Decanul Facultății de Drept a UBB Cluj, profesorul Florin Streteanu, a atras atenția, în deschiderea conferinței cu tema ”Confluențe actuale în dreptul comercial” că în ultima vreme sunt tot mai multe confluențe ale acestei ramuri a dreptului cu penalul.
Conferința Națională de Drept Comercial a ajuns la a 5-a ediție, fiind organizată, în colaborare, de către facultățile de drept ale Universității Babeș-Bolyai și Universității de Vest Timișoara. Tema de anul acesta este ”Confluențe actuale în dreptul comercial”
”Văzând tema generoasă a conferinței, nu pot totuși să nu constat că, din păcate, sunt tot mai multe confluențe cu dreptul penal în zona comercialului. Din păcate, de multe ori încercăm să rezolvăm probleme de drept comercial prin instituții de drept penal. Nu știu dacă este culpa penaliștilor sau comercialiștilor sau este o culpă comună, dar din păcate vedem că tot mai frecvent lucruri pe care într-o vreme le consideram pur comerciale încep să capete conotații penale. Nu putea să nu-mi rețină atenția o temă din program: Penalul, o amenințare la adresa creditului și a circuitului civil? Abia aștept să văd și să ascult despre ce este vorba.”, a spus în deschidere decanul Facultății de Drept UBB Cluj, Florin Streteanu.
Prezentarea cu titlul ”Penalul, o amenințare la adresa creditului și a circuitului civil?” aparține fostului judecător Gheorghe Buta, acum avocat și cercetător științific gradul I la Institutul de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, iar din ea vom reda într-un articol viitor.
Potrivit profesorului Streteanu, spălarea de bani este cel mai bun exemplu pentru confluență și cea mai la modă infracțiune
”Dincolo de faptul că noi penaliștii riscăm să speriem comercialul și comercianții, trebuie să constatăm că este o realitate că din ce în ce mai frecvent penalul ajunge la confluențe cu comercialul și ajunge să încerce să rezolve sau să împiedice, după caz, rezolvarea unor probleme de drept comercial. Vedem foarte bine că dincolo de infracțiunile care erau inevitabil legate de zona comercială, infracțiuni prevăzute de legislația privind societățile comerciale, bancrutele, avem tot felul de infracțiuni care sunt asociate din ce în ce mai frecvent în practica organelor noastre de urmărire penală cu chestiuni de ordin comercial. Poate că spălarea banilor este cel mai elocvent exemplu, cred că cea mai la modă infracțiune la ora actuală. Orice se întâmplă punem în coadă și o spălare de bani. Știm de ce, atragem și o anumită competență și așa mai departe”, a spus Streteanu.
La conferință participă avocați, profesori, practicieni în insolvență și magistrați. Comitetul de organizare este format din profesorul Radu Cătană și asistent universitar Segiu Golub de la UBB Cluj alături de profesorii Radu Bufan și Lucian Bercea de la Universitatea de Vest Timișoara.