Numeroși ”băieți deștepți” care au construit blocuri în perioada boom-ului imobiliar în Cluj-Napoca, Florești și Baciu se regăsesc pe lista persoanelor fizice datoate la bugetul de Stat publicat de ANAF, așa numita ”lista rușinii”. Practic, imobiliarii cu datorii de milioane au vândut apartamentele ca persoane fizice și nu au plătit taxele cerute de ANAF.
În capul listei de datornici persoane fizice din Cluj și al treilea pe țară este Bogdan Mihai Ciortea cu 21,6 milioane lei, obligații contestate în totalitate. Acesta este patronul Multiserv SRL, care a ridicat ansamblurile de blocuri din Florești cu același nume. Și totuși, asociatul a cumulat datorii imense în nume personal, semn că a tranzacționat locuințe și pe persoană fizică.
Al doilea clujean din lista datornicilor este Emil Sorin Cibu cu 20,2 milioane lei (contestate), iar soția acestuia, Loredana Anamaria Cibu, apare un pic mai jos în top cu 11,9 milioane lei (contestate). Cei doi au construit și vândut apartamente în mai multe ansambluri din Florești numite Luxor. În 2004, au fost obligați de Curtea de Apel Cluj la plata TVA neachitat pe tranzacții imobiliare. Ulterior, la Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis dosarul spre rejudecare la Cluj.
“Din documentele puse la dispoziţie de notarii publici a rezultat că în perioada 25 februarie 2005 – 30 decembrie 2009, Emil Cibu împreună cu asociaţii lui au efectuat un număr de 596 tranzacţii imobiliare în valoare de 63,96 milioane lei”, se arată în raportul de inspecţie fiscală.
Urmează Marius Cristian Câmpan – datorii 5,5 milioane lei (contestate). Acesta, prin avocați, a câștigat în primă instanță anularea TVA-ului imobiliar datorat. Detalii AICI. Acum se judecă în recurs la Înalta Curte. Avocatul Alexandru Coroian a explicat că dezvoltatorul imobiliar apare încă pe lista ANAF deoarece recursul este suspensiv de executare, astfel că efectele sentinței sunt suspendate.
Câmpan și un asociat au ridicat un bloc de 50 de apartamente în Apahida, în care locatarii s-au trezit cu dejecțiile în garaje. Asociatul lui Câmpan, fostul inspector principal la IPJ Cluj Radu Simion Ciorca – datorii de circa 735.000 lei, contestate
Cătălin Iulian Berari – datorii de 4,4 milioane lei, din care 477.000 lei contestate) și Eniko Andrea Berari (5,1 milioane, din care 4,7 contestate).
Cei doi au primit în februarie 2014 autorizație de construcție de la Primăria Cluj-Napoca pentru un imobil de locuințe colective cu 3 apartamente cu regim de înălțime P+2E.
Cătălin Berari, care este și pilot de raliuri, apare ca beneficiar al unuia dintre cele mai mari blocuri post-decembriste din Cluj, de pe strada Govora nr.4 din Mănăștur, alături de Marius Gaga, adjunct-șef la Administratia Finantelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii Bucuresti. Berari este și patron al casei de distributie si editare presă Hyparion.
Ovidiu Ioan Suciaghi-Borda – datorii de 2,91 milioane lei, din care 2,89 contestate.
A preluat în 2009 proiectul imobiliar Luxembourg din Florești de la Simion Gorgan, care nu a reușit să-l termine, deși primise avansuri de la cumpărători.
Cosmin Nicolae Ciortea – 2,9 milioane lei, din care 2,56 milioane contestate. Constructor și vânzător de locuințe în Florești
Cătălin Mihai Ciortea – 2,36 milioane lei, din care 2,06 contestate
Ștefan Berciu – 2,14 milioane lei (1,84 milioane contestate) și Elena Berciu – 2,14 milioane (1,81 contestate).
Ștefan Berciu deține firma SDC Imobiliare, care construiește acum un ansamblu de blocuri vizavi de sediul Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, pe strada Traian. Același dezvoltator imobiliar are și alte blocuri la activ, cum ar fi unele de pe strada Mircea Eliade din cartierul Bună Ziua, unde a făcut locuințe și la demisol, în loc de garaje.
Ca un amănunt picamt, Berciu este Consul onorific al statului Burundi în România.
Zoltan Sebastian Fekete-Nicorici – datorii de 1.874.062 lei, din care a contestat 1.873.412 lei
A construit un bloc în Floreşti, în 2008, alături de deputatul Steluța Cătăniciu, soțul acesteia, Marius Cătăniciu, și Eugen Cecan, director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri.
Ionel Daniel Micle – datorii de circa 900.000 lei necontestate. Acesta este protagonistul primului faliment al unei persoane fizice din România, declarat în mai 2012. A construit mai multe blocuri în comuna Baciu, unele neterminate.
Mihai Dumitru Chezan – datorii de 680.000 lei din care 191.000 contestate. Sume mici în comparație cu prejudiciul de 6 milioane de euro din dosarul penal în care este trimis în judecată pentru țeapa Tower.
Fost consilier local în Florești, Ioana Mihaela Dinea, are datorii de 1.348.000 lei, din care doar 8.000 lei nu sunt contestați, iar soțul ei, Nicolae Gavril Dinea (1.314.000 lei, contestați în totalitate), nimeni altul decât fostul șef al Poliției Florești. Cei doi au fost trimiși în judecată în 2014 pentru fals în declarații și evaziune fiscală.
Paul Sorin Benea – 1,93 milioane lei, datorii contestate. Acesta impreuna cu Sorin Selesiu, judecat în dosarul ”mafia cărnii”, a derulat mai multe proiecte imobiliare in Cluj. In 2006-2007, cei doi au demarat doua proiecte imobiliare in Floresti si Baciu. In ambele cazuri, locatarii s-au plans de intarzierile privind intabularile apartamentelor, multe platite integral, cu sume intre 35.000 – 55.000 de euro.
Adrian Ilie Buiga – datoria cu care apare pe listă, de puțin peste 1 milion de lei, a fost contestată. Acesta a construit blocuri de locuințe în loc de birouri pe strada Viorelelor nr.9 din Cluj-Napoca, unde singura autorizaţie de construcţie eliberată se referă la un imobil de birouri cu demisol, parter şi trei etaje. Autorizaţia de construire a fost eliberată în februarie 2011. Cumpărătorii apartamentelor s-au plâns că nu pot să-și facă buletine din cauza încurcăturii create de dezvoltatorul imobiliar.
Dorin Felician Marchiș – 225.000 lei, din care 211.000 datorie contestată. Deține societatea Prima Rom, care a construit cel mai mare bloc nou din cartierul Zorilor și care a intrat în insolvență, ceea ce a afectat cumpărătorii de locuințe.
Radu Constantin Căciulă – peste 210.000 lei și Nicolae Iulia Badiu – 224.000 lei din care 90.000 lei contestați. Cei doi au construit un ansamblu de blocuri cu probleme pe Calea Baciului.
Cosmin Flaviu Tuluc – datorii de circa 130.000 lei, din care 85.000 contestate. A construit în 2008 un bloc pe strada Ceahlău din cartierul Zorilor, cu mici probleme la etaje.
(în curs de completare)