fbpx

Amendă dată în baza legii 55/2020 pentru o așa-zisă nuntă, anulată de instanță. Motivare: ”nu se instalase în restaurant atmosfera specifică unei nunți”

Administratul unui restaurant din județul Suceava a câștigat în instanță anularea amenzii de 15.000 de lei aplicată de Poliție pe motiv că ar fi organiza o nuntă în interior fără a respecta prevederile legii stării de alertă și a hotărârii CJSU de la acea vreme privind restricțiile.

În 1 noiembrie 2020, petentul a fost sancționat contravențional cu amendă de 15.000 Lei, în baza art. 65 lit. j Legea 55/2020, constând în aceea că, în ziua de 01.11.2020, ora 1500, în calitate de administrator al restauratului Hanul Berchișești, nu a respectat prevederile stabilite conform art. 5 alin. 3 lit. a Legea 55/2020, organizând în interiorul restaurantului nunta numitului G.V.A, unde au participat circa 100 persoane, respectiv într-o încăpere a restaurantului.

Motivarea Judecătoriei Gura Humorului: ”Sub aspectul temeiniciei actului de sancționare, instanța reține că, potrivit disp. art. 65 lit. j Legea 55/2020, constituie contravenții, în măsura în care nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate potrivit legii penale infracțiuni, următoarele fapte săvârșite pe durata stării de alertă: j) nerespectarea interdicțiilor stabilite conform art. 5 alin. (3) lit. a) de a organiza mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise.

Potrivit art. 5 alin. 3 lit. a Legea 55/2020, măsurile pentru diminuarea impactului tipului de risc sunt: a) restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și a unor întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise.

Potrivit art. 4 alin. 1 Hotărârea nr. 43/15.10.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în aplicarea art. I pct. 12 din Anexa nr. 3 la H.G. 856/2020, se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) în toate unitățile administrativ teritoriale din județul Suceava, în spații închise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.

Potrivit art. 5 alin. 1, alin. 2 Hotărârea nr. 48 din 15.10.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în aplicarea art. 1 pct. 12 din Anexa nr. 3 la H.G. 856/2020, se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) în toate unitățile administrativ teritoriale din județul Suceava, ÎN SPAȚII ÎNCHISE, cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente. În aplicarea art. 1 pct. 13 din Anexa nr. 3 la H.G. 856/2020, se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) în toate unitățile administrativ teritoriale din județul Suceava, în spații deschise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.

În cauză s-a făcut dovada că în interiorului restaurantului Hanul Berchișești nu s-a organizat un eveniment privat, respectiv nuntă. Chiar dacă persoanele din interiorul restaurantului se cunoșteau și chiar dacă în sală se aflau și persoanele care în ziua respectivă se cununaseră, acest aspect nu echivalează cu organizarea unei nunți, care presupune muzică, dans, bună-dispoziție. După cum rezultă din declarațiile martorilor și din imaginile fotografice atașate la dosar, în restaurant doar se servea masa, persoanele în cauză fiind surprinse în timp ce stăteau la masă, ca și cum nu s-ar cunoaște.

În niciun caz nu se instalase în restaurant atmosfera specifică unei nunți, contrar susținerilor intimatului din actul contestat.

Potrivit art. 11 Hotărârea nr. 43/15.10.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, se dispun, începând cu data de 25.10.2020, ora 00,00, pe o perioadă de 14 zile, pentru unitățile administrativ teritoriale de pe raza județului Suceava, prevăzute în Anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile a depășit pragul de 3/1000 locuitori, următoarele măsuri:

b) În aplicarea prevederilor art. 6 pct. I din Anexa nr. 3 la H.G. 856/2020, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și în interiorul clădirilor, este interzisă;

c) În aplicarea prevederilor art. 6 pct. 2 din Anexa nr. 3 la H.G. 856/2020, activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;

După cum se poate observa din Anexa 1 a Hotărârii nr. 48 din 15.10.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență,  la poziția nr. 3 din Lista unităților administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile era între 1,5 și 3/1000 locuitori. Astfel, servirea mesei în restaurant era permisă. În restaurant erau respectate toate măsurile de protecție sanitară.

În consecință, în cauza de față, instanța constată că probele administrate sunt de natură a răsturna prezumția de temeinicie a procesului-verbal contestat, măsurile contravenționale aplicate fiind nelegale.

În lumina tuturor acestor considerente, instanța va admite plângerea contravențională formulată împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. ___/01.11.2020, va anula procesul-verbal contestat și va exonera petentul de la plata amenzii contravenționale.

Având în vedere disp. art. 453 alin. 2 C.proc.civ. și principiul disponibilității prev. de art. 9 C.proc.civ., instanța va obliga intimatul să achite petentului suma de 20 Lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru.”, se arată în motivarea citată în premieră de ziare.com

Comments

comentarii

În 2021, echinocţiul de toamnă are loc astăzi, 22 septembrie, la ora 22:21 şi reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc.... Citește mai mult
Antrenorul formaţiei Universitatea Craiova, Laurenţiu Reghecampf, a declarat, miercuri, 22 septembrie, într-o conferinţă de presă, că speră ca jucătorii săi să aibă o altă atitudine în meciul din şaisprezecimile de finală ale Cupei României la fotbal, cu CFR Cluj.... Citește mai mult
O echipă de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj a verificat depozitele carmangeriei Moldovan, după ce în spațiul public au apărut reclamații la adresa produselor comercializate.... Citește mai mult
Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, iar asta înseamnă că începem să scoatem din dulap hainele mai călduțe și accesoriile potrivite.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!