fbpx
Consilierii Victor Rusa, Stanca Gridro (fost decan), decanul Mircea Pop și președintele CAA Cluj Eugen Iordăchescu

Tensiune în Baroul Cluj înainte de alegerile pentru Consiliu și Decan. Vezi cine agită apele

Tensiune în Baroul Cluj înainte de alegerile pentru Consiliu și Decan, ce vor avea loc în 25 martie. Avocatul Dan Chertes, despre care Clujust a anunțat că va candida pentru a fi decan încă de la scandalul de la Adunarea Generală din martie 2017, atacă pe toate fronturile actualul consiliu și pe decanul Mircea Pop. Chertes se folosește la greu în lupta lui de blogul pe care l-a creat acum mai bine de un an în scopul declarat de a face avocatură altfel.

Adunarea generală ordinară de alegere a organelor de conducere a Baroului Cluj va avea loc în data de 25 martie, ora 10, la Grand Hotel Italia. 

Potrivit dispozițiilor art.52 alin.1 din Legea nr.51/1995, au dreptul de a participa la Adunarea Generală a Baroului Cluj şi de a-şi exercita dreptul de vot, toţi avocaţii înscrişi în Tabloul Baroului Cluj cu drept de exercitare a profesiei, adică peste 1.200 de avocați. Este nevoie de cvorum de jumătate plus unu pentru a se ține adunarea. Absenţa nejustificată a avocaţilor va fi considerată abatere disciplinară.

Ordinea de zi a adunării poate fi descărcată AICI

Potrivit Regulamentului adoptat prin Decizia nr.1/15.01.2018 a Consiliului Baroului Cluj, termenul limită pentru depunerea cadidaturilor pentru organele de conducere ale Baroului Cluj este 22 februarie 2018.

Dan Chertes

Dan Chertes a găsit sămânță de scandal și de campanie în decembrie, pornind de la o hotărâre a Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), care prevede, printre altele, creșterea cotei minime de contribuție obligatorie pentru avocații definitivi de la 250 la 300 lei. Adică contribuția la Casa de Asigurări a Avocaților (CAA), de unde primesc pensia.

Din cauza diferenței de 50 de lei, Chertes a pornit o adevărată revoltă alături de adepții lui. Aici apar avocatele Mihaela Morar și Dana Bizo, protagoniste ale scandalului din primăvara lui 2017, când au comentat malițios articole despre alți avocați de pe Clujust.ro. Așadar, Cherste a scris mai multe articole pe blog și i-a instigat pe alți avocați din țară să ia poziție (nu am văzut mișcări prin țară). Morar și o stagiară de-a ei au redactat o plângere prealabilă împotriva hotărârii Consilului UNBR, iar Bizo a strâns semnături pe la garderoba avocaților. Cică ar fi semnat 200, dar n-am văzut nicăieri lista. Oricum, 200 din 1200, câți sunt în Baroul Cluj, reprezintă cam 16%. Plângerea a fost trimisă de Chertes la UNBR.

Ultima mutare pe acest front este un text recent al lui Chertes în care le cere avocaților să facă presiune pe reprezentanții lor în Consiliul UNBR pentru a vota în favoarea plângerii. ”Întreabă-ți consilierul tău UNBR cum va vota în februarie față de solicitarea a 200 de avocați din Baroul Cluj de revenire asupra valorii contribuției CAA minime obligatorii (….) Solicitați-le să voteze pentru admiterea plângerii prealabile a celor 200 de avocați din Baroul Cluj și să revină la pragul anterior de 250 lei”, a scris avocatul-blogger și a publicat adresele de e-mail ale reprezentanților Clujului în Consiliul UNBR, Stanca Gidro – consilier în Baroul Cluj, Mirel Ionescu și decanul Mircea Pop.

La sfârșitul lunii ianuarie, Chertes a mai deschis un front de luptă: A trimis la Consiliul Baroului Cluj o solicitare cică ”în vederea exercitării informate a votului” ca, în Adunarea Generală, să detalieze cheltuielile din 2017: cheltuieli cu colaboratorii, publicitate, curățeni, contract de pază, salubritate, salarii TESA, indemnizații responsabili SAJ, Decam, Prodecan, Consilieri, sponsorizări, investiții. În anii precedenți, când nu au fost alegeri, același avocat nu a avut astfel de solicitări.

După data de 22 februarie, vom afla oficial cine intră în cursa pentru Consiliu și funcția de Decan. În lumina celor prezentate mai sus, se anunță o adunare generală de poveste. Clujust.ro vă va ține la curent cu alegerile pentru conducerea celui mai mare Barou din provincie.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina