulterior sesizării instanţei de către consumator, printr-o decizie a Curţii Constituţionale, cu caracter obligatoriu, pusă în aplicare de legiuitor printr-o lege de modificare a Codului de procedură civilă, prin introducerea unei noi căi de atac care poate fi utilizată de către profesionist, cu consecinţa prelungirii duratei procesului şi a creşterii costurilor pentru finalizarea acestuia?”

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [382.22 KB]

Comments

comentarii

HOROSCOP 4 august 2021. Află ce zodie va primi o sumă mare de bani și ce nativ este arogant cu persoanele din jur.... Citește mai mult
Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit, marți, despre proiectul care prevede realizarea metroului de la Cluj, precizând că acesta este unul care „are maturitate”, fiind cuprins în PNRR.... Citește mai mult
Divizia 4 Infanterie „Gemina” sărbătorește 105 ani de istorie și tradiție militară.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!