fbpx

Procurorul anti-presă de la DNA Cluj

Procurorul Adriana Meda Titu de la DNA Cluj a avut ieri, în timpul procesului directorului suspendat de la AJOFM Cluj, o ieșire greu de înțeles, de intimidare a presei prezente în sala de judecată.

În timp ce era audiată ca martor Adina Bucur, angajată la AJOFM, cu privire la sumele de bani pe care i le-ar fi dat inculpatului Daniel Don, procurorul de ședință din partea DNA Cluj, Adriana Meda Titu (singurul procuror de la DNA Cluj care nu face anchete, ci este doar judiciar) s-a trezit, din senin, să-i spună judecătorului Marius Lupea: ”Aș dori ca presa să nu înregistreze ce se vorbește în sala de judecată. Au apărut in presă pe larg declarații și nu foarte exacte”. Din start, procurorul se contrazice singur, căci dacă se înregistra în sală, declarațiile erau cât se poate de exacte.

Precizăm că înregistrarea cu orice dispozitiv în sala de judecată este interzisă. Ședințele de judecată sunt înregistrate oficial cu aparatura instanțelor.

Judecătorul Marius Lupea a zâmbit și a spus către reprezentanții presei din sală: ”Sper că nu înregistrați”. Reprezentantul Clujust.ro i-a arătat telefonul și a precizat că notează tot în scris pe telefon.

Câteva precizări pentru doamna Meda Titu:

  • Unul dintre principiile procesului penal este publicitatea ședinței de judecată
  • Presa este liberă să redea ce vrea și ce este relevant dintr-un proces, nu doar ce vrea procurorul DNA
  • Declarațiile din sală apar în presă nu la fel de exacte ca în dosar, dar păstrând esențialul, tocmai că este mai greu să notezi in scris tot ce se discută, mai ales că unii vorbesc încet
  • Nici nu s-ar putea înregistrat de la distanța la care stă presa în sală, adică pe locurile din public, față de zona în care stau părțile procesului
  • Pe lângă declarațiile consemnate la dosare, jurnaliștii pot să consemneze tot ce se spune în sala de judecată, chiar si greșelile, inepțiile unora sau ce nu le convine să se afle. Sau ”înțepăturile” între magistrați și avocați
  • Tot ce se întâmplă într-un proces public este public

În plus, amintim că inculpatul Daniel Don a fost directorul unei mari instituții publice. În legătură cu asta, recomandăm a se citi textul Scrisoarea unui jurnalist ”pe Justiție” către judecători: Lăsați procesele penale publice!

În final, dăm linkuri la două articole care poate au deranjat-o, deși nu avea de ce, pe Adriana Meda Titu, fostă avocată: Un procuror s-a opus devansării unui termen ce pica în aceeași zi cu o conferință de penal și audierea spumoasă a lui Mihai Chezan. 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina