fbpx

Răsturnare de situație în cazul studentului bătut în Piața Mărăști

Cazul studentului bătut în stația de autobuz din Piața Mărăști ia o altă turnură: victima și-a restras plângerea, iar cei doi bătăuși au fost eliberați din arest preventiv. Amintim că studentul de 21 de ani, bătut pentru că le-a spus agresorilor să nu parcheze în stația de autobuz, a avut dublă fractură de mandibulă, iar tatăl lui a murit la aflarea veștii.

Frații Boby și Călin Varga, de 17 și 22 de ani, au fost trimiși în judecată în data de 15 iulie în dosarul penal 15.853/211/2014 de la Judecătoria Cluj-Napoca și vor fi judecați doar pentru ”tulburarea ordinii și liniștii publice”. Acuzația de ”lovire și alte violențe” a dispărut din dosar, iar în data de 17 iulie, judecătorul de cameră preliminară a dispus eliberarea din arest preventiv, impunând măsura controlului judiciar cu anumite condiții.

”În temeiul art. 207 alin. 1 CPP raportat la art. 242 alin. 2 CPP şi art. 211 CPP înlocuieşte măsura arestării preventive luată prin încheierea penală nr. 39/C/A/25.06.2014 a Judecatoriei Cluj-Napoca faţă de inculpatii : – VARGA BOBY MARIAN, şi VARGA ROBERT CĂLIN ambii deţinuti în prezent în IPJ Cluj, cu măsura preventivă a controlului judiciar. În temeiul art. 215 alin. 1 CPP pe durata măsurii controlului judiciar, inculpatii VARGA BOBY MARIAN si VARGA ROBERT CALIN sunt obligati să respecte următoarele obligaţii:

1. să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;

2. să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;

3. să se prezinte la Poliţia comunei Nimigea , jud. Bistrita Nasaud , organul de poliţie desemnat cu supravegherea de organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

În temeiul art. 215 alin. 2 lit. a CPP pe durata măsurii controlului judiciar, inculpatii VARGA BOBY MARIAN si VARGA ROBERT CALIN sunt obligati să nu părăsească teritoriul judetelor Cluj si Bistrita Nasaud , decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar care a dispus măsura preventivă.

În temeiul art. 215 alin. 3 CPP atrage atenţia inculpatilor VARGA BOBY MARIAN si VARGA ROBERT CALIN că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, se va lua faţă de acesta măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare conform art. 205 alin. 1 CPP. Pronunţată în şedinţa publică, azi , 17.07.2014 , ora 12,30”, se arată în soluția Judecătoriei Cluj-Napoca.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca nu a contestat hotărârea judecătorului. Cum s-a ajuns la această situație ne explică mai jos procurorul Mirel Toader, purtător de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Cluj-Napoca.

”Inculpatii au fost trimisi în judecata, în stare de arest preventiv, de catre Parchetul de pe lânga Judecatoria Cluj-Napoca, pentru savârsirea a doua infractiuni în concurs real, respectiv lovire sau alte violente, prev. de art. 193 alin. 2 C.pen. si tulburarea ordinii si linistii publice, prev. de art. 371 C.pen.

În cursul procedurii verificarii legalitatii si temeiniciei arestului preventiv de catre judecatorul de camera preliminara, potrivit art. 348 alin. 2 C.pr.pen., persoana vatamata s-a prezentat si a declarat ca îsi retrage plângerea, motiv pentru care judecatorul a dispus înlocuirea arestarii preventive cu masura preventiva a controlului judiciar fata de ambii inculpati.

Procurorul de sedinta nu a contestat masura întrucât retragerea plângerii este o cauza care împiedica exercitarea actiunii penale (art. 16 alin. 1 lit. g C.pr.pen.) si totodata mentinerea oricarei masuri preventive (conform art. 202 alin. 2 C.pr.pen.). În plus, în cauza actiunea penala mai poate fi exercitata doar raportat la cea de-a doua infractiune, care, din cauza limitelor de pedeapsa nu permite luarea sau mentinerea unei masuri preventive privative de libertate, luându-se astfel masura preventiva a controlului judiciar.

Cu alte cuvinte, potrivit legii, cei doi inculpati nu mai puteau fi privati de libertate.”, a excplicat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procuror Mirel Toader.

Bătut pentru că le-a atas atenția să nu parcheze în stația de autobuz

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca susţin că studentul de 21 de ani aștepta împreună cu prietena lui sosirea unui autobuz într-o staţie special amenajată din Mărăști. Victima le-a atras atenţia celor doi frați Varga de etnie romă că nu pot parca mașina acolo.

“Din înregistrările video susprinse de camerele de supraveghere rezultă că în data de 16 iunie 2014, orele 18.45, inculpaţii Varga Boby Marian şi Varga Robert Călin, împreună cu martorul Varga Petru (tatăl agresorilor-.nred), staţionează autoturismul marca BMW, cu nr. de înmatriculare BN 04 VSV, în staţia RATUC. La momentul 18.45.32, inculpatul Varga Boby Marian îi aplică persoanei vătămate o lovitură cu pumnul drept în zona feţei, determinându-i căderea pentru scurt timp. Persoana vătămată este lovită apoi cu piciorul, în timp ce încerca să se ridice, de către inculpatul Varga Robert Călin, care s-a deplasat la locul altercaţiei, pentru a-i oferi ajutorul fratelui său. În momentul în care victima încearcă să obţină explicaţii de la cei doi agresori, este lovită cu pumnul stâng de către inculpatul Varga Boby Marian“, se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Martorii audiaţi de procurorii clujeni susţin versiunea studentului Ionuţ R. şi adaugă că acesta se afla în staţia de autobuz iar la un moment dat un BMW a încercat să urce pe trotuar, chiar peste cei doi pietoni, pe care i-au claxonat pentru a se da la o parte. “Unul dintre agresori a coborât din autoturism şi, fără să schiţeze vreun gest, l-a lovit cu pumnul pe tânărul care aştepta autobuzul, după care a venit şi un alt doilea bărbat care a agresat victima“, au spus martori.

După incident, Ionuţ R. a început să se simtă rău şi s-a deplasat la UPU unde medicii au constatat că a suferit o dublă fractură de mandibulă. La scurt timp, după ce studentul a fost anunţat de către medicii de la Clinica de Boli Maxilofaciale că trebuie să fie operată în regim de urgenţă, şi-a rugat sora să sune acasă şi să îi anunţe şi pe părinţi de cele întâmplate.

Potrivit anchetatorilor, din cauza stresului suferit, în aceeaşi seară, tatăl lui Ionuţ R., Ioan R., de 55 de ani, care locuia în Huedin a decedat în urma unui infarct.

În faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, Boby Varga a declarat că regretă fapta şi că va face tot posibilul să se împace cu partea vătămată, fiind exclusiv vina lui pentru că l-a lovit pe studentul care aştepta autobuzul. Din câte se pare, agresorii au reușit să se împace cu victima, care și-a retras plânegerea.

 

Comments

comentarii

2 comentarii

  1. Cine poate sa creada ca “agresorii au reușit să se împace cu victima”? Cum poate victima sa se impace cu criminalii? Dar cu nesiguranta zilei de maine? De ce nu se sesizeaza nimeni ca victima e inca o data victima? Birtul om!

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!