fbpx
Mihai Lăpușan alături de o mare parte din echipa lui

Avocatul Mihai Lăpușan explică divizarea LMS și planurile de viitor cu echipa Lăpușan & Partners

Avocatul Mihai Lăpușan, L-ul din firma de avocatură cunoscută sub prescurtarea de LMS, a vorbit deschis pentru Clujust.ro despre recenta divizare a societății în două. El și încă doi asociați vor conduce de acum înainte SCA Lăpușan & Partners.

Societatea de avocatură Lăpușan, Moscovits, Șteopan si Asociatii – LMS s-a divizat în două după 11 ani de activitate. Firma avea aproape 30 de avocați, fiind, numeric, în primele trei din Cluj. O parte din ei formează acum SCA Lăpușan & Partners, în care sunt asociați frații Mihai și Rareș Lăpușan alături de Gabriela Bucătariu, care a intrat în Barou în 2012, dar s-a afirmat repede. În 2016, a câștigat al doilea proces din Cluj de înghețare a cursului leu-franc elvețian, iar anul acesta, împreună cu o colegă, s-a clasat pe locul 2 la un concurs internațional de contracte.

Mihai Lăpușan, Rareș Lăpușan și Gabriela Bucătariu

Din echipă mai fac parte trei avocați definitivi, patru stagiari și mai sunt negociate patru contracte de colaborare externă cu alți avocați definitivi. Lăpușan & Partners a rămas în sediul de pe strada David Prodan nr.24.

Clujust.ro a stat de vorbă cu cel mai experimentat membru al echipei Lăpușan & Partners, Mihai Lăpușan, care are aproape 18 ani de avocatură în spate.

Clujust.ro: De ce se rupe o firmă de avocatură după 11 ani, mai ales că LMS era deja un brand?

Mihai Lăpușan: Am creat un brand împreună. Ce zic este părerea mea, poate foștii asociați au altă părere. Părerea mea este următoarea: trebuie să găsim sursa despărțirii în motivul asocierii. Ne-am asociat în urmă cu 11 ani pentru că separat eram irelevanți, toți tineri, la început. Nu reprezentam niciunul dintre noi un nume pe piață. A fost în principal dorința de a reprezenta un nume în piața avocaturii și de a încerca o altfel de avocatură, așa cum vedeam că se practică în București, de către firmele importante de avocatură. Vedeam că acesta este viitorul și am simțit toți că împreună vom fi mai relevanți. Personal, nu mi-am închipuit că o să ajungem la nivelul la care am ajuns înainte de despărțire. Pentru mine este un nivel foarte bun. Sper că fiecare dintre noi va reuși să mai ajungă la acel nivel, dar nu va fi ușor.

Eram oameni diferiți și atunci, însă nevoie de a sta împreună era mai mare decât diferențele dintre noi. Diferențe de viziune asupra profesiei. Acum, asociații mai importanți (ca și pondere în LMS, nu din alt punct de vedere, pentru că toți suntem avocați de valoare) avem mai puțină nevoie de celălalt. Și atunci diferențele de viziune s-au manifestat mai puternic. Azi, fiecare dintre noi se poate descurca singur, cred eu.

Pentru mine este o nouă provocare, care mă încântă, aceea de a porni la drum fără o parte importantă a LMS-ului. Sunt cu fratele meu și am promovat-o pe Gabriela Bucătariu, un lucru absolut normal, a fost demult un om de bază la noi. Pentru viitorul imediat nu caut neaparat alți asociați și nu tintesc o asociere, ci mai degrabă o testare și consolidare a noii echipe, pe care o simt foarte capabilă și mai ales dornică de performanță.

Clujust.ro: Dvs. sunteți cel mai experimentat în noua firmă, care este destul de tânără.

Mihai Lăpușan: Nu e neapărat tânără, pentru că LMS nu s-a închis. E vorba de o separare, o rupere în două și amândouă firmele care s-au înființat sunt continuatoare, să zic așa, ale LMS-ului. Asta e realitatea. Nu s-a închis o firmă și s-au deschis două noi, ci firma veche s-a rupt și fiecare și-a dus patrimoniul mai departe, clienții, este o continuitate, nu este chiar o firmă nouă pe piață. Și eu am să încerc să subliniez acest lucru: Venim cu o experiență, cu un bagaj de cunoștințe, de know-how acumulat în anii de LMS, care nu a dispărut, ci s-a rupt în două entități.

Clujust.ro: Cum este pentru Mihai Lăpușan acest nou început, să zic așa?

Mihai Lăpușan: N-am mai avut emoții de foarte mult timp în profesie. Vorbeam mai ales cu echipa pe care o formez aici că mă deranjează foarte mult sentimentul de blazare. Și poate e ceea ce aveam nevoie toți asociații ca să ne scuture un pic dintr-o oarecare comoditate care ne cuprinsese. Discutam că avem 40 de ani și poate încă 20 în profesia asta. E cam repede să ne culcăm pe o ureche, se mai pot face atâtea.

Clujust.ro: Separarea a avut loc în condiții pașnice?

Mihai Lăpușan: Da, este o divizare a LMS. Cred că e printre puținele separări în care nu s-a pus problema de bani sau de clienți. Fiecare își duce mai departe portofoliul de clienți, nu avem să ne împărțim nu știu ce. Ruperea a fost din considerente de viziune diferită. Nu nu mai înțelegeam. Pe chestiuni banale, avem păreri diferite.

Clujust.ro: Deci rămâneți amici?

Mihai Lăpușan: Hai să spun că rămânem amici sau că mi-aș dori să rămânem amici. Cu unii dintre colegi sunt convins că așa va fi, poate vom reuși cu toții.

Clujust.ro: Sunteți acum ca un antrenor cu echipa pe care o aveți.

Mihai Lăpușan: În ultima vreme, într-adevăr acesta a fost unul din rolurile importante în echipa pe care am coordonat-o. Și înainte LMS era împărțită în echipe coordonate de un senior, de aceea a fost mai ușoară separarea, pentru că fiecare am mers cu oamenii pe care i-a format. Unul dintre rolurile cele mai importante ale celor mai vechi a fost acela de a forma colegii mai tineri.

Clujust.ro: Lăpușan & Partners pe ce domenii se axează?

Mihai Lăpușan: Suntem avocați de afaceri – bussines lawyers, asta am făcut și asta vom continua să facem, real estate, fiscal, consultanță comercială. Majoritatea clienților noștri sunt clienți de portofoliu, cu care avem relații de colaborare de 6,8, 10 ani. Sunt clienți cărora le asigurăm asistență de ani. Acesta e genul de relație pe care vrem să-l dezvoltăm, de durată, de parteneriat pe termen lung.

Clujust.ro: Pe viitor vă gândiți să mai creșteți echipa?

Mihai Lăpușan: Da, ne gândim să o creștem.

Clujust.ro: Alte domenii, poate penal?

Mihai Lăpușan: Ideea pe care vreau să o maturizez acum este aceea de extindere și spre domeniul penal pentru că vrând-nevrând oamenii de afaceri ajung să aibă și probleme în această zonă. În vechea formulă, acopeream toate ariile. Acum reușim mai puțin să acoperim această arie, deci o intenție de extindere sau asociere în domeniul penal există.

Comments

comentarii

Creierul uman conţine bazele „sindromului inimii frânte”, conform unui nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă italieni de la Spitalul Universitar din Foggia.... Citește mai mult
Sâmbătă, 18 mai, Parcul Tineretului din Cluj-Napoca va găzdui un eveniment pentru toate vârstele.... Citește mai mult

Lasă un răspuns