Ciprian Pahonțu (sursa foto news.ro)

Halucinant: Directorul Romsilva dă vina pe păgubit și ține partea mafiei lemnului din Maramureș

La cererea unui clujean care reclamă că i s-au furat 35.000 metri cubi de lemn din pădurile deținute în Maramureș, directorul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Ciprian Pahonțu, i-a răspuns că el a avut intenția clară ”de a favoriza tăierea ilegală și sustragerea de masă lemnoasă”, invocând două contracte de vânzare masă lemnoasă și de administrare, legal încheiate. Numai că prin contract se puteau tăia maxim 8.100 mc și s-au tăiat peste 43.000, potrivit unei expertize, fără știrea proprietarului Crin Gălățean, care de 10 ani cere să i se facă dreptate. În loc să ia măsuri, Romsilva vrea să-l intimideze pe proprietar și să mușamalizeze cazul.

Crin Gălățean este un clujean care de 10 ani se luptă în instanțele civile și în dosare penale pentru a fi trași la răspundere vinovații pentru dispariția a 35.000 metri cubi de masă lemnoasă din pădurile pe care le deține în Munții Maramureșului, zona Borșa. Pe partea penală, Gălățean a obținut recent o mare victorie, un judecător de la Tribunalul Maramureș desființând clasarea dată de DNA și obligând, practic, un procuror să-și facă treaba. Pe partea civilă, dosarul în care Gălățean a cerut despăgubiri de 1,5 milioane euro este suspendat la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), până la finalizarea cercetărilor penale.

În dosarul civil, Crin Gălățean, prin avocat, a trimis o adresă către Garda Forestieră și Romsilva prin care a cerut să se dispună efectuarea unei inspecții de fond în ceea ce privește suprafața de 146 ha, să se verifice respectarea prevederilor  amenajamentul silvic în vigoare, ținându-se cont și de procesul verbal de predare-primire încheiat între fostul Ocol Silvic Borșa și actualul Ocol Sivic Dragomirești, să se stabilească cantitatea de masă lemnoasă tăiată ilegal, să se stabilească sumele constituite cu titlu de fond de regenerare constituite atât de către Rondolean Victor, în calitate de proprietar tabular cât și de către SC HORBER SRL, în calitate de titular al autorizațiilor de exploatare, să se stabilească sumele plătite pentru serviciile silvice (marcări, pază și administrare) atât de către Rondolean Victor cât și de către SC HORBER SRL pe durata amenajamentului.

Răspunsul Romsilva, semnat de directorul Ciprian Pahonțu, l-a lăsat mască pe reclamant. ”Prin contractul de vânzare-cumpărare imobiliară nr. 580/02.04.2007, domnul Gălățean Crin-Iosif, mandatar al defunctului Rondolean Victor, a vândut firmei SC Horber SRL masa lemnoasă pe picior de pe suprafața de 108,5 ha teren forestier din ua 90A, 91A, 93A și 93B cu obligația ca după exploatarea masei lemnoase, SC Horber SRL să predea proprietarului terenul ”curățat de vegetație forestieră”

Demersurile făcute și contractele semnate în anii 2007 și 2008 de către domnul Gălățean Crin-Iosif (Contractul de vânzare-cumpărare imobiliară nr.580/02.04.2007 încheiat cu SC Horber SRL și Contractul de administrare nr.571/03.06.2008 încheiat cu SC Ocolul Silvic Silva Borșa SRL), în calitate de mandatar și în numele proprietarului Rondolean Victor, scot în evidență intenția clară a acestuia de a favoriza tăierea ilegală și sustragerea de masă lemnoasă din ua-urile: 90A, 91A, 93A, 93B, pentru ca mai apoi să emită pretenția că pentru prejudiciile produse prin astfel de fapte să fie despăgubit de Ocolul Silvic Borșa”, se arată în răspunsul lui Pahonțu din iulie 2017.

Clujust.ro a trimis o solicitare către directorul Romsilva, în care am am adresat mai multe întrebări: De ce a subliniat sintagma ”curățat de vegetație forestieră și ce înțelege prin ea? De ce susține că Gălățean a favorizat tăierile ilegale? Cum comentează expertiza realizată profesorul Liviu Holonec de la USAMV Cluj, care arată ca există un prejudiciu de 6,6 milioane lei?

Răspunsul semnat de Pahonțu: ”Nu putem comenta ce sens au dat semnatarii Contractului de vânzare-cumpărare imobiliară nr. 580/02.04.2007 sintagmei curățat de vegetație forestieră”.

Dacă se analizează dubla calitate a domnului Gălățean Crin-Iosif, cea inițială, de mandatar al proprietarului Rondolean Victor, și cea ulterioară, de coproprietar al suprafeței de 1.419 ha teren forestier, suprafață în care este inclusă și cea de 146 ha, coroborat cu faptul că, după data încetăriii de drept a Contractului de administrare nr.158/26.01.2007 (31.12.2007), domnul Gălățean Crin-Iosif a predat Ocolului Silvic Silva Borșa numai suprafața de 676,66 ha, lăsând fără administrare/servicii silvice suprafața de 146 ha, se poate trage concluzia cu privire la lipsa de interes a domnului Gălățean Crin-Iosif în a gospodări durabil și judicios acest fond forestier.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva își menține răspunsul din Adresa nr.24254/DCP/25.07.2017, transmis domnului Gălățean”, se arată în răspunsul datat 27 februarie.

Trei experti silvici consultați de Clujust.ro, au precizat că sintagma ”curatat de vegetatie forestieră” înseamnă curățat de resturi de exploatare (crengi care nu trebuie lăsate pe parchet) și nicidecum tăiat la ras, ceea ce este ilegal și ceea ce insinuează Romsilva. ”Este o formulă specifică la parchet.”, spun experții. Menționăm că respectiva sintagmă este continuată în paragraful contractului cu ,,conform normelor silvice în vigoare”.

Legat de suprafața de 146 ha, despre care conducerea Romsilva susține că a fost lăsată fără administrare de Gălățean, acesta arată că respectiva suprafață nu i-a fost predată nici până în ziua de azi de către Ocolul Silvic Borșa (actual Dragomirești), după expirarea contractului de administrare. Ba mai mult, Ocolul a încheiat un contract cu firma Horber, patronată de Lupu Horj, fără știrea lui Gălățean, astfel că firma a valorificat masă lemnoasă și după ce nu a mai avut contract cu proprietarul. Inițial, clujeanul și Horber au avut un contract comercial pentru 8.100 mc masă lemnoasă. ””Eu am vândut printr-un agent economic, că nu am posibilitatea să vând singur, el fiind autorizat”, a explicat proprietarul

Crin Gălățean subliniază două lucruri:

  • indiferent din ce motiv a încetat contractul de pază și administrare cu proprietarul tabular, încetarea nu poate produce efecte decât după predarea suprafeței cu inspecție de fond
  • atât Romsilva, cât și Garda Forestieră au menționat că, potrivit dispozițiilor legale, se încheie contract exclusiv cu proprietarul tabular și nu cu agentul economic. Horber a încheiat contract cu Ocolul Silvic Borșa, ca să poată pune în valoare masa lemnoasă fără să-l anunțe pe proprietar. Horber avea contract comercial pentru masa lemnoasă, apoi s-au dat drept proprietar și au încheiat contract cu Ocolul Silvic.
Crin Gălățean

Clujeanul este revoltat de răspunsul Romsilva: ”Îi somez public să prezinte procesul-verbal de predare-primire a pădurii. De 10 ani mă judec și-n civil și-n penal ca să-mi iau suprarața înapoi și nimeni nu vine să mi-o predea. Șansa mea a fost judecătoarea de la Baia Mare care a desființat clasarea de la DNA și care mi-a mai dat o speranță. Pahonțu incearcă să intimideze proprietarul cu toate că sunt trei dosare penale pe rol pentru furtul de pădure, unul la DNA si două la parchetul Vișeu. Vrea ca să arunce praf în ochi invocând chestii aberante. Ascunde mizeria sub preș! Este o mascaradă ca să se poată tăia. Pleacă tinerii de acolo în străinătate că nu au ce să mai facă acolo, au tăiat cam tot. De acolo au mers milioane de lei la partide. Acum, Pahonțu îl protejează pe Pavel Horj (fost deputat și văr al lui Lupu Horj – n.red) și mafia de acolo. De aceea am făcut adrese la Garda Forestieră, pentru că nu mi-au predat suprafața. Eu mi-am făcut ocol privat, dar nu au vrut să mi-o predea. Au ținut-o cu japca până au tăiat tot. Nu s-au făcut inspecțiile de fond ca să-mi predea. Nu s-a predat niciodată, nu puteam să-mi predau singur!”, spune Gălățean.

Din satelit se poate vedea că au fost rase păduri în zona Borșa pe o suprafață de peste o mie de hectare, lucru care ar impune controale serioase din partea autorităților și stoparea acestui fenomen nociv pentru toată lumea.

 

Un inginer silvic a explicat pentru Clujust.ro, sub protecția anonimatului din cauza unor posibil represalii din partea Romsilva, situația din această speță:

”Conform regulamentului de pază a pădurilor, la inițierea contractului nr.158/26.01.2007, suprafața de pădure proprietate privată a lui Rondolean Victor (cel care l-a mandatat pe Crin Gălățean și care între timp a decedat – n.red), a fost parcursă cu un control de fond, în urma căruia respectiva suprafață a fost predată în gestiunea Ocolului Silvic Borșa – subunitate teritorială a Direcției Silvice Maramureș din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor. La expirarea termenului de valabilitate a contractului, conform aceluiasi regulament de pază, întreaga suprafață trebuia parcursă cu un nou control de fond, urmat de încheierea unui proces – verbal de predare primire a suprafeței spre o altă structură silvică autorizată sau proprietarului în vederea asigurării pazei prin mijloace proprii. Lucru care nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi, deși actualul proprietar s-a adresat succesorului în activitate a Ocolului Silvic Borșa (care între timp s-a desfințat), respectiv Ocolulului Silvic Dragomirești, subunitate teritorială a Direcției Silvice Maramureș din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor -Romsilva.

Drept urmare, suprafața de 146,1 ha se regăsește în gestiunea Ocolului Silvic Dragomirești, acest ocol neintreprinzând demersurile necesare predării suprafeței altei structuri silvice sau proprietarului. R.N.P prin răspunsul dat – 21207/27.02.2018, amintește de exploatarea unui număr de 4 partizi, pe parcursul anului 2008, dar nu amintește nimic de volumul de peste 30.000 mc, din care o bună parte fără autorizație de exploatare – fapt constatat și confirmat de ITRSV Cluj-Napoca în anul 2009. Dacă conducerea RNP consideră expirat contractul încheiat între proprietarul suprafeței de pădure și propria subunitate teritorială, cum își explică punerea în valoare a masei lemnoase după expirarea respectivului contract, în condițiile în care unicul îndreptățit să solicite punerea în valoare și autorizare spre exploatare a materialului lemnos era proprietarul suprafeței de pădure?”, întreabă expertul.

Comments

comentarii

Electric Castle, unul dintre cele mai așteptate festivaluri de muzică din Europa care se desfășoară în Bonțida, a fost afectat de pana informatică de la Microsoft.... Citește mai mult
Pentru a încuraja tinerii să se distreze responsabil, MedLife și-a mobilizat resursele și a pus la dispoziție festivalierilor din cadrul Electric Castle primul centru mobil de testare BTS (boli cu transmitere sexuală) din Europa Centrală și de Sud-Est.... Citește mai mult

Lasă un răspuns