fbpx

UNBR: ”nu este cazul să se creeze prin lege o nouă profesie juridică- jurist specializat în tehnologie”

UNBR a trimis la Senat poziția cu privire la proiectul de lege privind profesia de resposabil cu protecția datelor și propune ca avocatul definitiv să îndeplinească funcția de responsabil cu protecția datelor cu caracter personal in virtutea calității sale.

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a transmis Senatului amendamentele la proiectul de lege care prevede reglementarea în mod autonom a profesiei de responsabil cu protecția datelor personale (DPO – Data Protection Officer sau ofițer cu protecția datelor).

”Deși Regulamentul GDPR, cel care a schimbat paradigma protecției datelor cu caracter personal, în care responsabilitatea actorilor este mai bine încadrată și, prin urmare, mai strictă, prevede necesitatea delegării unui persoane care să aibă responsabilitatea datelor personale, proiectul de lege (B653/2020 își propune să reglementeze această activitate ca o profesie autonomă în care DPO îndeplinește anumite particularități de studii și expertiză.

În expunerea de motive a Proiectului de lege, persoana care poate îndeplini calitatea/profesia de responsabil cu protecția datelor trebuie să dețină cunoștințe juridice și tehnice, mai exact să fie un jurist specializat în tehnologie. În amendamentele transmise, am subliniat că orice avocat poate îndeplini aceste criterii. Ca parte a îndeplinirii misiunilor legale care presupun reprezentare și consultanță, avocaților li se cere zilnic să proceseze date despre clienții lor, personalul biroului, propria activitate în firmă etc.  În plus, în statele europene această activitate este îndeplinită în mod firesc și de către avocați.

Pe de altă parte, apreciem că nu este cazul să se creeze prin lege o nouă profesie juridică, sugerată de formula „jurist specializat în tehnologie”, în condițiile în care în țările europene aceasta este numai o ocupație.” a comunicat UNBR.

UNBR are și propuneri la proiectul de lege, între care una sună așa: ”Avocatul definitivat în profesie îndeplinește calitatea de responsabil cu protecția datelor cu caracter personal in virtutea calității sale, în baza contractului de asistență judiciară, conform Legii nr.51/1995.”

O observație a Uniunii este că: ”Suplimentar, se poate observa că proiectul de lege nu reglementează procedura de admitere în profesie/de autorizare a Responsabililor cu protecția datelor și nu impune condiția studiilor superioare juridice, în condițiile în care persoana responsabilă cu protecția datelor este numit în proiect jurist (specializat în tehnologie).”

Puteți consulta AICI adresa transmisă Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina