fbpx
Avocații clujeni au ciocnit un pahar de șampanie de Ziua Avocatului

ZIUA AVOCATULUI. Gânduri despre avocatură din partea celor care o practică. FOTO

Zeci de avocați clujeni s-au reunit de Ziua Avocatului, la sediul Baroului Cluj, la un cocktail în frumoasa grădină din curtea clădirii de pe Pavel Roșca. CLUJUST le-a propus să facă urări colegilor și să comenteze starea actuală a profesiei. Unii se declară la fel de entuziasmați, alții spun că au mai pierdut pe drum din entuziasm.

”Le doresc tuturor avocaților, atât din Baroul Cluj, cât și din România să fie sănătoși, în primul rând. Să încerce să găsească fericirea în tot ce fac. Să fie iubiți de cei care vor ei să fie iubiți și nu în ultimul rând să aibă succese profesionale, să nu uite că lupta este cât se poate de importantă pentru a dobândi aceste succese și niciun moment să nu abandoneze lupta indiferent cât li se pare de greu momentul zilei profesionale. La mulți ani! Starea profesiei e în cumpănă dar totuși am speranțe că își va reveni, în primul rând economic, apoi instituțional și ca organizare, dar doar prin efortul nostru și munca noastră și, spun iar, prin lupta noastră vom putea izbuti lucrurile acestea”, a spus decanul Mircea Pop.

Grădina de la sediul Baroului Cluj
Grădina de la sediul Baroului Cluj

Călin Iuga: ”Profesia de avocat se aseamănă întrucâtva cu cea de bijutier. Munca avocatului strălucește indiferent de problemele cu care acesta se confrunta pentru simplul motiv ca ea urmărește un scop nobil: apărarea si satisfacerea nevoilor personale ale omului ca individ. O bijuterie rămâne o bijuterie și atunci când ea se află in noroi sau este ruptă. Nu poți practica această profesie dacă nu iți iubești aproapele. Ziua avocatului este in egala măsură ziua oamenilor pentru drepturile cărora acesta lupta. Atunci când ești supărat gândește-te la un client pe care l-ai mulțumit. Nu cred că exista alta motivație mai puternică. Pe mine personal m-au impresionat clienții care, deși au achitat serviciile de asistență juridică, fiind multumiți de modul in care le-am rezolvat problema, mi-au făcut cadouri simbolice, de suflet. Acest gest dovedește că meseria de avocat este mai mult decât un contract și un onorariu.”

Voicu Sârb: ”Avocatura rămâne o profesie nobilă, dar dificilă, totodată plină de dinamism, care ne aduce mereu alte provocări, dar și satisfacții, nouă, celor care o practicăm cu conștiința rolului si misiunii sociale, fiind in același timp – dupa cum considera regretatul maestru Mircea Manolescu – atât artiști, cât și oameni de știință..”

andrasoni iuga voicu

Lucian Criste: Fără îndoială, alături de ceilalţi participanţi la proces, avocatul are un rol esenţial în înfăptuirea actului de justiţie. Din nefericire, mai intens în ultima vreme, cu toţii putem constata că printre noi, cei ce exercităm diverse profesii juridice, se instalează un duh perfid care perverteşte relaţiile profesionale şi care duce, nu de puţine ori, în derizoriu tot ceea ce ar trebui să însemne buna desfăşurare a procesului şi aflarea adevărului. Cauzele acestei dezbinări, în privinţa căreia nu ne putem preface la nesfârşit că nu există, pot fi multiple: recenta intrare în vigoare a unei legislaţii procesual penale deficitare; antagonismul anumitor funcţii judiciare exercitate în procesul penal (mă refer aici în special la funcţia de acuzare şi la cea de apărare); defularea anumitor neîmpliniri sociale, profesionale sau personale prin intermediul ,,mijloacelor legale” pe care le avem la îndemână; etc.

În aceste circumstanţe, cred că toţi participanţii la procesul penal ar trebui să depunem eforturi intense pentru stabilirea unor raporturi bazate pe mai multă încredere şi loialitate, pentru că şi unii şi alţii suntem până la urmă slujbaşi ai justiţiei şi ai oamenilor. Este vorba de o chestiune ce ar da un plus de credibilitate şi eficacitate justiţiei. Astfel, rostul nostru, al avocaţilor, nu este numai acela de a fi loiali intereselor persoanelor cărora le asigurăm asistenţă juridică, ci şi acela de a fi parteneri ai justiţiei. Dacă suntem deschişi dialogului şi parteneriatului profesional cu celelalte profesii juridice, suntem deopotrivă îndreptăţiţi să pretindem atitudini corecte din partea acestora. În acelaşi timp, cred că trebuie să dăm dovadă de mai multă demnitate în susţinerea intereselor profesiei noastre, să răspundem în mod ferm şi neechivoc, dar fără patimă, oricărei acţiuni arbitrare.”

kapcza mikolt elena fodor

Kapcza Mikolt: ”Avocatura este una dintre cele mai nobile profesii și este indispensabilă existenței unui stat de drept pentru că apără cetățeanul de tendința de abuz a autorităților. Asta e esența avocaturii: să asigure balanța între autoritate și cetățean.”

Elena Fodor: ”Starea profesiei depinde într-o oarecare măsură și de membrii ei, cât de pregătiți sunt, cât de mult vor să-și apere profesia și cât de mult înțeleg că sunt un copr profesional care are nevoie de unitate pentru că una e corpul profesional și alta e adversabilitatea din instanță. Depinde și de autorități, dar avocatul are menirea să le convingă pentru că asta face tot timpul. Ar trebui să lupte puțin și pentru a convinge în legătură cu Statutul profesiei, nu numai în legătură cu cauzele pe care le angajează”

mihai pop si cornel szatmariCornel Szatmari-Filip: ”În primul rând, la mulți ani tuturor avocaților! Tot ce pot spune în momentul de față e că mi-e dor de entuziasmul și optimismul pe care le aveam în momentul când am intrat în avocatură, de sentimentul că într-adevăr pot să schimb ceva și poți să muți munții prin acțiunile tale. Ceea ce mă descurajează în momentul de față este că nu există o siguranță a jurisprudenței, nu există un respect între colegi, un respect din partea magistraților, fie ei judecători, procurori. Nu există o siguranță că ceea ce faci, chiar dacă ai o acțiune întemeiată din punct de vedere legal, ajungi să ai dreptate, să ai în final o sentință care să-ți profite. Nu cred că există o soluție, ci pur să simplu tu să-ți vezi de treabă ca avocat, să-ți faci meseria cât mai bine, să-ți găsești întotdeauna entuziasmul drumului pe care ai pornit și atunci cât timp tu ești mulțumit, din punct de vedere profesional, de produsul pe care îl generezi, indiferent de rezultatul care de cele mai multe ori nu ține de tine, cred că în momentul în care tragi linie și pleci de la birou, poți să te declari mulțumit.”

Cristina Cuibus: ”Le doresc tuturor avocaților la mulți ani cu ocazia zilei care se serbează astăzi. Multă putere de muncă și cât mai mulți clienți. Starea profesiei este ca și toată starea din țară. Încercăm să o facem să fie mai bună și să sperăm că vom și reuși”

laura pop si asociatLaura Pop Chiorean: ”Le doresc mult succes colegilor avocați, le doresc o carieră frumosă! Avem șansa de a îmbrățișa o profesie într-adevăr deosebită. Spun asta după 18 ani de avocatură. Pentru mine pasiunea cu care am îmbrățișat această profesie o am și azi. Cu toții trecem prin perioade mai mult sau mai puțin dificile, inclusiv profesiile liberale au provocările lor într-o societatea cum este cea a noastră din ziua de azi, dar cu siguranță corpul profesional al avocaților este un corp profesional de elită, care a scris istorie și cu siguranță va scrie și de acum încolo.”

Ioana Bâlc: Le transmit un călduros La mulți ani tuturor colegilor, pioni importanți in actul de justiție, să se bucure în fiecare zi de profesia aceasta nobilă și să le reprezinte cu cinste interesele clienților ce le incredințează cazul. Pentru mine, avocatura este o profesie ce imbină libertatea de organizare a activitatii și rigorismul respectarii cerințelor clientului. O să citez o maximă care descrie avocatura, spusă de un eminent jurist al secolului XVII, “avocatura este la fel de veche ca magistratura , la fel de nobilă ca virtutea si la fel de necesară ca justiția. La multi ani plini de succes in această profesie!

Loredana Pop: Profesia de avocat a fost si va ramane una dintre cele mai frumoase si dinamice meserii. Le doresc tuturor colegilor avocati mult succes in activitatea lor, să fie mândri de tot ceea ce fac și să nu uite faptul ca prin munca lor contribuie la consolidarea statului de drept și a actului de justiție.

Cu ocazia Zilei Avocatului, decanul Mircea Pop a înmânat două diplome de onoare, una avocatei Diana Andrașoni care a candidat la funcția se secretar al Federației Barourilor din Europa la Congresul de la Bilbaou, iar a doua pentru echipa de fotbal a Baroului Cluj, care a terminat pe locul 5 turneul european din Malta. Diploma pentru echipă a fost ridicată de avocatul stagiar Alexandru Corpodean din cadrul cabinetului de avocatură al căpitanului echipei, Călin Budișan.

diploma diana andrasoni

corpodean diploma echipa fotbal barou

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns