fbpx

Un candidat la Consiliul Baroului București dă exemplu sistemul de dosare electronice de la Cluj

Avocatul Vasile Roman a scris o listă cu idei pentru viitoarea conducere a Baroului București, în care a inclus și să se militeze pentru posibilitatea avocaților din Capitală de a avea acces la dosare de pe calculator, după modelul de la Cluj.

”Propun spre analiză și dezbatere, atât colegilor mei, cât şi viitoarelor conduceri ale Baroului Bucureşti şi UNBR, următoarele idei, care, în opinia mea, ar putea crea cadrul propice pentru desfăşurarea activităţii avocatului”, scrie avocatul Vasile Roman pe juridice.ro.

Între ideile avocatului bucureștean regăsim ”posibilitatea avocaţilor de avea acces cu user şi parolă la dosarele în care au calitatea de avocat după modelul Curţii de Apel Cluj.” Vasile Roman are mai multe cauze la Cluj și astfel a văzut cât de ușor se poate lucra în ele de pe calculator. Povestea informaticianului care a creat sistemul o puteți citi AICI.

”Nu există nici măcar accesul la Ecris-ul instanțelor pentru a verifica dacă într-adevăr s-a amânat sau s-a pronunțat. Nu poți să vezi nici pe portalul instanțelor pentru că de multe ori apar la trei-patru zile diferență de la data când instanța a rămas în pronunțare și trebuie să mergi în arhivă să te interesezi. Nu există sistemul cu parolă, nu există așa ceva pentru că noi nu suntem în secolul 21, tot în secolul de 20, chiar dacă Bucureștiul ar trebui să fie cel care dă startul și dă ideile mai departe. De data asta, îl dă Clujul.

Sistemul de la Cluj este foarte util pentru că de multe ori dacă e amânare poți să intri cu parolă să vezi la ce dată, vezi înscrisurile din dosar, poți să te pregătești mai bine. Poți să vezi o hotărâre a instanței fără să mergi la arhive, la registratură. Practic pot lucra într-un dosar de la Cluj din biroul de la București, atâta timp cât ai semnătură electronică poți să și scanezi și să trimiți la dosar. Este normal și foarte util”, a spus Vasile Roman pentru CLUJUST.ro.

Avocatul Vasile Roman candidează la alegerile pentru Consiliul Baroului București în data de 17 mai.

Alte idei din lista de 21 a avocatului Roman:

  • Program unic la toate arhivele şi registraturile de la instanțe și parchete.
  • Reglementarea clară din partea CSM a accesului prioritar al avocaţilor la arhive, registratură etc.
  • Posibilitatea avocatului de scanare şi fotografiere a actelor din dosarele civile, direct în arhivă, prin mijloace tehnice proprii.
  • Iniţierea de demersuri pentru modificarea şi completarea Regulamentului de ordine interioară al parchetelor prin crearea posibilităţii avocatului de a avea acces zilnic la registratura acestora pentru depunerea de plângeri, petiţii, memorii etc.
  • Definirea noţiunii de avocat şi UNBR, precum şi statutul acestora în viitorul proiect de modificare a Constituţiei României.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns