fbpx

UNIC: Într-o primărie din Ardeal se înființează Compartimentul pentru Integritate și Anticorupție. Poate prelua și Clujul modelul

Inițiativă unică în România a primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș: Se înființează Compartimentul pentru Integritate și Anticorupție în Primăria băimăreană.

Primarul băimărean spune că a luat această hotărâre, având în vedere modelele de bună practică în administrație pe care le-a văzut și studiat în lume, dar și ținând cont de faptul că la rândul său a fost supus provocărilor și instigărilor celor care doresc să obțină avantaje nelegale de pe urma celor care administrează bunul public.

La nivelul acestui compartiment vor fi colectate, centralizate și prelucrate informații de la cei care se consideră lezați de fapte de corupție sau de abuzuri ale funcționarilor. Toate aceste informații vor fi transmise mai departe către instituțiile statului cu atribuții în acest sens. De asemenea, se dorește colaborarea cu specialiști din cadrul ambasadelor SUA, Marii Britanii, Germaniei, Suediei, Norvegiei și a Franței.

“De multă vreme îmi doresc ca cetățenii să se poată adresa cu încredere unui corp de oameni întegri și profesioniști, care să preia nemulțumirile, sesizările faptelor de corupție sau asimilate faptelor de corupție, abuzurilor, dar și chestiunilor ce țin de lipsa de integritate și moralitate a angajaților din primărie.

Pe de altă parte, acest Compartiment pentru Integritate și Anticorupție în cadrul administrației publice locale a Municipiului Baia Mare doresc să se adreseze și angajaților de la nivelul autorității locale, care de foarte multe ori sunt provocați și instigați să facă acte cu caracter nelegal, fiind deseori supuși unor tentații de ordin material. În cele mai multe dintre aceste situații se dorește ori rezolvarea pe căi nelegale a unor situații care nu își pot găsi rezolvarea legală sau eliminarea acelor angajați de la nivelul administrației publice locale pentru că deranjează sau pentru că nu acceptă compromisuri sau ilegalități. Eliminarea lor este dorită de <<buni colaboratori>> sau de către cetățeni <<interesați>>.“, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare:

De asemenea, primarul Cherecheș a transmis structurii centrale a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), direct în atenția procurorului-șef Laura Codruța Kovesi, dar și în atenția Agenției Naționale de Integritate (ANI), o solicitare pentru ca aceste instituții specializate ale statului român să pună la dispoziția administrației publice locale băimărene persoane specializate – procurori, ofițeri sau inspectori – pentru a prelucra personalul din structura Municipiului Baia Mare în chestiunile legate de anticorupție, integritate, comportament, atitudine în situații în care sunt provocați. Totodată, cei care lucrează în administrația locală vor trebui să cunoască legea și manierele în care să răspundă sau să acționeze.

Inițiativa unică la nivel național se vrea un model pentru toate administrațiile locale, județene și pentru instituțiile statului român.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns