Acasă » ȘTIRI » Raportul privitor la evidența banilor ținută de Răzvan Pop trebuie completat de specialistul IT
Răzvan Pop

Raportul privitor la evidența banilor ținută de Răzvan Pop trebuie completat de specialistul IT

Judecătorul din dosarul ”mită la CJ Cluj” a dispus trimiterea unei adrese către specialistul IT care a realizat raportul tehnico-științific, la cererea DNA, cu privire la fișierele găsite în laptopul lui Răzvan Pop, fostul consilier al lui Horea Uioreanu. Procurorii susțin că Pop ținea evidența banilor primiți ca mită de Uioreanu, în timp ce acesta spune că fostul consilier aduna donații și sponsorizări pentru PNL.

În procesul ”mită la CJ” a continuat, astăzi, audierea lui Horea Uioreanu. Acesta a spus referitor la evidența lui Pop: ”nu inteleg de ce a tinuț-o, dacă a ținut-o. Oricine poate să facă un tabel si poate să zică ca e un tabel de nu știu câți ani in calculator. De ce s-au refăcut aceste fișiere?”, a întrebat fostul președinte CJ Cluj. Menționăm că în raport scrie că fișierul a fost refăcut, fără a se explica în constă această operațiune.

Uioreanu a precizat că Pop s-a ocupat de colectarea si evidenta banilor din campaniile electorale, raspunzand in fata biroului politic al partidului.

In legetură cu fisierul din laptopul lui Pop, nu am avut cunostinta de aceasta evidență si nu i-am cerut să o țină. Fiind audiati in instanță, unii martori au arătat că obisnuia să-i roage pe cei apropiați să achite facturi sau comisioane. In acest fisier apar si o serie de cheltuieli decontate de CJ Cluj, cum ar fi deplasari, bilete de avion, asigurări medicale si altele, care, astfel, nu au fost plătite de Vasile Pogacean. In opinia mea, acest tabel trebuie expertizat, fiind necesar a se stabili cand a fost facut si pentru a se stabili ce anume s-a refacut, avand in vedere consemnarea specialistului DNA privind refacerea acestui fisier. Cred ca trecerea banilor mei personali este o actiune prin care a incercat să mascheze lipsa banilor pe care partidul i-a primit prin intermediul lui Pop”, a declarat Uioreanu în instanță. Acesta a dat exemple de sume prezente în table si decontate de CJ: telefon, accesorii telefon, felicitari sarbatori,..

Avocatul omului de afaceri Ioan Bene, Mihai Neamtu i-a pus o intrebare interesantă lui Uioreanu: La ce se referă când îi zice lui Pop, într-o înregistrare de la dosar, să noteze ”în chestia” o sumă de 5.000 de lei? Avocatul Tiberiu Ban a sărit în apărarea clinetului său, cerând judecătorului să respinsă întrebarea deoarece  se referă la celălalt afacerist inculpat, Vasile Pogăcean, care are, la rândul lui, avocați. Instanța a admis întrebarea, iar Uioreanu a răspuns că el a obținut suma de bani.

În rechizitoriul DNA Cluj se precizează că Uioreanu a ordona distrugerea laptopului cu evidența: ”În cursul lunii martie 2014 Pop Răzvan Marius a fost suspectat de fapte de corupţie, el fiind audiat într-o cauză a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În acest context, pentru a se proteja, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a cerut martorului să „scape” de laptopul pe care ţinea evidenţa mitei primite de preşedintele CJ Cluj, să-l distrugă, împrejurare cu care martorul a fost de acord. Sistemul informatic a fost însă recuperat la dosarul cauzei, el fiind predat procuroului de caz de o persoană căreia i s-a acordat statut de martor ameninţat. Percheziţia informatică efectuată autorizat asupra hardului a scos la iveală un întreg şir de mite, toate destinate inculpatului Uioreanu Horea Dorin, sumele de bani fiind primite după data când inculpatul a intrat în exercitarea funcţiei elective câştigate urmare alegerilor din iunie 2012”

Uioreanu a negat în instanță că ar fi avut discuția să distrugă laptopul.

Judecătorul Alina Țopan a dispus completarea raportului de constatare tehnico-științifică: ”Raportul e realizat in urma percheziției informatice. Ceea ce lipseste și m-am consultat cu informaticienii Tribunalului Cluj, după ce s-a deschis fisierul, trebuia sa apară data creării si data modificări. Sunt descrise cele cinci fisiere, dar nu apar data crearii si ultima modificare. Trebuie o completare, cred că e o omisiune. Vom face adresă către specialistul IT care a făcut raportul”, a precizat magistratul.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați!