fbpx
Str. Septimiu Severus, accesul spre viitorul ansamblu. În stânga se vede un bloc din Junior Residence

Un dezvoltator imobiliar operează ”restructurarea urbană” a unei zone ca efect al blocurile din vecinătate, construite tot de el

Un dezvoltator imobiliar a propus și a obținut aprobare de la Consiliul Local pentru ”restructurarea urbană” a unei zone ca efect al blocurile din vecinătate, construite tot de el. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) are ca beneficiară societatea CH Transbeton Construcții, deținută de familia Căpușan.

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat prin hotărâre ”PUZ restructurare urbană, Str. Sobarilor, pentru construire imobil de locuințe și servicii (hotel de apartamente”. Inițial, propunerea s-a numit ”PUZ regenerare urbană” și nu era specificat ”hotel cu apartament”, iar în ședința din 17 ianuarie proiectul a fost amânat. Consilierii locali l-au votat în ședința din 28 februarie.

Terenul studiat prin PUZ are o suprafață de 5.692 mp și se află în cartierul Iris, pe strada Sobarilor și pe latura estică străzii Septimiu Severus. Regimul de înățime propus depășește cu un nivel regimul de înălțime al clădirilor din jur. Imobilul propus va avea regimul de înălțime de la 2S+P+5+R până la 2S+P+6. Vorbim de un imobil alcătuit din trei volume, cu regim de înălțime variabil. Proiectul este realizat de firma de arhitectură Arhimar, deținută de Claudiu Botea, des întâlnită la marile investiții imobiliare avizate de Primărie.

Potrivit expunerii de motive a referatului privind aprobarea PUZ, ”în momentul de față, conform PUG-2014, terenul studiat este încadrat în UTR=RiM zona industrială restructurabilă – zona mixtă, pentru locuire colectivă, activități administrative-financiare, bancare, comerciale etc. Zonele restructurabile cu caracter industrial instituite prin PUG sunt reprezentate de unități industrilale aflate în general în proprietate privată, dispunând de suprafețe însemnate de teren, situate în locații importante pentru dezvoltarea orașului.

Amplasamentul studiat prin PUZ se situează pe o fostă platformă industrială, într-o zonă preponderent mobilată cu funcțiuni industriale, actualmente lipsită de identitate urbană, de spații publice, locuri de parcare, spații de recreere etc.

Caracterul propus prin PUG-2014 este de zona mistă, pentru locuire colectivă, activități administrative-financiare, bancare, comerciale etc. Zona reprezintă un viitor pol de dezvoltare, facilitat de tendința de retragere a unităților industriale către periferiile orașului și ascensiunea funcțiunilor de locuire și servicii publice pe fostele platforme industriale. Astfel, în vecinătatea zonei reglementate s-au construit 7 imobile de locuințe, fapt care a produs efecte prin dezvoltarea zonei și transformarea acesteia într-un centru de interes local. Din aceste motive, se remarcă oportunitatea completării cadrului urban existent cu spații publice adecvate, spații verzi, servicii cu acces public, imobile cu valoare estetică ridicată și asigurarea locurilor de parcare pentru susținerea serviciilor de interes public propuse prin PUZ.

Din acest punct de vedere, prin PUZ se propune restructurarea zonei cu caracter industrial în vederea valorificării potențialului de dezvoltare economică și urbană, in concordanță cu prevederile PUG. Conceptul urbanistic propune dezvoltarea zonei prin construirea unui imobil ce include funcțiuni de locuire colectivă, servicii (apart-hotel), funcțiuni terțiare și de administrare a afacerilor în concordanță cu vecinătățile amplasamentului. Disfuncționalitățile prezente la nivelul circulațiilor și aacesibilitatea precară crează contextul amplasării unei străzi la limita nordică a terenului studiat, în prelungirea străzii existente, ce va rezolva continuitatea celor două străzi înfundate (str. Septimius Severus și strada existentă care desevește imobilele de locuințe existente în zonă)”

Cele șapte imobile la care se face referire în referat compun ansamblul Junior Residence de pe strada Sobarilor, construit de aceeași familie Căpușan, care în 2017 a intrat în Top 300 Cei mai bogați români cu o avere estimată la 25-30 milioane euro.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!