fbpx
Profesorul Radu Cătană l-a asistat pe profesorul Ion Turcu la prezentare

MOMENT ISTORIC. Profesorul Ion Turcu, la 74 de ani, propune un nou Cod Comercial. Vedeți motivația inedită și cuprinsul!

”Un nou Cod Comercial? De ce nu?”, a fost titlul prezentării profesorului Ion Turcu de la Conferința Națională de Drept Comercial de la Facultatea de Drept a UBB Cluj. Câteva cuvinte și zece slide-uri au fost de ajuns pentru ca profesorul Turcu să spună mai mult decât alții în ore în șir de cuvântare.

Profesorul Ion Turcu, care în 1 iunie a împlinit 74 de ani, vorbește greu, astfel că profesorul Radu Cătană a fost ”portavocea” lui, repetând cele spuse mai încet de seniorul dreptului românesc.

radu catana si ion turcu clujust (7)

”Diferența dintre o gândire constructivă și o gândire demolatoare, voi încerca să v-o ilustrez cu trei secvențe”, și-a început discursul profesorul. În paralel, pe perete au rulat zece slide-uri în powerpoint cu ideile profesorului Ion Turcu și câteva poze sugestive.

”Atunci când vrei să faci un lucru nou,care se va substitui celui vechi, dacă ai o gândire constructivă și nu demolatoare, nu vei distruge și ceea ce este durabil,valoros și compatibil cu noua concepție, ci îl vei prezerva și îl vei integra în noua operă. În cazul Codului Comercial român nu s-a gândit așa! Infatuarea care crede că știința dreptului începe cu propria  operă nu vrea să știe că  deșertăciune sunt toate. Trei secvențe, aparent fără legătură între ele, ar putea sugera cum este o gândire constructivă”, scria pe primul slide.

Menționăm că vechiul Cod comercial din 1940, de la Carol al II-lea, a fost abrogat odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Civil în 1 octombrie 2011.

Au urmat exemplele de ”gândirea constructivă în acțiune” și o fotografie istorică cu Ion Turcu și colegii lui din facultate. 

biserica densus1. Biserica din Densuș

În biserica din Densuș slujbele religioase continuă de șapte secole. Zidirea bisericii a utilizat pietre din clădirile fostului oraș Ulpia Traiana Sarmizegetusa, inclusiv din altarele zeului Marte, dar biserica s-a zidit și din rămășițele unor altare mai vechi decât cele romane, altare închinate de daci lui Zamolxe. În prezent în același lăcaș de cult servește părintele Alexandru Gherghel.

”După primul an de studiu, am avut o lună de practică cu muncă în folosul societății și am construit două blocuri. Spre uimirea mea, sunt în picioare și acum. Cu o unealtă confecționată dintr-o cască de militar, purtată la război”

2. Casca de oțel

În vacanța studențească din vara anului 1960 am prestat muncă patriotică timp de o lună la construcția celor două blocuri de locuințe din curtea Facultății de Chimie. Din prima zi, am remarcat o ciudățenie. Pentru transvazarea mortarului se folosea o unealtă ieșită din comun. La capătul unei bare din lemn, asemănătoare unei cozi de lopată era fixată în cuie o cască de oțel ca și acelea pe care le purtau militarii Wermachtului. Menită să fie unealtă a războiului a fost convertită într-o unealtă pașnică, constructoare (de la economia de război la economia de pace ).

turcu casca de otel

uss new york3. USS New York.

Cu puțin timp în urmă, printre insulele pe care este așezat New York City-ul, naviga o navă militară, ”USS NEW YORK” la constucția căreia s-au utilizat 7,5 tone de oțel rezultat din demolarea turnurilor gemene ale World Trade Center, distruse de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Pe vas erau îmbarcați militari americani având ca misiune intervenția în teatrele de operațiuni din străinătate.

 

 

Rămășițele Codului Comercial Român

”La apariția Noului Cod Civil, pe care l-am admirat ca fiind un monument legislativ fără precedent, din Codul Comercial mai rămâneau:

-Cartea I, Drept drspre comerț în general: art.1-76;art.251-263;art.370-441;

-Cartea II, Comerțul maritim: art.490-694;

-Cartea IV, Despre exercițiul acțiunilor comerciale: art. 907-971.”

DSC_1597

”Am convingerea că aceleași forțe creatoare competente care ne-au înzestrat cu Noul Cod Civil sunt capabile să ne ofere și un nou Cod Comercial a cărui prezență dacă nu este indispensabilă, este cert utilă. Materialul disponibil  este suficient pentru o alcătuire  care să cuprindă un minim de capitole, cu o structură care s-ar înfățișa aproximativ astfel:”

I.Raporturile Noului Cod Comercial cu Noul Cod Civil;

II.Comerț și comercianți(profesioniștii comercianți), Registrul Comerțului, Contabilitatea comercianților, Fiscalitatea comercianților.

III.Societățile comerciale;

IV.Bursele

V.Concurența comercială

VI.Comerțul de bancă;

VII. Asigurările activităților comerciale;

VIII.Titlurile de credit (Cambia și biletul de ordin);

IX.Comerțul maritim;

X.Insolvența profesioniștilor comercianți.

”Dumneavoastră ce credeți?”, vă întreabă seniorul dreptului. Lăsați mai jos comentarii!

Comments

comentarii

Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri seară, după ședința Coaliției, asumarea deciziei de comasare a alegerilor din acest an.... Citește mai mult
Liderul AUR, George Simion, a anunțat sprijinul partidului pentru contracandidații Coaliției de guvernare la alegerile locale, înclusiv în Cluj. Liberalul Sabin Sărmaș susține că are nevoie de „sprijinul clujenilor”.... Citește mai mult

Un comentariu

  1. Danutz Chiricalinho

    da, hai sa amestecam putin fiscal cu putina insolventa si cu putin civil si SA OBTINEM COMERCIAL. si sa mai punem si dreptul maritim acolo, fix langa BURSE, caci intre ele exista o stransa legatura. totusi, lipsesc capitolele de drept international si drept al razboiului… hmm…
    si neaparat contractele sportive.

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!