fbpx

Spațiile pentru avocați nu apar în planul ,,Cartierului pentru Justiție”

Masterplanul Cartierului pentru Justiție a fost finalizat cu omisiunea spațiilor pentru avocați, parteneri ai actului de justiție.

Ministerul Justiției, prin comunicatul din 25 septembrie 2020 denumit ,,Informare de presă cu privire la ,,Cartierul pentru Justiție”, aduce la cunoștința publicului că Masterplanul Cartierului pentru Justiție a fost finalizat.

Proiectul urbanistic pentru care a și fost lansată procedura de licitație pentru realizarea Planului Urbanistic de Detaliu și a proiectării detaliate a „Cartierului pentru Justiție” este localizat în vecinătatea Bibliotecii Naționale a României (bd. Mircea Vodă), preconizându-se a grupa spațiile destinate instanțelor de judecată, a parchetelor de pe lângă acestea cu sediul în București (săli de judecată, arhive, birouri pentru judecători și procurori, grefieri, personal contractual și auxiliar, spații tehnice etc.), dar și a altor instituții din sistemul judiciar.

Care ar fi aceste ,,alte instituții din sistemul judiciar” rămâne de văzut, însă, cel puțin deocamdată, marele proiect nu a luat în calcul integrarea în ,,Cartierul pentru justiție” a vreunui spațiu destinat avocaților.

Din anunțul publicat nu reiese că Ministerul Justiției ar fi avut în vedere includerea vreunui spațiu destinat funcționării Serviciului de Asistență Judiciară, deși organizarea acestui serviciu este pusă în sarcina barourilor conform art.160 alin.(1) din Statutul profesiei de avocat.

Art. 160

(1) Baroul organizează serviciile de asistență judiciară la sediile tuturor instanțelor judecătorești din județ, în spații destinate exclusiv desfășurării acestei activități, care se pun la dispoziție în mod obligatoriu și cu titlu gratuit de Ministerul Justiției sau, după caz, de autoritățile administrației locale.

Rămâne de văzut și care va fi reacția UNBR și/sau a barourilor din țară cu privire la această soluție care exclude avocatura din ,,Cartierul pentru justiție.”

Redăm comunicatul:

Informare de presă cu privire la Cartierul pentru Justiție

Masterplanul Cartierului pentru Justiție, care presupune gruparea tuturor instituțiilor de justiție din Capitală într-un singur areal imobiliar, a fost finalizat.

Conceptul general urbanistic-arhitectural (Masterplan) a fost realizat de firma Gensler- companie globală de design și arhitectură de talie internațională și nr. 1 mondial al anului 2019 – în colaborare cu experți din cadrul Băncii Mondiale și Ministerul Justiției.

Totodată, Ministerul Justiției a lansat și procedura de licitație pentru realizarea Planului Urbanistic de Detaliu și a proiectării detaliate a „Cartierului pentru Justiție”.

http://www.just.ro/advance-agreement-for-preparation-of-proposed-justice-district-development-project-cs-1-1-consulting-services-for-design-and-feasibility-study-for-the-proposed-justice-district/

Elemente de context

„Cartierul pentru Justiție“ reprezintă un obiectiv major de investiții, care va crea condițiile optime pentru accesul cetățenilor la actul de justiție.

Localizat în vecinătatea Bibliotecii Naționale a României (bd. Mircea Vodă), acesta va grupa spațiile destinate instanțelor de judecată, cât și a parchetelor de pe lângă acestea cu sediul în București (săli de judecată, arhive, birouri pentru judecători și procurori, grefieri, personal contractual și auxiliar, spații tehnice etc.), precum și a altor instituții din sistemul judiciar.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina