fbpx

Cunoscutul comisar-șef Sorin ”Soso” Rus de la Rutieră s-a pensionat și vrea să intre în Baroul Cluj

După 24 de ani petrecuți în poliție, cunoscutul comisar-șef Sorin Iovu Rus, poreclit ”Soso”, de la Poliția Rutieră Cluj s-a pensionat și vrea să intre în Baroul Cluj anul viitor. Sorin Rus a vorbit despre cariera în poliție și planuri de viitor la NCN TV.

Sorin Iovu Rus a absolvit Academia de Poliție în 1993, la 27 de ani și s-a pensionat recent după 24 de ani lucrați în poliție. În 1989, câdn a intrat în Academie, trebuia să aibă minim 23 de ani, 2 ani vechime în muncă și stagiul militar efectuat. Rus a fost o perioadă șeful Biroului Drumuri Naționale din cadrul Serviciului de Poliție Rutieră al IPJ Cluj. ”Soso” Rus a ieșit din sistemul de poliție cu demnitate și fără probleme penale sau cu ANI, precum alți foști șefi din IPJ.

Proaspătul pensiona a povestit că i s-a oferit șpagă de mai multe ori, dar a refuzat spunându-le ”să-și vadă de treabă”. ”Depinde de atitudinea ta. Dacă ești hotărât, direct, sever și serios, nu încearcă, îți bat apropouri, dar nu vin direct.”, a precizat polițistul.

Acesta a vorbi și despre momentul greu din 2012, când șase agenți de la biroul drumuri naționale, unde era șef, au fost arestați pentru mită: ”Am avut acolo un măr stricat. În 2014 am mai suspendat 6 polițiști, în total din 14 agenți, 12 au fost suspendați pentru fapte de corupție. Între timp, unii s-au pensionat. Și procesul este pe rol, nu vreau să discut conținutul lui, am văzut înregistrările, o parte din rechizitoriu. Jenant și jegos s-au comportat unii dintre ei față de cetățeni, chestiuni pe care eu într-o carieră eu nu le-am vorbit.”

Planuri de viitor

”În primul rând, vreau să mă ocup cât mai mult de familia mea și vreau să-mi petrec cât mai mult timp…. Am niște lucruri lăsate la o parte. Să pot să mă duc marți să-mi iau bilet ”last minute” cu 100 de euro și să mă duc să beau o cafea în Malta cu 20 de euro și să vin înapoi. Am fost în Europa, dar eram tot timpul online, cu telefonul la mine, pregătit să se întâmple oricând ceva. Ai sentimentul acela că în fiecare zi se întâmplă și vă spun eu că în fiecare zi se întâmplă ceva ce nu s-a mai întâmplat (…)

Poate dau un examen la Barou anul viitor. Trebuie să mă antrenez. Va fi testul meu de pregătire juridică. N-am avut timp să vad noul cod de procedură civilă, codul civil, sunt niște chestiuni cu care m-am întâlnit. Penal și procedură penală nu ar fi mult. Și aș vrea să dau un examen acolo. Am încercat sistemul și pe partea asta, am văzut cam cum îi, am văzut hotărâri judecătorești date la persoane care nu au comis fapta, două fapte diferite și niște aberații judiciare. Eu glumeam cu persoana respectivă: Păi dacă era pedeapsa cu moartea, erai mort acum la ora asta. (…)

Am foarte mulți colegi care au ajuns procurori, avocați, judecători și parcă s-a format în interiorul sistemului, între unii, o invidie așa că de ce au plecat. Trebuie să fii mândru. Dacă vă uitați la sondaje, 45 la sută din populație apreciază Academia de Poliție pentru faptul că se face școală.”, a spus Sorin Rus.

Acesta poate să susțină examenul de intrare directă în avocatură ca avocat definitiv, având peste 5 ani în altă profesie juridică.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina