Proiect legislativ prin care cuplurile de același sex vor putea încheia parteneriate de viață

Parteneriatul de viață va fi reglementat prin lege, persoanele dobândind un nou statut de stare civilă ,,persoană în parteneriat de viață.”

Legea privind Parteneriatul de viață a fost înregistrată la Senat la data de 9 octombrie 2020.

În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că,  schimbările comportamentale ale românilor cu privire la instituția căsătoriei, viața sexuală și procreare concretizate în alegerea acestora de a trăi într-o formă de uniune civilă, nerecunoscută însă legal, ,,a dus la aparitia unei situatii de vid legislativ -forma de conviețuire regăsindu-se în afara incidenței legii și, deci, nu beneficiază de o serie de drepturi, precum: dreptul la protecția vieții private și a vieții de familie, dreptul la alegerea regimului care guvemează relațiile patrimoniale dintre parteneri, dreptul la moștenire al partenerului supraviețuitor, obligatia de întreținere, drepturi privind asistența socială, asigurările sociale și de sănătate și drepturi în relația cu copiii.

Absența acestor drepturi se resimte și mai pregnant în contextul crizei generate de răspândirea virusului SARS-CoV2. Persoanele aflate într-o formă de conviețuire nerecunoscută de lege întâmpină dificultăți în vizitarea partenerilor de viață la spital, sunt separați în cadrul izolării sau nu beneficiază de drepturi de moștenire asupra bunurilor comune în eventualitatea în care partenerul decedează”.

Se mai arată că ,,totodată, acest vid legislativ restrânge inclusiv exercitarea dreptului la viață privată în cazul cuplurilor de același sex, contribuind la perpetuarea discriminării împotriva membrilor minorităților sexuale din România”.

Conform proiectului de lege, ,,parteneriatuI de viață reprezintă uniunea liber consimțită dintre două persoane fizice în vederea organizării vieții lor comune, care va fi recunoscută și protejată ca viață de familie”, iar ,, libertatea individuală privind alegerea unei partener de viață nu poate fi afectată de discriminări bazate pe rasă, etnie, opțiune sexuală, în acord cu Constituția și cu tratatele la care România este parte”.

Așadar, parteneriatele de viață vor putea fi încheiate între orice persoane, inclusiv între persoane de același sex.

Convențiile de parteneriat de viață vor fi încheiate de către notarii publici și vor fi înscrise în Registrul Național al Parteneriatelor de Viață (R.N-P V), eliberându-se partenerilor de viață, Certificate de Parteneriate de Viață de către Serviciul de Stare Civilă, totodată schimbându-se și starea civilă a persoanelor în „persoană în parteneriat de viață.” Partenerii își vor păstra numele avut înaintea încheierii parteneriatului de viață.

Desfacerea parteneriatului de viață este dată tot în competența notarilor publici care vor încheia un Certificat de desfacere a parteneriatului de viață ori prin acordul comun al celor două părți, exprimat printr-un Acord al părților pentru desfacerea parteneriatului de viață, încheiat în formă autentică în fața unui notar instrumentator, ori prin comunicarea unei  decizii unilaterale a unuia dintre parteneri privind desfacerea parteneriatului de viață, de asemenea întocmită de către notarul public.

La desfacerea parteneriatului de viață, situația bunurilor comune se stabilește de comun acord între parteneri, iar în caz de dezacord, părțile pot sesiza instanța de tutelă competentă.

Persoanele fizice de același sex care au încheiat un parteneriat de viață nu au dreptul la adopție, însă, partenerul de sex diferit poate adopta copilul sau copii partenerului, care exercită singur drepturile părintești asupra copilului sau copiilor, dacă a participat direct și nemijlocit, pentru o perioadă neîntreruptă de cel puțin 5 ani, în cadrul parteneriatului de viață, la creșterea și îngrijirea acestora.

Referitor la copii, proiectul de lege prevede că în cadrul parteneriatului de viață între persoane de sex diferit, paternitatea copiilor născuți sau concepuți în timpul parteneriatului de viață se stabilește prin aplicarea dispozițiilor din materia filiației paterne din afara căsătoriei din Codul civil și că  partenerul de sex diferit este obligat să asigure protecția și bunăstarea copilului sau copiilor celuilalt partener, dacă aceștia locuiesc și sunt îngrijiți împreună de cei doi parteneri.

În lipsa părintelui biologic, partenerul de sex diferit are dreptul de a reprezenta copilul în relațiile cu instituțiile medicale, educaționale și sociale, având calitatea de persoană desemnată care se ocupă cu întreținerea copilului.

Atașam expunerea de motive și proiectul legii.

expunere de motive parteneriat

partereniat propunere

Comments

comentarii

Piața Victoriei s-a umplut sâmbătă seara cu mii de oameni hotărâți să apere valorile europene ale României.... Citește mai mult
Pompierii clujeni au intervenit, sâmbătă, pentru a stinge un incendiu produs la un cămin studențesc situat în cartierul Mărăști. Aproximativ 200 de persoane au ieșit din clădire.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns