Clujust.ro vă prezintă cei mai bogați clujeni în 2017, potrivit Top 300 cei mai bogați români, realizat de revista Capital.
Ștefan Vuza – 135-138 milioane euro
Potrivit Top 300 Capital, cel mai bogat om de afaceri din Cluj se menține Ștefan Vuza (48 de ani), cu o avere estimată la 135-138 milioane euro, care este în scădere față de anul trecut, când era cotat cu 138-140 milioane. Cea mai importantă știre în ceea ce-l privește pe Vuza este achiziția combinarului Oltchim de către Chimcomplex Borzești. Nu mai puțin de 127 de milioane de euro, la care se adaugă TVA, trebuie să plătească compania care îl are ca acționar majoritar pe Ștefan Vuza. Combinatul Chimcomplex face parte din grupul Serviciile Comerciale Române, din care mai fac parte Caromet Caransebeș, producător de construcții metalice, A6 Dej, cel mai mare producător de energie electrică din biomasă, Contactoare Buzău, Nova Textile Pitești, Inav București și altele.
Frații Mureșan – 90-92 milioane euro
La fel ca și în 2016, frații Simion și Teofil Mureșan de la Electrogrup îl secondează pe Vuza în topul celor mai bogați clujeni. Cei doi sunt în creștere semnificativă, de la 82-85 milioane euro, cu cât erau cotați în 2016, la 90-92 milioane euro, cât au acum, potrivit celor de la Capital. ”Pentru anul 2017, ne-am propus, la nivel de grup, atingerea unei cifre de afaceri de peste 120 milioane euro”, a spus Teofil Mureșan. Acesta a precizat că anul acesta a fost finalizat procesul de achiziție al Netcity București de către Direct One, companie din grupul Electrogrup. ”Intenționăm să creștem organic cota de piață pe toate cele trei linii de business (telecom, energie și contrucții civile), dar nu excludem achiziții dacă vor apărea sinergii și oportunități”, a mai spus Mureșan.
Horia Ciorcilă – 75-80 milioane euro
În creștere este și averea președintelui Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, față de anul trecut, de la 65-67 milioane euro la 75-80 milioane. După ce anul trecut, BT a depășit în premieră BRD și a urcat pe poziția a doua în clasamentul băncilor românești după valoarea activelor, în urma BCR. În acest an, planurile de dezvoltare au continuat cu achiziția Bancpost. Toată această strategie i se datorează lui Horia Ciorcilă, care, pe lângă funcția pe care o are în cadrul băncii, deține, direct și indirect, un pachet semnificativ de acțiuni.
Ioan Tecar – 72-75 milioane euro
Potrivit Top 300 Capital, averea dejeanului Ioan Tecar este în scădere, de la 74-76 milioane euro la 72-75 miloane. Grupul MG TEC a devenit cel mai important producător independent de hârtie igienico-sanitară din Europa de Sud-Est. ”Dacă privim în ansamblu prima jumătate a acestui an, remarcăm faptul că am reușit să îndeplinim obiectivele strategice pentru fiecare dintre societățile grupului, iar analizele curente confirmă că vom obține aceleași rezultate și la final de 2017. Dorim să evidențiem o creștere de circa 30% a volumului producției la Metalicplas Activ SA, firmă reprezentativă pentru sectorul metalurgic”, a declarat Ioan Tecar.
Dorel Goia – 66-70 milioane euro
Averea lui Dorel Goia este în creștere față de 2016, când era estimată la 56-58 milioane euro, acum fiind de 66-70 milioane. Goia este principalul acționar și președinte al CA al companiei Teraplast, cel mai mare procesator de PVC din România și unul dintre cei mai importanți producători de materiale pentru piața construcțiilor și instalațiilor. În prma parte a acestui an, grupul a anunțat achiziția pachetului de 60% din acțiunile celui de-al doilea jucător de pe piața de țiglă metalică – Depaco, a preluat integral Politub, un important jucător pe piața țevilor de apă și gaz, și o fabrică de panouri sandwich din Serbia, cu o capacitate de producție similară celei a Tera Steel.
Călin Mitică – 50-52 milioane euro
Și averea omului de afaceri Călin Mitică din industria feroviară a crescut de la 48-50 milioane euro la 50-52 milioane euro, potrivit Top 300 Capital. Mitică deține companiile Transferoviar Grup și Remarul 16 februarie, iar mai nou a investit în hotelul Edelweiss din Poiana Brașov.
Ștefan Gadola – 35-27 milioane euro
Adriana Cristea și fiul ei Ștefan (Arc Parc Industrial Dej) – 33-35 milioane euro
Arpad Paszkany – 31-33 milioane euro
Marius Ștef (Agressione Group)- 30-32 milioane euro
Marcel Borodi (Brinel) – 27-29 milioane euro
Chimu și Anica Căpușan – 25-30 milioane euro
Ioan Socea – 26-28 milioane
Peter Pal – 25-27 milioane
Ioan Gheorghe Chița (EVW Holding) – 24-25 milioane
Sorin Ghițe – 21-23 milioane euro
Dan Mihai Pitic (Ax Perpetuum) – 21-23 milioane
Citiți mai jos analiza Clujust.ro din 2016
Bogații Clujului din topurile Capital și Forbes. Afaceri, asocieri și procese