fbpx

Rețeaua de etnobotanice a lui Blondu și Unguru: mașini închiriate, telefoane de serviciu, paliere de distribuție și protecție

Rețeaua de etnobotanice a cărei lideri sunt porecliți Blondu și Unguru funcționa după reguli clare: distribuția se făcea cu mașini închiriate, dealerii foloseau telefoane de serviciu și aveau protecție, cei doi lideri coordonau câte o parte din rețea, se lucra în schimburi și pe cartiere și nu se vindeau mai mult de 5 pliculețe unei singure persoane.

Polițiștii BCCO Cluj, sub îndrumarea procurorilor DIICOT Cluj, au muncit mai bine de jumătate de an pentru destructurarea acestei rețele de distribuție a produselor psihoactive, așa numite etnobotanice, în tot Clujul. Referatul procurorilor prezentat odată cu luarea măsurilor preventive împotriva a opt membri ai grupării descrie în amănunțime cum acționau. Amintim că mulți dintre clienți sunt minori, ai căror părinți au sesizat organele judiciare. Materialul prezentat în continuare, preluat din referatul procurorilor DIICOT, arată o lume ”subterană” mai puțin cunoscută a orașului de cinci stele Cluj-Napoca, recent lăudat pentru calitatea vieții.

”În urma punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică dispuse de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalul Cluj, au rezultat indicii temeinice privind modul de organizare şi acţiune a membrilor grupării, după cum urmează:

Inculpaţii BUZAN CLAUDIU –CORNEL, zis Blondu, şi FODOR ZSOLT – JANOS, zis Unguru, în calitate de lideri ai grupării, ar avea rolul de a procura substanţa activă care produce efectele psihoactive, pe care o combină cu alte substanţe inofensive (substanţe care se prezintă sub diferite forme: vegetală, pulverulentă, cristalină) pentru a mări cantitatea de substanţă destinată vânzării. Substanţa rezultată este porţionată în cantităţi mici, în pliculeţe, unele cu etichetă („CRUSH” sau „CHILL”).

De asemenea, aceştia ar avea rolul de a coordona activitatea de distribuţie, închiriază autoturisme de la diferite societăţi comerciale de profil şi pun la dispoziţie telefoane de serviciu cu numere de apel cunoscute de către consumatorii de substanţe cu efecte psihoactive.

Palierul de distribuţie este organizat în schimburi de lucru şi acţionează pe zone şi cartiere. Cea mai mare parte a veniturilor obţinute din vânzări le revine celor doi. Ceilalţi membrii ai grupării beneficiază la rândul lor de venituri substanţiale.

Preţurile de distribuţie se situează între 24 şi 100 de lei/pliculeţ în funcţie de natura substanţei şi a gramajului. Fiecare distribuitor, în medie, vinde aproximativ 100 de pliculeţe/zi. Persoanele care distribuie nu au asupra lor cantităţi foarte mari de substanţe psihoactive, pentru a nu fi tâlhărite sau pentru a nu fi depistate de organele de poliţie. De-asemenea coordonatorii grupării au luat decizia transmisă tuturor membrilor de a nu vinde mai mult de 5 pliculeţe cu substanţe psihoactive unei persoane.

În momentul în care distribuitorii rămân fără substanţe, aceştia sunt aprovizionaţi de către FODOR şi BUZAN, fiecare pe ramura sa de distribuţie pe care o coordonează.

Palierul de distribuţie este împărţit în două ramuri, una condusă de BUZAN şi una condusă de FODOR.

BUZAN CLAUDIU-CORNEL coordonează activitatea numiţilor GĂCIANU MARIUS, SEPSI ATTILA-LEVENTE zis „ŞAPCĂ”, Virag Andrei zis „A.”, GĂCIANU MARIUS şi V.R.. Aceştia din urmă sunt sprijiniţi de către numitul Gavrea Nicolae Octavian. zis „T.”, care conduce ocazional maşinile închiriate pentru activitatea de distribuţie.

FODOR ZSOLT-JANOS coordonează activitatea numiţilor SENKALSZKY ANDRAS zis „Bondi”, SZEKELY NORBERT ATTILA zis „Norbi” şi CURUŢIU TUDOR IOSIF. În urmă cu circa patru luni din grupare mai făcea parte şi numitul TRIF SEBASTIAN VASILE, care în prezent se află în stare de arest preventiv pentru comiterea de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

Faptul că BUZAN coordonează activitatea grupării ar reieşi din convorbirile telefonice purtate de către acesta cu ceilalţi membri ai grupării, care îi urmează indicaţiile şi îl recunosc ca şi lider al grupării

Ramura de distribuţie coordonată de către BUZAN este „protejată” de către Cubleșan Cristian-Doru zis „Fibra” şi Pintea Sergiu-Dan zis ”Căposu”. Protecţia grupului constă în eliminarea oricărei ameninţări faţă de membrii grupului, respectiv consumatori violenţi care ar putea să-i tâlhărească, alte persoane care să perceapă taxe de protecţie şi orice altă ameninţare de natură fizică. Taxa de protecţie” constă în acordarea zilnic a unei sume cuprinse între 60 şi 100 de lei precum şi substanţe psihoactive, pentru fiecare echipaj de distribuţie din grupare.

În ramura de distribuţie coordonată de către FODOR, SENKALSZKY are rolul de a distribui substanţele cu efecte psihoactive, persoanelor care consumă asemenea substanţe. În momentul în care rămâne fără substanţe psihoactive de vândut este aprovizionat de către FODOR. În îndeplinirea activităţii infracţionale utilizează autoturisme închiriate de la diferite societăţi comerciale şi telefoane pe care este apelat de către clienţi. După primirea apelului, numitul SENKALSZKY  stabileşte cu clientul un loc de întâlnire, loc în care se deplasează cu autoturismul şi efectuează tranzacţia.

În general, SENKALSZKY este responsabil cu distribuirea substanţelor psihoactive în zona centrală şi Cartierul Mănăştur din Cluj – Napoca, celelalte zone ale localităţii fiind acoperite de către ceilalţi membri ai grupării.”

”Iniţial atât inculpatul Buzan cât şi inculpatul Fodor au distribuit substanţe etnobotanice independent unul de altul, fiecare prin intermediul unor persoane din grupul de prieteni, care locuia în principal în aceaşi zonă, că veniturile obţinute în mod independent erau modeste şi că, drept urmare, au hotărât să-şi uneacă eforturile şi să colaboreze, că grupul îi avea drept capi pe cei doi, aceştia organizând schimburi de ture, în sensul că într-o zi erau în tură un distribuitor şi un şofer, din partea fiecăruia, pe câte o zonă a oraşului, iar în următoarea zi un alt distribuitor şi şofer, maşinile închiriate în acest scop de inculpaţii Buzan şi Fodor fiind predate de la un echipaj la altul.

A rezultat de asemenea că echipajele aveau protecţie pentru care se achitau bani zilnic şi produse etnobotanice, că existau telefoane de serviciu care, de asemenea, se predau de la un echipaj la altul, că activitatea se extindea mult în noapte, existând numeroşi cumpărători care uneori opreau maşina cunoscută în trafic pentru a se aproviziona cu substanţa de care erau dependenţi, că toţi inculpaţii îşi asigurau traiul zilnic din această activitate, că substanţele erau procurate de Buzan şi Fodor, rezultând cu exactitate şi rolul fiecărui membru al grupului, de coordonator, distribuitor, şofer sau colaborator.

De altfel, toţi inculpaţii au recunoscut că au distribuit o mare cantitate de substanţe psihoactive, unui mare număr de persoane, însă fiecare inculpat a recunoscut legăturile existente doar pe ramura sa de distribuţie şi indicând persoana care le furniza substanţele ce urmau a fi comercializate.”

Comments

comentarii

Nerecomandat celor cu frică de înălțime. Clujenii pot urca toată luna octombrie în turnul Bisericii „Sfântul Mihail” din Piața Unirii.... Citește mai mult
La un an de la atacurile Hamas din 7 octombrie 2023, Israelul marchează această zi sumbră prin comemorări, în timp ce operațiunile militare din Gaza se intensifică.... Citește mai mult

Lasă un răspuns