Acasă » UTILE » Când și cât au voie jurnaliștii în Palatul de Justiție Cluj. Un jandarm a interpretat greșit ordinul CA Cluj

Când și cât au voie jurnaliștii în Palatul de Justiție Cluj. Un jandarm a interpretat greșit ordinul CA Cluj

Acesta articol se adresează în special jurnaliștilor și jandarmilor care păzesc Palatul de Justiție din Cluj, pentru a nu mai exista incidente precum cel de astăzi de la procesul lui Horea Uioreanu.

Un jandarm zelos a scos jurnaliștii afară din sala de judecată, în timpul procesului, în jurul orei 16.15, pe motiv că așa scrie în ordinul președintelui Curții de Apel Cluj, Denisa Băldean. Pentru jandarmul Cosmin Frătean nu a contat că era un proces în desfășurare și doar judecătorul poate dispune măsuri în acea sală. Mai grav este că nici nu avea dreptate. Jurnaliștii au chemat purtătorul de cuvânt al Curții de Apel, judecător Dana Gîrbovan, care i-a explicat jandarmului că ordinul prevede că jurnaliștii nu mai au acces în clădire după ora 16, dar cei care sunt la un proces pot rămâne până se termină. Jandarmul nu a fost convins nici de spusele judecătoarei și a trebuit să dea un telefon la șeful lui ca să se lămurească. În cele din urmă, jandarmul a înțeles ordinul președintelui Curții.

Așadar, ca să nu mai existe dispute: Ordinul prevede că nu se mai permite accesul după ora 16, în timpul săptămânii, și se interpretează în ”jurisprudența” stabilită astăzi că jurnaliștii care asistă la un proces care se întinde până după ora 16 pot rămâne în sală. În week-end nu este permis accesul, însă reprezentanții Curții de Apel Cluj vor informa de îndată cu privire la hotărârile luate în cazul unor propuneri de arestări preventive, care mai au loc și în week-end-uri.

Discuție jandarm – purtător de cuvânt Curtea de Apel Cluj

Precizările Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj

În conformitate cu Legea 333 din 08 iulie 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, cu modificările și completările ulterioare și în conformitate cu H.G. 1486 / 2005 privind asigurarea pazei și protecției obiectivelor, bunurilor și valorilor cu efective de jandarmi, cu modificările și completările ulterioare, Jandarmeria Română este abilitată ”să asigure paza sediilor instanțelor judecătorești, parchetelor și Consiliului Superior al Magistraturii, a bunurilor și valorilor aparținând acestora, supravegherea accesului și menținerea ordinii interioare necesare desfășurării normale a activității în aceste sedii”.

La nivelul Palatului de Justiție Cluj-Napoca misiunea este executată de efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj. Accesul persoanelor  în Palatul de Justiție Cluj-Napoca, regulile privind accesul și circulația în interiorul obiectivului sunt stabilite de către conducătorii instituțiilor beneficiare de pază cu efective de jandarmi din cadrul Palatului de Justiție Cluj-Napoca, efectivelor angrenate în paza instituțiilor revenindu-le obligația de a asigura respectarea și aplicarea acestora, conform documentelor interne ale beneficiarilor de pază puse la dispoziţia unităţii de jandarmi.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați!