fbpx

2.000 de lei daune morale pentru un comentariu jignitor la o poză de pe Facebook a unei persoane cu handicap

Judecătoria Oradea l-a obligat pe un bărbat să plătească daune morale de 2.000 de lei către un alt bărbat la care i-a lăsat un comentariu jignitor la o poză de pe Facebook. ”Unde e urechea ta?” a fost comentariul pus la poza unei persoane care are handicap din naștere că îi lipsește o ureche.

Reclamantul a arătat, în esenţă, că a făcut o postare pe reţelele de socializare, iar pârâtul a răspuns la postare cu un comentariu jignitor referitor la handicapul pe care îl are din naştere, respectiv îi lipseşte urechea stângă. A menţionat că pârâtul este fratele fostului soţ al logodnicei sale şi nu îl cunoaşte personal. A precizat că postarea i-a provocat o puternică tulburare emoţională.

Reclamantul a cerut obligarea acestuia la plata sumei de 50.000 lei cu titlu de daune morale,

Pârâtul a arătat că a făcut un comentariu la postarea publicată de reclamant în spirit de glumă, neintenţionând sub nicio formă să jignească ori să prejudicieze în vreun fel persoana acestuia, iar în consecinţă a procedat la ştergerea comentariului. A apreciat că pretenţiile reclamantului sunt nejustificate, raportat la atingerea adusă persoanei acestuia.

În replică, reclamantul a arătat că acel comentariu nu a fost făcut în glumă de pârât, ci în bătaie de joc pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de relaţia sa din prezent.

Instanţa a reţinut următoarele: ”În fapt, în data de 14.09.2021 reclamantul a postat pe reţeaua de socializare Facebook o poză în care apărea împreună cu logodnica sa. La acea postare, pârâtul a lăsat următorul mesaj: Unde e urechea ta, nene …?. Această stare de fapt rezultă din capturile foto depuse de reclamant la dosar. De altfel, pârâtul nu a contestat veridicitatea susținerilor reclamantului în acest sens.”

Cuantumul daunelor morale a fost explicat de instanță astfel: ”În vederea stabilirii sumei ce urmează să fie acordată cu titlu de daune morale, instanţa are în vedere că insulta pe care pârâtul i-a adresat-o voalat reclamantului a fost postată pe Facebook, fiind accesibilă instantaneu prietenilor și cunoscuților reclamantului care folosesc această rețea de socializare. Adresarea în mod public a acestei jigniri denotă faptul că pârâtul a urmărit să-l umilească pe reclamant, iar nu doar să facă o glumă nevinovată pe seama acestuia. (…0

Fără a nega ori diminua gravitatea conduitei pârâtului, instanța apreciază totuși că prejudiciul suferit în acest fel de reclamant nu justifică o reparație la nivelul celei pretinse prin cererea de chemare în judecată. Raportat la aceste considerente, instanța apreciază că suma de 2.000 lei este suficientă pentru acoperirea prejudiciului moral suferit de reclamant, motiv pentru care va admite în parte cererea acestuia”

Comments

comentarii

Naţionala de fotbal a României a învins Andorra cu scorul de 2-0 (1-0), sâmbătă seara, pe Estadi Nacional din Andorra la Vella, la debutul său în Grupa I a preliminariilor EURO 2024.... Citește mai mult
Trei persoane au fost rănite, printre care și un copil de 4 ani, într-un accident care a avut loc sâmbătă în apropiere de Câmpenești.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!