Acasă » PROCESE » După un an și 7 luni de la acțiunea penală, în procesul primarului Cherecheș s-a cerut percheziție informatică

După un an și 7 luni de la acțiunea penală, în procesul primarului Cherecheș s-a cerut percheziție informatică

După un an și 7 luni de la punerea în mișcare a acțiunii penale, în procesul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, s-a cerut percheziție informatică asupra telefonului, laptopului și stick-ului de memorie, toate aparținând denunțătorului Cristian Șpan.

Avocatul lui Cherecheș a depus la dosar cererea privind efectuarea percheziției informatice, urmând ca reprezentanții DNA Cluj să răspundă, după care judecătorul va decide dacă aprobă sau nu cererea.

Decizia va cântări greu, având în vedere că înregistrările efectuare de denunțător cu telefonul său reprezintă o probă importantă din dosar. Șpan a predat înregistrări la DNA după ce le-a descărcat din telefon în laptop și le-a copiat pe un stick de memorie.

Avocatul primarului a precizat că extragerea datelor informatică se realizează potrivit articolului 168 Cod procedură penală, unde este definitivă percheziţia informatică: ”Prin percheziţie în sistem informatic sau a unui suport de stocare a datelor informatice se înţelege procedeul de cercetare, descoperire, identificare şi strângere a probelor stocate într-un sistem informatic sau suport de stocare a datelor informatice, realizat prin intermediul unor mijloace tehnice şi proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea informaţiilor conţinute de acestea.”

”Considerăm că modalitatea prin care ”s-au extras” datele informatice (înregistrările audio) de pe suportul de stocare (iPhone) – prin copiere de către denunțător – se află în contradcție flagrantă cu prevederile legale incidente. Procedeul probatoriu al expertizei informatice aduce cu sine o serie de garaneții, de care domnul Cherecheș nu s-a bucurat: existența unui mandat de percheziție informatică emis de judecătorul de drepturi și libertăți sau intanța de judecată, prezența suspectului sau inculpatului la efectuarea percheziției informatice, efectuarea unei copii după suportul originar de stocare a datelor informatice anterior efectuării percheziției informatice propriu-zise în vederea asigurării integrității datelor informatice, precum și respectarea vieții private.

În literatura de specialitate s-a arătat în mod clar că strângerea probelor trebuie realizată prin mijloace și proceduri tehnice susceptibile de a păstra integritatea și fiabilitatea datelor informatice. Aceasta înseamnă că este necesar ca probele să fie strânse doar de pe copia realizată în conformitate cu prevederile art. 168 alin. (9) C proc. pen. doar prin utilizarea unor mijloace hardware (dispozitiv de tip write blocker) ori software ce garantează faptul că nu se vor produce modificări asupra datelor informatice cu care se interacționează etc”, a precizat avocatul Alexandru Rîșniță.

Amintim că deja instanța a admis o expertiză criminalistică asupra înregistrărilor.

”Analizând documentele aflate la dosarulc auzei, am constatat cu surprindere că asupra echipamentelor tehnice cu care se presupune că denunțătorul a efectuat înregistrările nu s-a efectuat niciodată o percheziție informatică. Considerăm că acest aspect este de maximă importanță, indicând în mod clar un neauns ce își poate pune amprenta în mod pregnant asupra cercetării judecătorești în prezenta cauză.

Raportându-ne la acest element, considerăm că lipsa percheziției informatice poate conduce inclusiv la denaturarea concluziilor expertizei dispuse de către instanță. În acest sens, solicitarea noastră respectuoasă este de a se proroga efectuarea expertizei criminalistice până la efectuarea percheziției”, a mai arătat avocatul lui Cherecheș.

Judecătorul i-a atras atenția avocatului, atunci când a susținut cererea, că acest dosar a trecut de faza camerei preliminare. Instanța urmează să se pronunțe la următorul termen, care va fi în 18 ianuarie.

DNA Cluj a pus în mișcare acțiunea penală în 26 aprilie 2016, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, fiind trimis în judecată în iulie 2016 pentru luare de mită.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina